SANTORINI: The special tech effect!

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Η Ελλάδα είναι οικοδεσπότης  μυριάδων  ιθαγενών, αρχαίων ποικιλιών σταφυλιού. Ενώ έχουν 300 διαφορετικές ποικιλίες ήδη εντοπιστεί μέσω τεστ DNA και Αμπελογραφίας, απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν και άλλες ποικιλίες που εκκρεμεί να μπουν στη λίστα.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”5962,5963,5964,5966,5967,5968,5969,5970,5971,5972,5973,5974,5975,5976″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Δεν ξέρουμε εάν όντως η επιτυχία της Σαντορίνης οφείλεται στη τεχνική οινοποίησης… στην ποιότητα του εδάφους, στον σύμμαχο άνεμο της κουλούρας, στους παραγωγούς της… Σήμερα πάντως αποτελεί την πιο γνωστή ελληνική ποικιλία που κάνει διεθνή καριέρα. Δύσκολο στην ανάγνωση, αλλά όπως επισημαίνει η Jancis Robinson ”Eκπληκτικό λευκό κρασί με ισχυρή προσωπικότητα που πρέπει να φυτευτεί ευρύτερα της περιοχής του”

Κάποιοι ισχυρίζονται πως τα ποσοστά του νησιού δεν επαρκούν για να καλύψουν την ποσότητα… Ή καλύτερα για πόσα χρόνια θα είναι μία ποικιλία που μπορεί να διαφημίζεται, δεχόμενη την αποδοχή που έχει σήμερα; Η μήπως όχι; Μπορεί το Ασύρτικο να γίνει το επόμενο Μοσχοφίλερο στην Αμερική και να χάσει την πραγματική του αξία;

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Παραγωγοί και παραγωγή του 2014

Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ήταν ο πιο πρώιμος στην Ελλάδα και είχε το παρακάτω χρονολόγιο: (πηγή ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΗΡΑΙΚΩΝ ΠΡΟΙΝΤΩΝ)

ΕΝΑΡΞΗ ΤΡΥΓΟΥ-ΠΟΙΚΙΛΙΑ (ΕΙΔΟΣ)

4 Αυγούστου Αθήρι (λευκή)
5 Αυγούστου Ασύρτικο (λευκή)
7 Αυγούστου Μαυροτράγανο (ερυθρή)
7 Αυγούστου Βουδόματο (ερυθρή)
16 Αυγούστου Αηδάνι (λευκή)
19 Αυγούστου Μαντηλαριά (ερυθρή)

Όλες οι ποικιλίες από το σύνολο των αμπελώνων τρυγήθηκαν με το χέρι και παραδόθηκαν έως τις 25 Αυγούστου.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”5977,5978,5979,5980,5981,5982,5983,5984,5985,5986,5988″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Χαρακτηριστικά σχετικά με τις κλιματολογικές συνθήκες της χρονιάς:

-Ήπιος χειμώνας με αρκετές βροχοπτώσεις.

-Ζεστή άνοιξη με χαλάζι, στις αρχές της και αρκετές ασθενείς βροχές συν το υψηλό ποσοστό υγρασίας σε όλη σχεδόν την διάρκεια του Μαΐου, ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη περονόσπορου.

-Τυπικό ελληνικό καλοκαίρι χωρίς όμως πολλά μελτέμια, με αρκετή υγρασία που απλά καθυστέρησε την ωρίμαση. Όσον αφορά το πρόβλημα «περονόσπορος» οι σαντορινιοί αμπελουργοί με την εμπειρία που διαθέτουν και τις οδηγίες των γεωπόνων της Ένωσης Σ. Θ. Π., φρόντισαν τους αμπελώνες τους και κατάφεραν να περιορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.

-Απουσία καύσωνα. Η ανάπτυξη των αμπελιών έλαβε χώρα σε καλές συνθήκες που δεν στρέσαραν τα φυτά, διαφυλάσσοντας μια ομαλή διαδικασία φωτοσύνθεσης, χωρίς ασθένειες, και καταλήγοντας σε γρήγορη και ποιοτική ωρίμανση των σταφυλιών. Τα σάκχαρα παρέμειναν σε καλά επίπεδα ανά ποικιλία, γεγονός που συμβάλλει στην παραγωγή οίνων χωρίς εξάρσεις στον αλκοολικό τίτλο.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”5989,5991,5992,5993,5994,5995,5996,5997,5998,5999″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Σύντομα η παραγωγή του 2014:

Η συνολική παραγωγή σταφυλιών στη Σαντορίνη για το 2014 ανήλθε στους 2.780 τόνους σύμφωνα με τις προφορικές δηλώσεις των οινοποιείων στο ΥΠ.Α.Α.Τ.
Παρουσιάζεται το «φαινόμενο» να υπάρχει αύξηση 2,5% στα Λευκά ΠΟΠ και μείωση 7% στα Μαύρα σταφύλια.

Οινοποίηση και εκτιμήσεις:

Και η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών υψηλών ποιοτικών επιδόσεων. Ενώ σχεδόν όλες οι δεξαμενές έχουν αποζυμώσει, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι φετινές «Σαντορίνες» αναμένεται να είναι αρωματικά έντονες και ευχάριστες.

-Αρωματικό μπουκέτο από λευκά άνθη, εσπεριδοειδή όπως λεμόνι, γκρέιπφρουτ και λευκόσαρκα φρούτα όπως ροδάκινο και αχλάδι.

-Στόμα νευρικό με έντονη οξύτητα και τη χαρακτηριστική μεταλλικότητα της Σαντορίνης.

-Σώμα ήδη πλούσιο και γεμάτο.

Οι οξύτητες των φετινών οίνων ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 6,2 έως 7 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ) και το pH τους από 3,0 έως 3,2.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Παρόλο που η παραγωγή τη φετινή χρονιά φαίνεται μειωμένη σε κάποια σημεία, αποτελεί ερωτηματικό το πώς με τη συμμετοχή νέων παραγωγών στο νησί η παραγωγή διαχωρίζεται στα ίδια ποσοστά ανά παραγωγό. Oπότε η έλλειψη αποτελεί πλέον ένα καλό case study,  αφού ο πραγματικός μας σκοπός είναι να αναμετρηθούμε με αγορές του παγκόσμιου χάρτη.

Σύμφωνα με μη δημοσιοποιημένες πληροφορίες η Santo Wines,  όπως και πέρσι, φαίνεται να παρέλαβε την κυριότερη ποσότητα της παραγωγής με τα Κτήματα Σιγάλα και Αργυρού (το δεύτερο με προετοιμασία νέου οινοποιείου) να ακολουθούν στα ίδια μεταξύ τους ποσοστά με ιδιαίτερη αύξηση στην ποσότητα για την Γαία, την Οινοποιία Γαβαλά και το Οινοποιείο Χατζηδάκη, (που επίσης ετοιμάζει ένα νέο οινοποιείο που πιθανόν αντίστοιχο να μην υπάρχει στην Ελλάδα).

Αντίστοιχα με τη σειρά της παραγωγής, μπορεί κανείς να πει ότι με την αντίστοιχη τιμολογιακή πολιτική πωλούνται οι διάσημες Σαντορίνες στην εξαγωγική αγορά. Η πιο φθηνή και αντίστοιχα ποιοτική ξεκινάει από το οινοποιείο που έχει λάβει την κυριότερη ποσότητα σε σχέση με άλλα. Όποτε προς το παρόν είναι αρκετά ευέλικτες οι τιμές αφού για τη φετινή χρονιά προβλέπεται μερική αύξηση -χωρίς να έχει επίσημα επιβεβαιωθεί-

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Όταν ζητήσαμε τη γνώμη επαγγελματιών που εισάγουν  Σαντορίνη στο εξωτερικό, αλλά παραμένουν και φανατικοί του mineral μας έδωσαν ένα σύντομο δεκάλογο των χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει μία Σαντορίνη για τους ίδιους.

  1. Όλοι οι παραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιούν άγριες ζύμες.
  2. Οι οινοπαραγωγοί θα πρέπει να ταξιδεύουν και να ενημερώνονται για νέες τεχνικές και, γιατί όχι, να οινοποιούν και σε άλλες χώρες.
  3. Παρά την όποια νέα τεχνική αλλά και τεχνική πώλησης το Ασύρτικο δεν πρέπει να μοιάζει με κανένα άλλο ελληνικό λευκό -ούτε το Μοσχοφίλερο-
  4. Η κύρια παραγωγή στο νησί πρέπει να συνεχίσει να είναι μόνο από ελληνικές αυτόχθονες ποικιλίες.
  5. To βαρέλι που θα ωριμάζουν θα πρέπει να έχει τα πιο ξεκάθαρα χαρακτηριστικά χωρίς να χαλάει την προσωπικότητα της ποιότητας.
  6. 100% και μόνο οργανική καλλιέργεια
  7. Οι ετικέτες θα πρέπει να έχουν ένα τοπικό, μοναδικό και παραδοσιακό χαρακτήρα. Οι ετικέτες μόδας με πουλιά και έργα τέχνης έχουν πεθάνει. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η ύπαρξη ξεκάθαρου branding είναι αυτή που θα δώσει στη Σαντορίνη τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη.
  8. Καινοτομία, επένδυση στην στρατηγική επικοινωνία-opinion makers, πραγματικό marketing, market research: στοιχεία βασικά στα οποία βασίστηκε το στρατηγικό σχέδιο του  New Wines of Greece.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_images_carousel images=”6002,6003,6004″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” mode=”horizontal” speed=”5000″ slides_per_view=”1″ img_size=”medium” autoplay=”yes”][vc_message color=”alert-info” style=”rounded”]

Αssyrtiko is a grape that should become an international star! Robert Parker

[/vc_message][/vc_column][/vc_row]