“L’ Auxerrois” 2011, Vieilles Vignes, Jean-Baptiste Adam,

[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”3215″ img_link_large=”yes” img_link_target=”_blank” img_size=”large”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]Όνομα: L’ Auxerrois

Εσοδεία: 2011

Παραγωγός: Jan – Baptiste Adam

Περιοχή: Ammerschwihr, Αλσατία, Γαλλία

Κατηγορία: Appellation Alsace Controlee

Χρώμα: Λευκό

Ποικιλίες: Pinot Auxerrois

Abv: 13%

Τιμή: 13€[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”3228″ alignment=”right” img_link_large=”yes” img_link_target=”_blank” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Ένα κρασί από ένα οινοποιείο που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει στις πλάτες του 4 ακριβώς αιώνες παράδοσης στην οινοποίηση. Και όταν λέμε ακριβώς το εννοούμε μιας και ιδρύθηκε το 1614 (κάτι που σημαίνει περίπου 14 γενιές μέχρι σήμερα) από τον «πατριάρχη» Jean Baptiste Adam στο  Ammerschwihr της Αλσατίας. Τότε ήταν που πολλοί εστιάτορες συνέρεαν στο χωριό με σκοπό να δοκιμάσουν τα υπέροχα κρασιά του. Το 1786 αρχίζει να συντάσσεται το Book of Gourmet το οποίο στην ουσία ανατρέχει στο απέραντο κυνήγι της οινοποίησης και αναφέρεται στην ιστορία των πωλήσεων από εκείνη τη χρονιά μέχρι και… σήμερα (στο βιβλίο υπάρχουν καταγραφές για πωλήσεις του κρασιού από τη Ν. Υόρκη μέχρι και τη Γιοκοχάμα!). Το 1834 δημιουργείται από το οινοποιείο η πρώτη ιστορική ετικέτα όλης της Αλσατίας η οποία μάλιστα έχει και την ένδειξη του Terroir Kaefferkopf (το οποίο είναι κι ένα από τα Grand Cru της Αλσατίας). Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το οινοποιείο χαρακτηρίστηκε ως «εχθρικό» για τους Γερμανούς κι έτσι του απαγορεύτηκε η δυνατότητα να προβαίνει σε πωλήσεις των κρασιών του. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών από τους Αμερικάνους, το οινοποιείο λειτούργησε ως καταφύγιο με αποτέλεσμα το κελάρι του να διατηρηθεί άθικτο. Τέλος, στα σύγχρονα χρόνια, χρονολογία ορόσημο θεωρείται το 2003 μιας και γίνεται ολοκληρωτική στροφή στη βιοδυναμική καλλιέργεια η οποία μαζί με την βαθιά πίστη στην έννοια του terroir και τον απέραντο σεβασμό στη φύση αποτελούν τους βασικούς άξονες της φιλοσοφίας του Κτήματος μέχρι και σήμερα.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3210″ alignment=”center” img_link_large=”yes” img_link_target=”_self” img_size=”large”][vc_column_text]

Το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″ el_class=”Το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας”][vc_single_image image=”3213″ alignment=”center” img_link_large=”yes” img_link_target=”_self” img_size=”large”][vc_column_text]

Η πρώτη ιστορική ετικέτα όλης της Αλσατίας η οποία μάλιστα έχει και την ένδειξη του Terroir Kaefferkopf

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Στο Κτήμα εμφιαλώνονται αρκετές ετικέτες με βαρύ πυροβολικό το Riesling, το Gewurztraminer, το Pinot Gris και το Pinot Noir. Το “L Auxerroisείναι ένα κρασί που προέρχεται από τη λευκή ποικιλία Auxerrois. Συχνά στη σκιά των άλλων δημοφιλέστερων ποικιλιών της περιοχής, (βλ. πιο πάνω) βρίσκει καμιά γωνίτσα να τρυπώσει στην περιοχή της Αλσατίας. Έχει αρκετά συνώνυμα (Pinot Auxerrois, Auxerrois Blanc). Ποικιλία με χαμηλή οξύτητα, καλλιεργείται κυρίως στα βόρεια της Αλσατίας όπου το αρκετά δροσερότερο κλίμα το βοηθάει να κρατήσει τα ανθώδη αρώματά του. Συχνά συνδυάζεται με το Pinot Blanc.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3212″ alignment=”center” img_link_large=”yes” img_link_target=”_self” img_size=”large”][vc_column_text]

          Φορτώνοντας τα βαρέλια έξω από το οινοποιείο

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Το συγκεκριμένο κρασί προέρχεται από μεγάλης ηλικίας κλήματα και από ασβεστολιθικά εδάφη.

Χρώμα καθαρό, χρυσό.

Η μύτη είναι καθαρή, μέτριας έντασης εξελισσόμενη με εντυπωσιακά ανθικά αρώματα μικρών λευκών λουλουδιών όπως το γιασεμί, φρουτώδης με πυρηνόκαρπα φρούτα (κυρίως ροδάκινο και βερύκοκο). Η ύπαρξη του terroir αποτυπώνεται χαρακτηριστικά με τις νότες ορυκτότητας που μένουν στο τέλος.

Στο στόμα είναι ξηρό, με μέτριο σώμα και μέτρια οξύτητα. Το αλκοόλ του είναι έντονο, ίσως λίγο επιθετικό, ξεχωρίζει από το υπόλοιπο σώμα, ενώ η επίγευση είναι μέτρια με το ώριμο ροδάκινο να κυριαρχεί αλλά και κάποιες βοτανικές νότες να γίνονται αισθητές.

Συμπερασματικά, ένα κρασί, ξεχωριστό που αξίζει πραγματικά να αναζητήσετε κυρίως για να δείτε τα χαρακτηριστικά μιας ξεχωριστής ποικιλίας αλλά και για να αντιληφθείτε το χαρακτήρα που μπορεί να προσδώσει το terroir σε ένα κρασί. Έτοιμο για κατανάλωση αλλά θα ωφεληθεί σίγουρα από μια παλαίωση 3-4 χρόνων.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments

  1. […] 2. Jan Baptiste Adam – L’ auxerrois (από Pinot Auxerrois) – ένα μικρό διαμάντι που το βρίσκεις αναλυτικά εδώ- […]