Ersnt Loosen. Και το Riesling θελει το δοκτορα του

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Υπάρχουν άνθρωποι ή μάλλον καλύτερα προσωπικότητες, που έχουν ταυτίσει τ’ όνομά τους με το οινικό γίγνεσθαι του τόπου τους σε βαθμό που αν ήταν έγκλημα θα μιλούσαμε για βαθμίδα κακουργηματικού χαρακτήρα. Αυτές οι προσωπικότητες είναι μερικές εκατοντάδες σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου και σίγουρα δεν είναι απλοί οινοποιοί, αλλά πολλά περισσότερα: είναι φιλόσοφοι. Αν και διαπιστωμένα έχουν το λεγόμενο κοκαλάκι της νυχτερίδας, οι διακρίσεις τους δεν βασίζονται με τίποτα στην τύχη, αλλά στο γνωστό τρίπτυχο φαντασία, εργατικότητα, καινοτομία.

Ο Ernst Loosen, κατά κόσμον Dr. Loosen, ανήκει σε αυτήν την «πνευματική ελίτ» του κρασιού εδώ και αρκετά χρόνια. Τα κρασιά του έχουν σαρώσει τις διεθνείς διακρίσεις. Το διάσημο περιοδικό Wine & Spirits τον έχει συμπεριλάβει στους 50 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, ενώ το έτερο γνωστό περιοδικό Decanter τον είχε ανακηρύξει σε Man of the Year το 2005.

Στα χέρια του το Riesling τραγουδάει όπως η κιθάρα στα χέρια του Ritchie Blackmore, ενώ (μουσικής συνέχεια) η αμερικανίδα δημοσιογράφος οίνου Dorothy J. Gaiter έγραψε πως «ο Dr. Loosen είναι σαν το Γερμανό Mick Jagger, αλλά τα κρασιά του παλαιώνουν καλύτερα». Ο δρόμος προς την κορυφή για το βασιλιά του Riesling, κάθε άλλο παρά στρωμένος με ροδοπέταλα ήταν. Η οικογένεια του πατέρα του έχει δύο αιώνες λαμπρής οινοπαραγωγικής ιστορίας στην περιοχή. Η δε μητέρα του κατάγεται και αυτή από τη διάσημη οικογένεια των Prüms, η οποία φημίζεται για τα γλυκά Riesling. Μάλιστα, ο Ernst Loosen θυμάται πάντα τα Χριστούγεννα, όπου οι δυο οικογένειες κάθονταν γύρω από το ίδιο τραπέζι και οι παππούδες «σκοτωνόντουσαν»για το αν τα  Riesling που θα έπιναν, θα έπρεπε να είναι ξηρά η γλυκά. Ωστόσο, αυτός μαγεύτηκε από την πλανεύτρα επιστήμη της αρχαιολογίας. Γυρνώντας όμως από τις σπουδές του, βρέθηκε εξ απίνης και ανέλαβε εσπευσμένα το υπερχρεωμένο οινοποιείο (περίπου 500.000$) του άρρωστου πατέρα του, το οποίο είχε απαρχαιωμένες δομές και εγκαταστάσεις. Οι εκπλήξεις όμως δεν σταμάτησαν εδώ. Το πιο συγκλονιστικό και συνάμα «απαρχαιωμένο» απ’ όλα όσα κληρονόμησε ο Ernst Loosen ήταν τα διασκορπισμένα (κυριολεκτικά) αμπελοτόπια σε όλη την περιοχή του Mosel, τα οποία του πήρε κάμποσο καιρό να τα εντοπίσει και να τα χαρτογραφήσει όλα. Τα συγκεκριμένα αμπελοτόπια όμως έκρυβαν το μεγαλείο τους βαθιά μέσα στις ρίζες του: 100 ετών σπάνια αυτόριζα αμπέλια, με ρίζες που έσκιζαν τις σχιστολιθικές πλάκες και ρουφούσαν λαίμαργα τη μεταλλικότητα από το ακατέργαστο υπέδαφος  της κοιλάδας του Mosel. Η φυλλοξήρα δεν τα είχε αγγίξει, καθώς πολύ δύσκολα μπορεί να επιβιώσει στο δωρικό σχιστολιθικό περιβάλλον. Έτσι, ο διορατικός Loosen «επένδυσε» σε αυτά τα εκατοντάχρονα κλήματα, παρά τις έντονες διαφωνίες και αντιρρήσεις όλων των γειτόνων συναδέρφων του. «Μπορεί όντως να μη δίνουν πολύ φρούτο, αλλά αυτό που δίνουν είναι εξαιρετικής ποιότητας φρούτο και αυτό δεν το αλλάζω με τίποτα» λέει και καμαρώνει.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”7121″ img_size=”large” alignment=”center” img_link_large=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Τίποτα δεν προμήνυε τότε την εξέλιξη που θα είχε η οικογενειακή επιχείρηση στο πανέμορφο Bernkastel του Mosel, αλλά σε αυτό το σημείο η αρχαιολογία χάνει έναν λαμπρό επιστήμονα (ευτυχώς για εμάς) και το κρασί κερδίζει έναν σημαντικό δικό του. Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον βλέπεις. Στροφή 180 μοιρών και σπουδές οινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Geisenheim, ταξίδια ανά τον κόσμο, ατελείωτες δοκιμές και συζητήσεις με συναδέρφους οινοποιούς και κάπου εκεί συνειδητοποιεί το μέγεθος της κληρονομιάς που έχει παραλάβει. Αμέσως εφαρμόζει πρωτόγνωρες καινοτόμες πρακτικές (χαμηλές αποδόσεις, γηγενείς ζύμες, 100% βιολογικές πρακτικές), συγκρούεται συνεχώς με τον πατέρα του και αρχίζει την πορεία προς την κορυφή. Σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους (ποιοτικά και ποσοτικά) παραγωγούς της Γερμανίας και ειδικότερα του ποταμού Mosel, με εκτάσεις που φτάνουν συνολικά τα 100 εκτάρια.

Τα κρασιά του καλύπτουν όλες τις ποιοτικές κατηγορίες. Τα πιο μαζικά είναι η σειρά Dr. L από σταφύλια που ανήκουν σε συνεργαζόμενους παραγωγούς και άλλες δύο εμφιαλώσεις, με τη μία να προέρχεται από σταφύλια που βρίσκονται πάνω σε κόκκινο σχιστόλιθο και την άλλη από σταφύλια που έχουν τις ρίζες του σε μπλε σχιστόλιθο. Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι και που αναδεικνύει τη διαφορετικότητα που αναφέραμε πιο πάνω, αλλά και την ποικιλομορφία του terroir που φαίνεται σε κάθε κρασί.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”7099,7100,7101,7102,7104,7103,7105,7107,7106,7108″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Ωστόσο, η αποθέωση του terroir της κοιλάδας του Mosel αντικατοπτρίζεται πάνω στα 6 κορυφαία Erste Lage (κάτι σαν το γαλλικό Grand Cru), που παράγουν και τα αντίστοιχα κρασιά-γευστικούς ογκόλιθους. Αυτά είναι τα Wehlener Sonnenuhr, Ürziger Würzgarten, Erdener Prälat, Erdener Treppchen, Bernkasteler Lay, και Graacher Himmelreich τα οποία συνθέτουν ένα απίστευτο γεωμορφολογικό μωσαϊκό με πολύ απότομες κλίσεις και με αρχή και τέλος στον πρωταγωνιστή σχιστόλιθο. Από τα συγκεκριμένα αμπελοτόπια παράγονται αποκλειστικά κάποια από  κορυφαία single vineyard κρασιά του κόσμου, με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης που αναπτύσσουν εξαιρετική γευστική και αρωματική πολυπλοκότητα στο διάβα του χρόνου.

Στον απλό κόσμο η ιδέα του να δοκιμάσεις κρασί από τη χώρα του λουκάνικου και της μπύρας φαντάζει ταινία επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο το Riesling δίκαια κατέχει την κορυφή στης προτιμήσεις των οινόφιλων σε ότι αφορά τις λευκές ποικιλίες. Εξαιρετικά «σκληραγωγημένη», και ανθεκτική, γνωστή για τα πολύ υψηλά επίπεδα οξύτητας και την εκρηκτική της αρωματική παλέτα, δίνει κρασιά με πολύ μεγάλο χρονικό βάθος. Μεγαλουργεί στην κοιτίδα της, τη Γερμανία και κυρίως στα πανέμορφα και απόκρημνα αμπελοτόπια των χωριών της κοιλάδας του Mosel, που κρέμονται κυριολεκτικά σαν φιγούρες που αψηφούν τη βαρύτητα και σου δίνουν την εντύπωση ότι χορεύουν  moonwalking. Ο τρύγος τους, λόγω των απότομων κλίσεων είναι ένας από τους πιο δύσκολους στον κόσμο. Τα καλύτερα αμπελοτόπια (einzellage=grand cru) έχουν νότιο προσανατολισμό, πράγμα που επιτρέπει την μεγαλύτερη έκθεση σε ηλιοφάνεια και άρα καλύτερη ωριμότητα του φρούτου και είναι πάνω σε ένα πλέγμα σχιστολιθικών πλακών, που ποικίλουν ανάλογα με το μέρος και η διαφορετικότητά τους. Δεν θα μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς η νομοθεσία και το στυλ των γερμανικών κρασιών απαιτούν ολόκληρες σελίδες και ο δαιδαλώδης χαρακτήρας της δυσκολεύει ακόμα και τους γνώστες. Αρκεί να πούμε ότι τα βασικά χαρακτηριστικά του Riesling είναι η υψηλή οξύτητα, τα εκρηκτικά αρώματα  λουλουδιών, φρούτων και ιδιαίτερα του πετρόλ χαρακτήρα (λόγω TDN) που τα κάνει μοναδικά. Κρατήστε και τα σάκχαρα τα οποία υπάρχουν στην πλειονότητα των Riesling και παίζουν βασικό ρόλο στην κατηγοριοποίηση, και θα έχετε μια πρώτη εικόνα για αυτά τα υπέροχα κρασιά από την κοιλάδα του Mosel.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”7120″ border_color=”grey” img_link_large=”yes” img_link_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Δοκιμές σαν αυτή που διοργάνωσε ο κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος της Nostos Wines σπανίζουν στην Ελλάδα και ακόμα περισσότερο στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Χρειάζεται πολλά κότσια για να φέρεις μια εμβληματική προσωπικότητα σαν τον Ernst Loosen στην Ελλάδα και γι΄ αυτό και μόνο αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον αεικίνητο Θανάση Παπαδόπουλο, που έκανε το σχέδιό του πραγματικότητα και μας προσκάλεσε σε μια πανέμορφη εμπειρία. Όσοι είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε, ακούσαμε υπέροχα πράγματα από τον ίδιο το «δόκτορα» για την πορεία του και κυρίως τα κρασιά  του. Ένας άνθρωπος απίστευτα προσιτός, χαμογελαστός και ακομπλεξάριστος παρά το «μέγεθός» του. Το παρουσιαστικό του σε παρέπεμπε πιο πολύ σε δάσκαλο (κατάλοιπα της πρώτης του αγάπης της αρχαιολογίας;), η δε θεατρικότητά των εκφράσεών του σε έναν άνθρωπο που ξέρει να χαίρεται τη ζωή και κυρίως γνωρίζει τι ζητά από αυτή.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”7119,7109,7110,7111,7112,7113,7114,7116,7117,7118″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator color=”blue”][vc_column_text]

Σε ότι αφορά στο γευσιγνωστικό κομμάτι δοκιμάσαμε κρασιά πολύ υψηλής ποιότητας. Αυτά τα flight πραγματικά έχουν και την κυριολεκτική έννοια της πτήσης και μπορούν να σε απογειώσουν γευστικά. Συνολικά δοκιμάστηκαν 11 κρασιά αλλά δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι στην υποδοχή μας περίμενε ένα δροσερό και τραγανό αφρώδες, το Dr. L Sparkling Riesling.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”7079″ img_size=”large” img_link_large=”yes”][vc_column_text]

2014 Villa Wolf Pinot Noir

Από το οινοποιείο στο Pfalz (Ο Loosen έχει στην κατοχή του εκτός από το οινοποιείο στην κοιλάδα του Mosel και ένα πανέμορφο οινοποιείο στην «Τοσκάνη της Γερμανίας», το Pfalz) μας έρχεται αυτό το λαμπερόχρωμο, ρουμπινί Pinot Noir. Η Γερμανία διαθέτει πολύ μεγάλη παράδοση στην οινοποίηση του Pinot Noir (Spätburgunder). Είναι μάλιστα η δεύτερη παραγωγός χώρα μετά τη Γαλλία παγκοσμίως! Το πρόβλημα στην περιοχή είναι ο βοτρύτης που προσβάλλει το σταφύλι και αφαιρείται πάντα. Προέρχεται κυρίως από αμμώδη εδάφη, λόγω της υποχώρησης των νερών του ποταμού Ρήνου. Όσο ανεβαίνουμε βέβαια στο βουνό συναντάμε τόσο βασάλτη, όσο και ασβεστόλιθο. 50% σε παλιά βαρέλια και 50% σε δεξαμενή για συνολικό διάστημα 18 με 20 μήνες για την επίτευξη καλύτερης διαύγασης και συνοχής. Πιπεράτο στην μύτη με κόκκινο φρούτο, με μέτριο σώμα και τραγανή οξύτητα.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”7080″ img_size=”large” img_link_large=”yes”][vc_column_text]

2014 Dr. L Riesling Dry

Το signature wine του Dr. Loosen που μαζί με το αντίστοιχο της λευκής ετικέτας (βλ. πιο κάτω) ανήκουν στην, κατά τον Dr. Loosen, “Welcome to the Mosel” κατηγορία. Ωχρό λεμονί με φρουτώδη χαρακτηριστικά που μας πάνε  περισσότερο σε τραγανά πυρηνόκαρπα (νεκταρίνι) κι έπειτα σε πράσινο φραγκοστάφυλο. Μέτριο σώμα, φυσικά υψηλή οξύτητα και το πιο ξηρό της δοκιμής. Προέρχεται αποκλειστικά από συνεργαζόμενους αμπελώνες και γίνεται χρήση μόνο δεξαμενής, ώστε να είναι πιο εμφανή τα φρέσκα και τραγανά χαρακτηριστικά του.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”7081″ img_size=”large” img_link_large=”yes”][vc_column_text]

2014 Dr. Loosen Red Slate Riesling Dry

To συγκεκριμένο ξηρό Riesling προέρχεται από τα χωριά Erden and Ürzig, με χαρακτηριστικό τους την ύπαρξη 100% κόκκινου σχιστόλιθου. Σκοπός είναι να παραχθεί ένα ξηρό κρασί, γι’ αυτό και η ζύμωση γίνεται σε παλιές, τεράστιες, ξύλινες δεξαμενές (χωρητικότητας 3.000lt), που λειτουργούν ως ουδέτερο στοιχείο υποδοχής. Για 12 μήνες παραμένει στις οινολάσπες, ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη ισορροπία, δομή και πολυπλοκότητα, αλλά και για να μαλακώσει ο όξινος χαρακτήρας του. Εδώ σιγά σιγά η μύτη γίνεται πιο σύνθετη με ένα συνδυασμό ανθικών χαρακτηριστικών, άγουρων πυρηνόκαρπων και εσπεριδοειδών. Το στόμα είναι ξηρό, αλλά πιο γεμάτο, με επίμονη οξύτητα και μακριά επίγευση, που αφήνει δροσερή αίσθηση εσπεριδοειδών.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”7082″ img_size=”large” img_link_large=”yes”][vc_column_text]

2013 Dr. Loosen Ürziger Würzgarten Riesling GC (Great Growth, Old Vines, Single Vineyard)

Στα αγγλικά ο τίτλος μεταφράζεται ως “The Spice Garden of Ürzig” θέλοντας να υποδηλώσει ξεκάθαρα τον «μπαχαρώδη» χαρακτήρα των κρασιών που προέρχονται από τον αμπελώνα πίσω ακριβώς από το Ürzig. Αυτό το εξαιρετικό Riesling προέρχεται από συγκεκριμένα τμήματα του αμπελώνα, που ονομάζονται Urglück («καθαρή τύχη»), και στα οποία είναι φυτεμένα πρέμνα ηλικίας 120 ετών.  Τα εδάφη είναι ένα κράμα ηφαιστειακών πετρωμάτων και κόκκινου σχιστόλιθου. Η ζύμωση γίνεται σε παλιά, μεγάλα ξύλινα βαρέλια του ενός τόνου (τα λεγόμενα Fuder),  ακολουθεί παραμονή στις οινολάσπες χωρίς όμως τη χρήση bâtonnage. Πιο συγκροτημένο και αυστηρό αρχικά, απαιτεί χρόνο στο ποτήρι για να δείξει το χαρακτήρα του. Ωχρό λεμονί, με ανθικά και βοτανικά αρώματα (χαμομήλι, τριαντάφυλλο), και πιο απαλά φρουτώδη χαρακτηριστικά (λεμόνι, κουμ-κουάτ). Στο τέλος αφήνει και μια γλυκιά υπόνοια από λιβάνι. Μέτριο σώμα με εξαιρετική δομή και υψηλή, δεμένη οξύτητα. Εκπληκτικό κρασί. Άλλωστε μην ξεχνάμε την ποιοτική του κατάταξη ως Grosses Gewächs που δίνεται στο καλύτερο ξηρό Riesling του παραγωγού από τον Grosse Lage (Grand Cru) αμπελώνα του.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”7084″ img_size=”large” img_link_large=”yes”][vc_column_text]

2014 Dr. L Riesling

Η λευκή ετικέτα υποδηλώνει την ύπαρξη σακχάρων. Η διαφορά του με την μπλε ετικέτα είναι στο χρονικό διάστημα του τρύγου, καθώς εδώ ο τρύγος γίνεται περίπου 2-3 εβδομάδες πιο πριν. Προέρχεται από συνεργαζόμενους παραγωγούς και πιο συγκεκριμένα από αμπελώνες με σχιστολιθικό υπόβαθρο. Ωχρό λεμονί και φρουτώδες στη μύτη με βασικά αρώματα αυτά των εσπεριδοειδών (λεμόνι, γκρέιπφρουτ). Στο στόμα μην σας ξεγελάει η ισορροπία οξύτητας-γλυκύτητας, καθώς τα 10gr/lt υποδηλώνουν τρομερά υψηλή οξύτητα. Μέτριο σώμα και μέτρια λεμονάτη επίγευση από αυτό το entry level κρασί, το οποίο έχει εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”7085″ img_size=”large” img_link_large=”yes”][vc_column_text]

2013 Dr. Loosen Erdener Treppchen Riesling Kabinett (Old Vines, Single Vineyard)

«The Little Staircase of Erden» που θα πει η «Η μικρή σκάλα που οδηγεί στο Erden». Ο συγκεκριμένος αμπελώνας είναι τόσο απότομος που χρειάστηκε κατά το παρελθόν να κατασκευαστεί μια πέτρινη σκάλα για να βοηθάει τους εργάτες στη συγκομιδή, η οποία είναι εξουθενωτική. Εδώ έχουμε εδάφη κόκκινου σχιστόλιθου πλούσια όμως σε σίδηρο, κάτι που δίνει και την αίσθηση της μεταλλικότητας στα κρασιά του συγκεκριμένου αμπελώνα, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως Erste Lage μόλις το 1868 στην κατάταξη των αμπελώνων του Mosel από τους Πρώσους, ενώ το 2012 ονομάστηκε πλέον ως Grosse Lage. Εδώ μιλάμε για Prädikatswein, που στην ουσία είναι μια κατάταξη για τα πολύ ποιοτικά κρασιά, ανάλογα με το βαθμό ωρίμασης του σταφυλιού και κατ’ επέκταση της περιεκτικότητας τους σε σάκχαρα. Τα Kabinett εν ολίγοις έχουν τα λιγότερα σάκχαρα από τις υπόλοιπες κατηγορίες και δίνουν τα πιο ντελικάτα κρασιά. Εδώ είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε δύο διαφορετικές χρονιές ώστε να δούμε την εξέλιξη στο χρόνο. Σημειώστε ότι οι περισσότεροι Γερμανοί, αγαπάνε τα Riesling τους παλαιωμένα, όταν πλέον η οξύτητά τους έχει χωνευτεί καλύτερα. Είναι το λεγόμενο φαινόμενο dry out, που είναι η ανεξήγητη αίσθηση υποχώρησης της οξύτητας με το χρόνο. Το 2013 λοιπόν είχε χρώμα ωχρό λεμονί με μύτη που πάει πιο πολύ στο άγουρο ροδάκινο και στο πράσινο μήλο κι έπειτα σε άγουρα εσπεριδοειδή (λάιμ, γκρείπφρουτ). Ελαφρύ στο σώμα, υψηλή οξύτητα και αυτό που σημειώνουμε είναι η ισορροπία των δύο αυτών στοιχείων. Η επίγευση είναι μακριά και κυριαρχείται από τραγανό πράσινο μήλο.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”7086″ img_size=”large” img_link_large=”yes”][vc_column_text]

1996 Dr. Loosen Erdener Treppchen Riesling Kabinett (Old Vines, Single Vineyard)

Το 1996 όμως ήταν αυτό που λέμε στο χωριό μου stunning. Ανοιχτό χρυσό χρώμα που υποδήλωνε ξεκάθαρα την ηλικία. Μέλι, κρέμα καραμελέ, μαρμελάδα ροδάκινο, γλυκό κολοκύθι και σε δεύτερη φάση ώριμα εσπεριδοειδή. Μέτριο+ στο σώμα, με υψηλή οξύτητα που όμως έχει αρχίσει και ενσωματώνεται υπέροχα στον κορμό. Η επίγευση είναι υπέροχη, μελένια και μεγάλης διάρκειας.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”7087″ img_size=”large” img_link_large=”yes”][vc_column_text]

2014 Dr. Loosen Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese (Late harvest, Single Vineyard, Old Vines)

Από τον αμπελώνα Ürziger Würzgarten που είδαμε πιο πάνω, εδώ θα δούμε ένα Spätlese που θα πει Late Harvest, αλλά στην ουσία θα πει Later harvest than Kabinett δηλαδή πιο καθυστερημένος χρονικά τρύγος από τα Kabinett για μια – δυο βδομάδες, χωρίς όμως καθόλου βοτρύτη και μόνο με απόλυτα υγιή φρούτα. Στο 2014 διακρίνουμε εσπεριδοειδή σε όλες τους τις μορφές και κάποια πιο γλυκά αρώματα εξωτικών φρούτων. Στο στόμα είναι μέτριο με τραγανή και υψηλή οξύτητα που αφήνει ένα κοφτερό τελείωμα.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”7097″ img_size=”large” img_link_large=”yes”][vc_column_text]

1998 Dr. Loosen Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese (Late harvest, Single Vineyard, Old Vines)

Το 1998 προσωπικά με εντυπωσίασε από τη αρχή καθώς το χρώμα του δεν πρόδιδε την πραγματική του ηλικία. Μέτριο λεμονί με χρυσίζουσες ανταύγειες και μια πολυσύνθετη μύτη που σε ταξιδεύει από το κασίς, στα ώριμα και άγουρα εσπεριδοειδή. Εκεί κάπου κάνει την εμφάνιση του το μέλι και τα πρώτα δείγματα sous bois, που όσο παλαιώνουν τα ποιοτικά Riesling, γίνεται πιο εμφανές. Μια απειροελάχιστη υποψία βοτρύτη για το τέλος. Στο στόμα είναι μέτριο+ με υψηλή  οξύτητα και με τρομερά επίμονη επίγευση. ΟΥΑΟΥ!!!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”7088″ img_size=”large” img_link_large=”yes”][vc_column_text]

2013 Dr. Loosen Beerenauslese

Beerenauslese θα πει «επιλεγμένος τρύγος» και είναι η τέταρτη βαθμίδα στα Prädikatswein μετά τα Auslese. Πρόκειται για σταφύλια τα οποία τα αγκαλιάζει η πρωινή ομίχλη κι έπειτα έρχεται να τα δει ο μεσημβρινός ήλιος. Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί στην ανάπτυξη του βοτρύτη (ευγενής σήψη), κάτι που σηματοδοτεί την «αφαίμαξη-μείωση» του νερού εντός των σταφυλιών και αντιστρόφως ανάλογα την υψηλή συγκέντρωση σακχάρων. Οι ρώγες που συλλέγονται μία-μία, δίνουν ένα πολύ γλυκό και πεντανόστιμο κρασί χαμηλού αλκοόλ με αρώματα μελιού, καπνού και γλυκών του κουταλιού. Στο σώμα είναι γεμάτο με πολύ υψηλή οξύτητα που δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρων. Η επίγευσή του είναι μακριά και απολαυστική.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”7089″ img_size=”large” img_link_large=”yes”][vc_column_text]

2013 Dr. L Ice Wine

Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την κοιλάδα του Mosel. Και αν ο Ernst Loosen μας έλεγε αστειευόμενος στην αρχή της δοκιμής, ότι είναι από τους λίγους ευνοημένους της υπερθέρμανσης λόγω καλύτερης ωρίμασης του φρούτου, δεν συμβαίνει το ίδιο με το ice wine (το κρασί του πάγου), το οποίο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών δεν παρήχθη τα τελευταία τρία χρόνια! Αυτό συνέβη γιατί για να παραχθεί το ice wine πρέπει τις ρώγες του σταφυλιού να τις πιάσει πάγος (συνήθως λίγο πριν τα Χριστούγεννα) κι έπειτα να οδηγηθούν άμεσα στο οινοποιείο για να σπάσουν και να εξαχθεί ο πολύτιμος χυμός. Αααα… Σημειώστε ότι ο τρύγος γίνεται την πιο κρύα ώρα της ημέρας δηλαδή περίπου στις 03:00 τα χαράματα σε θερμοκρασίες -10oC. Ευκολάκι… To συγκεκριμένο icewine δεν προέρχεται λοιπόν από τον Mosel, αλλά είναι μια συνεργασία του Ernst Loosen και του Chateau Ste. Michelle στην Αμερική (η συνεργασία κρατάει από το 1999). Ο καιρός εκεί επέτρεψε να παραχθεί ice wine ακριβώς όπως στην κοιλάδα του Mosel κι έτσι ο διορατικός Γερμανός μας έφερε αυτό το νέκταρ με αρώματα κερήθρας, ώριμου αχλαδιού και γλυκού του κουταλιού λεμόνι. Στο στόμα είναι γεμάτο, πολύ γλυκό και αφήνει μια εξαιρετική αρωματική επίγευση.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”7115″ img_size=”large” img_link_large=”yes”][vc_column_text css=”.vc_custom_1453973598050{background-color: #a0b5e5 !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1453973723661{background-color: #8ba5bf !important;}”]
Για περισσότερες πληροφορίες για το γερμανικό κρασί επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο από τον http://winefolly.com/
review/
understanding-german-riesling-by-the-label/
Πληροφορίες για την εταιρεία  Nostos Wines και τα προϊόντα της στο http://www.nostos-wines.gr/
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]