Brunello di Montalcino 2008, Argiano

[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image img_link_target=”_self” image=”6151″ img_size=”large” border_color=”grey” img_link_large=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

Όνομα: Brunello di Montalcino

Εσοδεία: 2008

Παραγωγός: Argiano

Περιοχή: Montalcino, Siena

Κατηγορία: DOCG Brunello di Montalcino

Χρώμα: Ερυθρό

Ποικιλίες: Sangiovese Grosso

Abv: 14,5%

Τιμή: 44€

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image img_link_target=”_self” image=”6150″ img_size=”large” border_color=”grey” img_link_large=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Τα Brunello di Montalcino, φτιάχνονται αποκλειστικά από την ποικιλία Sangiovese Grosso, η οποία είναι στην ουσία το γνωστό Sangiovese, προσαρμοσμένο στους αφιλόξενους λόφους του χωριού Montalcino, 30 χλμ. νοτίως της Σιένα και σε υψόμετρο που απαγορεύεται να ξεπερνάει τα 600μ. Χρωστάει πολλά στον Ferruccio Biondi-Santi, ο οποίος, αντίθετα προς την τάση της εποχής, αποφασίζει να οινοποιήσει χωριστά το Sangiovese Grosso από τα άλλα σταφύλια και να το αφήσει να ωριμάσει μέσα σε τεράστια βαρέλια μέχρι και για 10 χρόνια. Δύο τάσεις κυριαρχούν κι εδώ, όπως και σε πολλές γνωστές οινοπαραγωγικές περιοχές: οι παραδοσιακοί, που συνεχίζουν να οινοποιούν σε μεγάλα και παλιά βαρέλια και οι μοντερνιστές που πειραματίζονται με τη χρήση των γνωστών barrique (225lt). Οι πρώτοι μας δίνουν πιο ατίθασα και ρουστίκ κρασιά ενώ οι δεύτεροι πιο φρουτώδη και απαλά. Απαιτείται ελάχιστη παλαίωση 4 ετών (5 ετών για τις ετικέτες που φέρνουν τον τίτλο reserve) κατά τη διάρκεια της οποίας το κρασί πρέπει να περάσει τουλάχιστον 2 χρόνια σε βαρέλι (η μακρόχρονη παραμονή στο βαρέλι επιβάλλεται για να μαλακώσει τον άγριο χαρακτήρα του Sangiovese Grosso).

Οι πρώτες αναφορές για το φημισμένο Κτήμα Argiano, ξεκινούν πάρα πολύ νωρίς. Γύρω στα 1208 υπάρχουν κάποια γραπτά φορολογικά αρχεία. Στα τέλη του 14ου αιώνα, αρχίζουν οι διαδοχικές εναλλαγές στην ιδιοκτησία. Ωστόσο, το 1581, θεωρείται το σημείο εκκίνησης, όταν και πέρασε στα χέρια της οικογένειας Pecci, που ήταν από τις πιο γνωστές στους κύκλους των ευγενών της Σιένα. Τότε κατασκευάζεται και η υπέροχη βίλα (περισσότερο με κάστρο μοιάζει), που μαζί με το κελάρι θεωρούνται από τα πιο κομψά και μοντέρνα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα της εποχής. Τον 19ο αιώνα περιέρχεται στη διαχείριση της Κόμισσας Ersilia Caetani Lovatelli, η οποία μέσω της διορατικότητάς της, καταφέρνει και βάζει το κρασί του κτήματος στους μεγαλύτερος πολιτιστικούς κύκλους της εποχής. Ποιήματα γράφονται για να εξυμνήσουν την ποιότητα του Argiano, ενώ σαρώνει τα βραβεία σε φημισμένες εκθέσεις τροφίμων και κρασιού. Το 1967, το κτήμα πρωτοστατεί στην ίδρυση της Consorzio del Vino Brunello di Montalcino (η κοινοπραξία των κτημάτων που παράγουν το Brunello di Montalcino). Αργότερο, το Argiano περνάει στα χέρια της κοντέσας Noemi Marone Cinzano, η οποία μέσα από μια καινοτόμο διαχείριση εκσυγχρονίζει το κελάρι και το οινοποιείο, ενώ παράλληλα δουλεύει με τον διεθνώς καταξιωμένο οινολόγο Giacomo Tachis. Από το 2013 και μετά το Argiano πέρασε στα χέρια μεγάλου ομίλου Βραζιλιάνων επενδυτών.

Χρώμα βαθύ ρουμπινί.

Μύτη καθαρή, έντονη με χαρακτηριστική φινέτσα. Υψηλά επίπεδα συμπύκνωσης με κόκκινα φρούτα (κεράσι, βατόμουρο, φραγκοστάφυλο), γλυκά και πικάντικα μπαχαρικά (κανέλα, γλυκόριζα, βανίλια, μαυροπίπερο), χαρακτηριστικές γήινες νότες, έντονη φυτικότητα (φύλλα καπνού, μέντα).

Στο στόμα εμφανίζεται μέτριο προς γεμάτο, με εκπληκτική αντιστοιχία μεταξένιων τανινών (που όμως δείχνουν ότι θέλουν ακόμη το χρόνο τους), και υψηλή οξύτητα που ανανεώνει και δροσίζει ευχάριστα το στόμα. Το αλκοόλ συμβάλλει στην χαρακτηριστική ισορροπία. Αρωματικά αυτό που σου μένει είναι τα κόκκινα φρούτα, τα φύλλα καπνού και μια μπαχαρώδη επίγευση που δεν έχει τέλος.

Συμπεράσματα. Το 2008 αν και δεν ήταν η εξαιρετική χρονιά, χαρακτηρίζεται άνετα πολύ καλή και αυτό αντικατοπτρίζεται στο συγκεκριμένο Brunello από ένα ιστορικό Κτήμα που όμως, καλώς ή κακώς, δεν έχει δώσει τα τεράστια κρασιά. Απολαυστικό μέχρι την τελευταία του γουλιά βρίσκεται στο μεταίχμιο της φινέτσας και της στρογγυλάδας. Εξαιρετική ισορροπία, με μεγάλο βάθος και υψηλές αντοχές παλαίωσης τουλάχιστον για μια δεκαετία ακόμα. Εξαιρετικής ποιότητας.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]