Σαντορίνη 2014, Τσέλεπος-Κάναβα Χρυσού

[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image img_link_target=”_self” image=”6217″ img_size=”large” border_color=”grey” img_link_large=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

Όνομα:  Σαντορίνη

Εσοδεία: 2014

Παραγωγός: Τσέλεπος-Κάναβα Χρυσού

Περιοχή: Σαντορίνη

Κατηγορία: ΠΟΠ Σαντορίνη

Χρώμα: Λευκό

Ποικιλίες: Ασύρτικο 100%

Abv: 13,5%

Τιμή: 16€

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image img_link_target=”_self” image=”6216″ img_size=”large” border_color=”grey” img_link_large=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Ένα κρασί που έρχεται σε μια περίοδο που έχει ανοίξει ήδη μια πολύ μεγάλη συζήτηση για τη Σαντορίνη τόσο για τον αμπελώνα και τις δυνατότητες του ασύρτικου, όσο και για την ποιότητα και τις τιμές που θα πρέπει να έχουν στο εξής όλες οι Σαντορίνες.

Πριν αρκετό καιρό είχαμε διαβάσει για τα σχέδια του Γιάννη Τσέλεπου, στην περιοχή της Σαντορίνης. Ο Κύπριος οινοποιός δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια με επιτυχία στην Αρκαδία της Πελοποννήσου ωστόσο όπως είχε δηλώσει εδώ και καιρό τρέφει μεγάλο σεβασμό για το τερουάρ της Σαντορίνης το οποίο και θεωρεί μοναδικό στον κόσμο.

Στόχος του λοιπόν ήταν η παραγωγή μιας Σαντορίνης που θα ανήκε τιμολογιακά και ποιοτικά στα λεγόμενα premium κρασιά, καθώς όπως έχει δηλώσει, θεωρεί ότι η Σαντορίνη έχει όλα τα εχέγγυα για ένα τέτοιο εγχείρημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Προς αυτό το σκοπό συνεργάστηκε με την οικογένεια της Ειρήνης Χρυσού-∆ρόσου από τον Πύργο για τη δημιουργία οινοποιείου στην παλιά, οικογενειακή κάναβα της οικογένειας. Μεθοδικά και βήμα βήμα, ο ιδιόκτητος αμπελώνας που διαθέτει η οικογένεια στην περιοχή του Πύργου έχει ξεκινήσει να αναδιαρθρώνεται έπειτα από επιστημονική μελέτη και με στόχο να απομακρυνθεί οτιδήποτε άλλο (νεκρά κλήματα, άλλες ποικιλίες κ.α.) εκτός από τα κλήματα με ασύρτικο. Επαναφυτεύσεις θα γίνουν και φυσικά θα είναι μόνο στο στο παραδοσιακό στυλ της κουλούρας.

Χρώμα ανοιχτό λεμονοπράσινο.

Μύτη νεαρή, έντονα εκφραστική και ήδη αρκετά πολύπλοκη. Η χαρακτηριστική ορυκτότητα της Σαντορίνης είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό. Έντονα φρουτώδης, με αρώματα εσπεριδοειδών (λεμόνι, πορτοκάλι), εξωτικών φρούτων (ανανάς, φρούτα του πάθους), μελιού και με χαρακτηριστικές ανθικές νότες νυχτολούλουδου και γιασεμιού.

Στο στόμα είναι υπέροχο παρά τη νιότη του. Μέτριο προς γεμάτο σώμα και με μια τραγανή οξύτητα, που δένει υπέροχα με το γενικό σύνολο και βαδίζει πλάι πλάι με το αλκοόλ. Τα αρώματα εδώ ανιχνεύονται και στην πιο ώριμη μορφή τους, όπως μαρμελάδες εσπεριδοειδών ωστόσο οι ανθικές νότες και τα εξωτικά φρούτα έχουν κανονικά το μερίδιο που τους αντιστοιχεί. Υπέροχη και μακρά επίγευση.

Συμπερασματικά η πρώτη προσπάθεια του Γιάννη Τσέλεπου στη Σαντορίνη στέφθηκε από 100% επιτυχία. Μιλάμε για μια Σαντορίνη που δείχνει από τώρα ότι έχουμε μπροστά μας ένα κρασί μεγάλης στόφας και με καλή δυνατότητα παλαίωσης καθώς όλα τα στοιχεία του συνηγορούν σε αυτό. Το έντονο φρούτο και η χαρακτηριστική του οξύτητα δύσκολα θα σε κάνουν να μην το θυμάσαι. Στα συν του (το αναφέρουμε γιατί απλά μας άρεσε) η πολύ κομψή ετικέτα. Στην αρχή της δοκιμής είχαμε το φόβο ότι θα αδικούσαμε το κρασί λόγω του πολύ νεαρού της ηλικίας του. Ωστόσο, μπορεί το κρασί να είναι όντως νεαρό αλλά από τώρα δείχνει πολλά στοιχεία της ταυτότητάς του και αφήνει εξαιρετικές υποσχέσεις για το μέλλον. Το ‘πε και το ‘κανε λοιπόν ο Τσέλεπος και πραγματικά αν αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια αναρωτιόμαστε πώς θα είναι οι επόμενες.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]