Παλιοκαλιάς 2011, Οινοποιία Δαλαμάρα

[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”3041″ img_link_large=”yes” img_link_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]Όνομα: Παλιοκαλιάς

Εσοδεία: 2011

Παραγωγός: Οινοποιία Δαλαμάρα

Περιοχή: Νάουσα

Κατηγορία: ΠΟΠ Νάουσα

Χρώμα: Ερυθρό

Ποικιλίες: Ξινόμαυρο

Abv: 14%

Τιμή: 12€[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”3046″ alignment=”right” img_link_large=”yes” img_link_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Η οινοποιία Δαλαμάρα έχει μακρόχρονη παράδοση στην αμπελουργία – οινοποίηση (κοντά δύο αιώνες όπως μαρτυρούν και σχετικά έγγραφα). Το οινοποιείο βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο της πόλης ενώ διαθέτει γύρω στα 60 στρέμματα αμπελώνες πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι φυτεμένοι με ξινόμαυρο. Παλιοκαλιάς ονομάζεται το ομώνυμο αμπελοτόπι που βρίσκεται βόρεια της Στενημάχου γνωστό για τα βαθιά υπόγεια νερά και τα ψυχρά αεράκια που κατεβάζει το Βέρμιο. Τα εδάφη είναι αλκαλικά, αργιλοασβεστώδη.

Το 2011 ήταν εξαιρετικά ισορροπημένη χρονιά που οδήγησε σε πολύ καλή ωριμότητα του φρούτου. Ο λίγο στεγνός Αύγουστος ίσως να ήταν το μόνο μειονέκτημα. Γίνεται χρήση μόνο ιθαγενών ζυμών ενώ δεν γίνεται καν λόγος για κολάρισμα ή φιλτράρισμα. Το καινούργιο βαρέλι έχει περιοριστεί στο ελάχιστο προς ανάδειξη του φρούτου. Η χρονιά όμως του 2011 είναι σημαδιακή και γι’ άλλον ένα λόγο καθώς είναι αφιερωμένη στον παππού Κώστα Δαλαμάρα για τους δικούς της  ιδιαίτερους λόγους.

Χρώμα καθαρό ρουμπινί με υποψία γκρενά ανταυγειών (ενδεικτικών της ποικιλίας)

Μύτη καθαρή, μέτριας  έντασης. Χαρακτηρίζεται από την έκδηλη τυπικότητα της αλλά και την πολυπλοκότητά της. Αρώματα κόκκινων φρούτων όπως φράουλα, λαχανικών όπως λιαστής ντομάτας και πάστας ελιάς. Αποξηραμένο σύκο και γλυκά μπαχαρικά όπως κανέλα. Διακριτικές νότες καπνού λόγω του περιορισμένου καινούργιου βαρελιού που δεν σκεπάζουν το φρούτο αλλά συμβάλλουν στην πολυπλοκότητα του μπουκέτου.

Στο στόμα είναι ξηρό, με υψηλή οξύτητα, υψηλές τανίνες, ωστόσο καλοδουλεμένες και ολοστρόγγυλες που αγκαλιάζουν όλο το στόμα, σχεδόν έτοιμες, θυμίζουν ξινόμαυρο που ήδη έχει μπει στην ενηλικίωσή του αλλά που ακόμα έχουν πάρα πολύ μέλλον μπροστά τους. Μέτριο σώμα, με πιο έντονα εδώ τα αρώματα της ελιάς και της ντομάτας, των γλυκών μπαχαρικών δευτερευόντως (γλυκόριζα) και του μαύρου πιπεριού. Αισθητή η παρουσία καπνού και των ζωικών στοιχείων (δέρματος). Το αλκοόλ αν και υψηλό είναι ωραία δεμένο ενισχύοντας το σώμα και το χαρακτήρα. Μέτρια επίγευση.

Συμπεράσματα: Μια καλοδουλεμένη, “πρωτότυπη” Νάουσα, από τώρα έτοιμη αλλά που σίγουρα θα επωφελούνταν από μια δεκαετία παλαίωσης. Ενώ διατηρεί το παραδοσιακό ύφος, καταφέρνει και το φέρνει σε έναν ισορροπημένο διάλογο με την μοντέρνα διάσταση της Νάουσας όπου και αναδεικνύεται ένα πιο κοσμοπολίτικο και φινετσάτο στυλ, ανοίγοντας στην ουσία μια νέα πόρτα. Εξαιρετικής ποιότητας.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]