Οινοποιία Ασλάνης

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται το μικρό οινοποιείο της Οικογένειας Ασλάνη. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες βρίσκονται σε ένα υπέροχο κομμάτι γης επιφάνειας 2,2  εκταρίων, στην περιοχή της «Νέας Μηχανιώνας». Το σύνολο των εκτάσεων των αμπελώνων είναι χωρισμένα στον κυρίως αμπελώνα και σε πολλά μικρά κομμάτια γης, τα οποία βρίσκονται στην ίδια όμως περιοχή. Ο Λάσκαρης Ασλάνης είναι ο πρωτεργάτης αυτού του εγχειρήματος αλλά πλέον έχει και την πολύτιμη βοήθεια από τις κόρες του, που αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στην επιχείρηση κρασιού της οικογένειας με τις σπουδές τους στην οινολογία και την διοίκηση επιχειρήσεων αντίστοιχα. Όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος, αυτό ήταν κάτι που του έδωσε μεγάλη χαρά καθώς θα δει αυτό που αγάπησε όσο λίγα πράγματα στη ζωή του να συνεχίζει να μεγαλώνει.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_gallery type=”flexslider_slide” onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” interval=”3″ images=”3442,3443,3444,3445,3446″ img_size=”large”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

H οικογένεια Ασλάνη εκτός από πολύ νόστιμα κρασιά σε ένα κελάρι γεμάτο αρώματα κρύβει μια πόρτα πάντα ανοιχτή σε κάθε φίλο και επισκέπτη. Έτσι μας υποδέχτηκαν κι εμάς μια ηλιόλουστη μέρα κάνοντας μας να νιώσουμε από την πρώτη στιγμή σαν στο σπίτι μας. Φόρτωμα στο αγροτικό, και όλοι μαζί ξεναγηθήκαμε σε κάποιους από τους αμπελώνες της οικογένειας και είδαμε από κοντά την πολύ καλή προσπάθεια που γίνεται. Ο κύριος Λάσκαρης μας μίλησε για το καθένα ξεχωριστά κι εντύπωση μας έκανε η θέρμη στα λόγια του, κάθε φορά που αναφερόταν στα αμπέλια του. Η πρώτη τοποθεσία όπου βρίσκεται το merlot  μας έκανε πραγματικά μεγάλη εντύπωση και ειδικότερα το ξερικό ρέμα που υπάρχει ακριβώς δίπλα του το οποίο κουβαλά δροσερούς θαλασσινούς αγέρηδες το βράδυ κάτι που βοηθάει τα σταφύλια να καταλαγιάσουν τις καυτές μέρες του καλοκαιριού και να ωριμάσουν πιο ήπια. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο καινούργιο κομμάτι γης της οικογένειας το οποίο θα φυτευτεί εξ ολοκλήρου με μαλαγουζιά, ποικιλία την οποία αγαπάει πάρα πολύ ο κ. Ασλάνης.

Στη διαδρομή μιλήσαμε λίγο για το ιστορικό του οινοποιείου, από τη δεκαετία του 80 όταν και ο κ. Λάσκαρης οινοποιούσε ερασιτεχνικά τα σταφύλια του μέχρι και το 2005 όταν και το οινοποιείο άνοιξε κι επίσημα τις πύλες του ή μάλλον καλύτερα τα κελάρια του.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Στόχος της οικογένειας ήταν από την αρχή η σταθερή παραγωγή ποιοτικών κρασιών και γι΄αυτό το λόγο άνοιξαν και γρήγορα οι αγορές του εξωτερικού και κυρίως της Γερμανίας, η οποία ανταποκρίνεται και καλύτερα. Φυσικά κάθε χρόνο ένα κομματάκι προστίθεται και αυτό είναι κάτι που φανερώνει και την επιχειρηματική ωριμότητα χωρίς μεγάλα ανοίγματα αλλά με όσα απαιτούνται, βήμα βήμα. Έτσι, οι αμπελώνες αυξάνονται συνεχώς, οι αγορές πολλαπλασιάζονται, οι φιάλες το ίδιο (περίπου στις 15000) και όλα μαζί φωλιάζουν στην πολύτιμη εμπειρία για το μέλλον. Μοιράστηκαν μαζί μας και το μεγάλο τους σχέδιο το οποίο δεν είναι άλλο από  τη δημιουργία ενός νέου οινοποιείου το οποίο φιλοδοξούν να έχει και ξενώνα ενώ μιλήσαμε και για το νυχτερινό τρύγο που γίνεται στο Κτήμα και στον οποίο θα πάρουμε σίγουρα μέρος του χρόνου.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_gallery type=”nivo” interval=”3″ images=”3447,3448,3449″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Το κουβεντολόι δεν τελειώνει με τίποτα κι έτσι πριν το καταλάβουμε γυρίζουμε πίσω στο οινοποιείο. Εκεί δοκιμάσαμε στην αρχή τις λευκές ετικέτες του κτήματος και πήραμε μια πρώτη εικόνα-εντύπωση για τα χαρακτηριστικά των κρασιών τους. Από το Sauvignon Blanc με τα χορτώδη αρώματα, την ανθική μαλαγουζιά και το βαρελάτο ασύρτικο (το οποίο δοκιμάσαμε και από το βαρέλι) όλα είχαν μια χαρακτηριστική τυπικότητα. Έπειτα ακολούθησε για μας ένα σοκ: προχωρώντας στο κελάρι της οικογένειας, έναν πολύ ζεστό χώρο ανάμεσα σε βαρέλια και φιάλες, εντοπίσαμε στη μέση ένα μεγάλο τραπέζι γεμάτο από λιχουδιές μαγειρεμένες από την κυρία Σύρμω, τη γλυκύτατη σύζυγο του κ. Ασλάνη. Κόκορα κρασάτο, αρνάκι στη γάστρα, μοσχαράκι κοκκινιστό, πατάτες με μυρωδικά και τόσα μα τόσα πιάτα που θα ικανοποιούσαν τον οποιοδήποτε… λιχούδη. Η αλήθεια είναι ότι ένιωσα μια «συμπάθεια» για τον κ. Ασλάνη και τη σύζυγο του καθώς βρίσκονταν αμφότεροι σε περίοδο νηστείας κι έτσι αρκέστηκαν σε έναν ανυπέρβλητο, υπερπεντανόστιμο… αρακά!!!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”3450,3451,3452,3453,3454,3455,3456″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Όλα τα φαγητά μαγειρεύτηκαν για ένα και μόνο σκοπό: να δοκιμάσουμε τα ερυθρά κρασιά (τα οποία είναι και οι μπροστάρηδες) του κτήματος και μάλιστα κάποια από αυτά σε διαφορετικές χρονιές. Ο συνδυασμός τους με τα φαγητά ήταν απίθανος. Το πολυβραβευμένο Merlot έδινε ρέστα με τη φινέτσα του και την οξύτητά του. Το Syrah με τη στιβαρότητα του και το προσφάτως βραβευμένο Cabernet Sauvignon με την πληρότητα του στο στόμα και την εξαιρετική του ισορροπία. Δοκιμάσαμε και το Λημνιό, μια προσπάθεια του Κτήματος που είναι ακόμα στα σπάργανα αλλά σίγουρα θέλει ακόμα δουλειά. Δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιο καθώς εναπόκειται στο προσωπικό γούστο, κάτι που διαπιστώσαμε όταν κληθήκαμε να διαλέξουμε αυτό που ξεχώρισε και ο καθένας διάλεξε διαφορετικό. Φυσικό επακόλουθο να σκάσουμε από τα γέλια. Κλείνοντας το γεύμα δοκιμάσαμε και τα αποστάγματα συνοδεία ενός ωραιότατου αυγοτάραχου: το πρώτο, από την ποικιλία μαλαγουζια, μια πολύ αρωματική και διαφορετική προσέγγιση από αυτά που έχουμε συνηθίσει, έχει ήδη κερδίσει πολλούς οπαδούς για τον αρωματικό χαρακτήρα του. Το δεύτερο, από την ποικιλία Μerlot, περασμένο από βαρέλι πιο στιβαρό και με πιο «βαριά» αρώματα σίγουρα θέλει ένα καλό πούρο και ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα δίπλα σε ένα τζάκι για να βγάλει τον πλήρη χαρακτήρα του.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”3″ images=”3464,3463,3462,3461,3460,3459,3458,3457,3465″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Με το που άρχισε να σουρουπώνει αποχαιρετίσαμε την οικογένεια Ασλάνη. Πριν τους επισκεφτούμε είχαμε γίνει αυτήκοοι μάρτυρες γεγονότων που είχαν κοινή αφετηρία τα ποιοτικά τους κρασιά και τη φιλοξενία τους. Ωστόσο, στις μέρες μας δεν είναι λίγες οι φορές που πρέπει να κρατάς μικρό καλάθι καθώς πολλές από αυτές τις ιστορίες εμπεριέχουν μια υποβόσκουσα υπερβολή… Οφείλουμε να σας πούμε ότι πραγματικά δεν υπάρχει καμία υπερβολή. Άνθρωποι σαν τον κ. Λάσκαρη (και την οικογένειά του) σπανίζουν στις μέρες μας και είναι κάτι που το καταλαβαίνεις από το την απλοχεριά του, το βλέμμα του και τον τρόπο με τον οποίο ξέρει να περικλείει μοναδικά το μεράκι μέσα σε κάθε φιάλη.  Με ένα κομμάτι της καρδιάς μας σίγουρα αφημένο και κρυμμένο καλά στο υπόγειο κελάρι και σε εκείνο το υπέροχο γεύμα πήραμε το δρόμο της επιστροφής ανάμεσα σε χωράφια και στο πορτοκαλί του ουρανού, ανυπομονώντας για τη στιγμή που θα τους ξαναεπισκεφτούμε.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”3487,3466,3471,3469,3473,3472,3474,3468,3467″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Το Κτήμα Ασλάνη έχει στο ενεργητικό του 8 ετικέτες :

  1. Merlot 100%
  2. Cabernet Sauvignon 100%
  3. Syrah 100%
  4. Cabernet Sauvignon 50% & Merlot 50%
  5. Λημνιό 100%
  6. Μαλαγουζιά 100%
  7. Ασύρτικο 100%
  8. Sauvignon blanc 100%
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Περισσότερες πληροφορίες για την Οινοποία Ασλάνης θα βρείτε στο αντίστοιχο γκρουπ στο facebook:

https://www.facebook.com/AslanisWine?fref=ts

Τηλ: 23920 33200 Email: wine@aslaniswine.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text] [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]