Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2014, Μέρος 1ο

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Δεν είχα επισκεφθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν τη Νεμέα. Όλο κάτι συνέβαινε και τελευταία στιγμή το ανέβαλλα για «του χρόνου μωρέ». Λίγο η αύρα που φέρνει ο Σεπτέμβρης (κακορίζικα φερόμενος απέναντι του τον έβλεπα πάντα ως το τέλος του καλοκαιριού και όχι ως αρχή για κάτι πιο ελπιδοφόρο), λίγο οι υποχρεώσεις που φουντώνουν απότομα μετά την καλοκαιρινή ραστώνη σε κάνουν λίγο πιο “κατσούφη”. Το είχα υποσχεθεί όμως στον εαυτό μου ότι κάποια στιγμή θα την επισκεπτόμουν και αυτή η υπόσχεση είχε λάβει το χαρακτήρα τάματος. Έτσι, μετά από χρόνια βρήκαμε την ευκαιρία και χωρίς άλλα περιθώρια αναβολής, πήραμε το αεροπλανάκι από Θεσσαλονίκη και κατηφορίσαμε για τις Μεγάλες Μέρες της Νεμέας.

[/vc_column_text][vc_column_text]

Πριν όμως σας περιγράψω αυτό το ταξίδι αστραπή, επιτρέψτε μου να σας πω δυο λόγια τόσο για τη Νεμέα όσο και για την ίδια την εκδήλωση. Η Νεμέα είναι η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική ζώνη των Βαλκανίων και διαθέτει τοπία και μικροκλίματα σπάνιας ομορφιάς. Ποικιλία σημαία της είναι το βελούδινο αγιωργίτικο που δίνει άλλωστε και τον οίνο ΠΟΠ Νεμέα (θεσπίστηκε το 1971). Η περιοχή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αρχαίο μύθο του Ηρακλή ο οποίος σκότωσε το τρομερό λιοντάρι της περιοχής. Γι΄ αυτό και το κρασί της περιοχής ονομάζεται και «αίμα του Ηρακλή». Μεγάλο ρόλο παίζει το μικροκλίμα της περιοχής το οποίο επηρεάζει δραστικά το προφίλ των κρασιών που παράγονται. Αυτή η διαφορετικότητα γίνεται πιο έκδηλη από το υψόμετρο το οποίο παίζει βασικότατο ρόλο.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”5204,5205,5196,5197,5203,5202,5198,5199,5200,5201″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Σε ότι αφορά τις Μεγάλες Μέρες της Νεμέας που φέτος έκλειναν 10 συναπτά χρόνια, είναι μια σειρά εκδηλώσεων που συνδιοργανώνεται από  το Δήμο Νεμέας και το Σύνδεσμο Οινοποιών ΠΟΠ Νεμέας. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η προβολή των κρασιών της περιοχής και μέσω αυτού όλης της περιοχής γενικότερα. Οι επισκέπτες που συρρέουν κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο, μπορούν να επισκεφθούν τα οινοποιεία της περιοχής, να συμμετάσχουν στις παράπλευρες εκδηλώσεις και φυσικά να δοκιμάσουν τα τοπικά εξαιρετικά κρασιά.

Επιστροφή όμως στα δικά μας και με μία παρατήρηση αρχικά: χρόνος. Είναι από αυτές τις φορές που πραγματικά είναι αμείλικτος και δεν σου επιτρέπει να διαχειριστείς τα πράγματα όπως θέλεις. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο διαλέξαμε κάποια συγκεκριμένα οινοποιεία να επισκεφτούμε, με τον όρο ότι θα γυρίσουμε να επισκεφτούμε και τα υπόλοιπα κάποια στιγμή. Άλλωστε το φυσικό κάλλος της Νεμέας είναι τόσο που το μόνο που δεν σου επιτρέπει είναι να βγάλεις τις εικόνες από το μυαλό σου με εύκολο τρόπο.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”5210,5211,5212,5213,5214,5215,5216,5217,5218,5219,5220″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Φτάνουμε Αθήνα νωρίς το πρωί και αφού τσιμπάμε ένα δυνατό πρωινό (μπουγάτσα ούτε για ίχνος αυτοί οι Αθηναίοι στο αεροδρόμιο) και κανονίζουμε τα γραφειοκρατικά για το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, βγαίνουμε στο δρόμο με κατεύθυνση για Νεμέα. Στροφή δεξιά για αρχαία Νεμέα και Voilà καλώς ήρθατε!!! Σύντομη στάση για να ρεμβάσουμε τα αρχαία και μεγάλη στάση στο κέντρο του χωριού όπου θα συναντήσουμε τον Πατριάρχη της Νεμέας τον κύριο Παπαϊωάννου. Μεγάλη μορφή ο κος Παπαιωάννου. Πίστεψε έμπρακτα στη δύναμη της Νεμέας και των ελληνικών κρασιών όσο λίγοι. Βασική του αρχή είναι ότι τα κρασιά πρέπει να αναδεικνύουν πρωτίστως τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας. 

Τον βρήκαμε να στέκεται και να παίρνει το πρωινό του σ’ ένα τραπέζι ενώ ακριβώς πίσω του κατέφθαναν συνεχώς σταφύλια. Μας υποδέχτηκε χαμογελαστός και αφού συστηθήκαμε μας προέτρεψε να δοκιμάσουμε τα κρασιά του και θα ερχόταν μετά να μας πει δυο τρία πραγματάκια.

[/vc_column_text][vc_column_text]

 Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, το Κτήμα Παπαιωάννου παράγει 20 ετικέτες (!) οι οποίες συνεχώς βραβεύονται στους διεθνείς διαγωνισμούς. Δύσκολα λοιπόν να μην βρεις κάποια που να μην ταιριάζει στα δικά σου γούστα. Φυσικά ξεχωρίζουν οι premium ετικέτες της Νεμέας (Μικροκλίμα, Παλιά Κλήματα, Terroir) αλλά πιστέψτε με, το Petit Verdot που εμφιαλώνεται για δεύτερη φορά θα σας αφήσει το ίδιο άφωνους. Ο ίδιος ο κ. Παπαιωάννου βλέποντας το ενδιαφέρον μας κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας πλησίασε χαμογελαστός και πιάσαμε την κουβέντα μαζί. Πια κουβέντα δηλαδή! Ο άνθρωπος είναι μια ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια και πραγματικά έχει εκπληκτική διαύγεια πνεύματος που σε καθηλώνει από τα πρώτα λεπτά. Και τι δεν περιελάμβανε η συζήτησή μας: την ποιότητα των ελληνικών κρασιών, τη σχέση των αρχαίων με το κρασί, τα γαλλικά κρασιά αλλά και ιστορική αναδρομή στους τρόπους επίλυσης των διαφορών μέσα από τον οίνο.

Ο λόγος του είχε κάτι που σε μαγνήτιζε. Ή μάλλον όλη του η εμβληματική παρουσία. Θες λίγο τα γηρασμένα χέρια του, θες το υγρό βλέμμα του, τόση ώρα δεν κατάπια ούτε καν το σάλιο μου. «Τα ελληνικά κρασιά έχουν απίστευτη δύναμη. Όπως η ίδια η Ελλάδα. Πρέπει να πιστέψουμε σε αυτά όπως και στην ίδια μας την πατρίδα» έλεγε και ξανάλεγε. Κατέβασμα στο κελάρι με τα βαρέλια για τις φωτογραφίες κι αφού μας εύχεται «στο καλό» αναχωρούμε για τον επόμενο σταθμό μας ελάχιστα πιο κάτω στο τέλος του χωριού.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”5221,5222,5223,5224,5226,5228,5229,5230,5231,5233″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Άλλο πλεονέκτημα της Νεμέας: το ένα είναι δίπλα στο άλλο. Έτσι πριν προλάβουμε να συζητήσουμε έστω και λίγο μεταξύ μας, φτάνουμε στο Κτήμα Παλυβού. Εδώ έχουν ετοιμασίες, καθώς μια πληθώρα εκδηλώσεων θα λάμβανε χώρα κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Ειδικά για εκείνη την ημέρα η γνωστή chef Ντίνα Νικολάου θα μαγείρευε λιχουδιές με βάση τα υλικά της αμπέλου, θα είχε παρουσίαση αυγοτάραχου κι ελαιολάδου, ενώ η Μαρία Τζίτζη  και ο Pastry Chef Νικόλας Νικολακόπουλος θα συνδύαζαν… σοκολάτα και κρασί. Στο τέλος της βραδιάς συναυλία με τον Κωστή Μαραβέγια και κοκτέηλ με βάση το ροζέ Bee. Ο κύριος Παλυβός υποδεχόταν έναν έναν και χαμογελαστός όλους τους καλεσμένους του στο οινοποιείο που είναι πραγματικά ένα σύγχρονο κομψοτέχνημα και κατασκευάστηκε το 1995 στη θέση του παραδοσιακού πατητηριού. Όλοι οι χώροι ανοικτοί για τους επισκέπτες φυσικά, ενώ στο κελάρι όπου ωριμάζει το κρασί μέσα στα βαρέλια υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με θέμα τι άλλο…το κρασί και το αμπέλι γενικότερα! Μέσα στο χώρο των δεξαμενών έχουν στήσει τους πάγκους τους όσοι θα παρουσίαζαν τα προϊόντα τους, ενώ στο βάθος δοκιμάζουμε τα κρασιά του Κτήματος.  Ammos και Terra Leone, αγιωργίτικο και cabenet sauvignon κλέβουν την παράσταση. Ωστόσο, αυτά που μας εντυπωσιάζουν κυριολεκτικά είναι οι νέες ετικέτες του κτήματος: το «Ίχνος» από αγιωργίτικο και merlot με φοβερή συμπύκνωση και ο «Πλούτος» (όνομα και πράγμα) από Cabernet και Syrah με τρομερό όγκο και μαύρο φρούτο. Εκπληκτικά κρασιά, πανέμορφες ετικέτες όπως πάντα και άψογη φιλοξενία από τον πάντα χαμογελαστό κ. Παλυβό.

Ξανά στο αμάξι και τώρα θα κάναμε μια στάση από το Δημαρχείο της Νεμέας όπου για δεύτερη χρονιά οι οινοποιοί της Νεμέας έχουν φέρει τα κρασιά τους ελεύθερα προς δοκιμή για το κοινό. Το «κουμάντο» της όλης υπόθεσης το έχουν ο Γιάννης Καρακάσης και ο Γρηγόρης Μιχαήλος (οι κατά κόσμον Wine Commanders) οι οποίοι βρέθηκαν εκεί για να μιλήσουν με τον κόσμο, να λύσουν απορίες και να προσφέρουν γενικά τη βοήθεια τους όπου χρειαστεί. Καλοί φίλοι, εξαιρετικά παιδιά, ήταν οι πλέον κατάλληλοι να μας καθοδηγήσουν για τη συνέχεια.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”5234,5235,5236,5237,5238,5239,5240,5241,5242,5243″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Κακά τα ψέματα, ένα από τα πιο ωραία πράγματα σε αυτές τις δοκιμές είναι ότι συναντάς φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, που λόγω της απόστασης δεν τους βλέπεις συχνά. Ταυτόχρονα γνωρίζεις καινούργιο κόσμο, ενώ συνειδητοποιείς ότι αυτό που λέγεται κρασί μπορεί να λάβει διαφορετικές χροιές ανάλογα με τον άνθρωπο. Έτσι για κάποιον μπορεί να είναι χόμπι, για άλλον δουλειά και άρα αγωνία, ενώ για άλλον βίωμα, πάθος.

Η αίθουσα του Δημαρχείο έσφυζε από ζωή. Γέλια παντού, ποτήρια να τσουγκράνε και γενικά επικρατούσε μια «σούπερ ντούπερ» (που λέει κι ένας γνωστός μου) ατμόσφαιρα. Είδαμε ότι τα κρασιά είχαν χωριστεί σε σταντ με λευκά, με ροζέ, με Νεμέες -απλές ετικέτες-, με Νεμέες -grand reserve- και στο τέλος με ερυθρά blend των παραγωγών. Πόσες ετικέτες να βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή προς δοκιμή ούτε καν σκέφτηκα να μετρήσω. Προς μεγάλη μας χαρά είδαμε την αίθουσα να γεμίζει αρκετές φορές από κόσμο, να δοκιμάζει να συζητάει και γενικά να «ψάχνεται». Εμείς αυτό που κρατάμε είναι ότι για ανθρώπους σαν εμάς, που βρισκόμαστε μακριά από την πατρίδα του αγιωργίτικου, δεν παρουσιάζεται καθημερινά η ευκαιρία να δοκιμάσεις όλες αυτές τις ετικέτες. Λίγες είναι αυτές που φτάνουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη ειδικά συγκριτικά με τη συνολική παραγωγή. Η απόσταση είναι μεγάλη και τα δεδομένα της αγοράς έχουν αλλάξει. Οπότε καταλαβαίνετε, ότι είναι μια σπάνια ευκαιρία να δοκιμάσεις κάποιες που δεν έχεις δει ποτέ στη ζωή σου και μάλιστα να τις συγκρίνεις με κάποιες άλλες, άλλων παραγωγών κι έτσι να καταλήξεις μέσω διαφορών και ομοιοτήτων  στο ποια σου ταιριάζει και ποια είναι λιγότερο κοντά στα δικά σου γούστα. Εμείς τουλάχιστον έτσι κάναμε.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπήρχαν διάφοροι διαγωνισμοί με πολλά δώρα: από κρασιά και διανυκτερεύσεις σε τοπικά ξενοδοχεία μέχρι τον πιο ενδιαφέρον διαγωνισμό όπου έγραφες τα κιλά σου και ο νικητής κατόπιν κλήρωσης κέρδιζε το βάρος του σε κρασί!!!

Αφού συζητήσαμε με τα παιδιά, και μας έλυσαν κάποιες απορίες που είχαμε, πήραμε και πάλι το δρόμο για το υπόλοιπο κομμάτι της Νεμέας το οποίο θα σας παρουσιάσουμε πάρα πολύ σύντομα. Έως τότε σας αποχαιρετούμε σηκώνοντας ψηλά τα ποτήρια με ένα ποτήρι βελούδινο και φρουτώδες αγιωργίτικο.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”5244,5245,5246,5247,5248,5249,5250,5251,5252,5253,5254,5255″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Περισσότερες πληροφορίες για τις “Μεγάλες Μέρες της Νεμέας” στην ιστοσελίδα των οινοποιών της περιοχής:

www.nemeawineland.com

[/vc_column_text][vc_separator][vc_column_text]

Οι Wine Geeks θα ήθελαν να  εκφράσουν τα συγχαρητήρια τους στο Γιάννη Καρακάση, που κατάφερε και υπερπήδησε το μεγάλο σκαλοπάτι που λέγεται Τυφλή Γευσιγνωσία και το οποίο είναι το δεύτερο ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια να γίνει κάποιος Master of Wine. Αποτελεί πραγματικά μεγάλη χαρά για όλους εμάς, αλλά και τιμή για την Ελλάδα να μπορεί να καυχιέται ότι σύντομα (του απομένει ένα τελευταίο κομμάτι στον αγώνα του) θα έχει δύο Master of Wine. Κυρίως όμως, αποτελεί μεγάλη επιβράβευση για τους κόπους του, καθώς μόνο ο ίδιος γνωρίζει τις θυσίες τις οποίες έκανε για να φτάσει τόσο μακριά.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ! ! !

Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο στη σελίδα των Wine Commanders για την προσπάθεια του Γιάννη Καρακάση στο γευσιγνωστικό κομμάτι.

ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ MW EXAM [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]