Λαγόρθι-Ασύρτικο 2012, Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image img_link_target=”_self” image=”4509″ img_size=”large” alignment=”right” img_link_large=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

Όνομα: Λαγόρθι-Ασύρτικο

Εσοδεία: 2012

Παραγωγός: Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Περιοχή: Καλάβρυτα

Κατηγορία: ΠΓΕ Αχαΐας

Χρώμα: Λευκό

Ποικιλίες: Ασύρτικο 60%-Λαγόρθι 40%

Abv: 12,5%

Τιμή: 8,5€

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image img_link_target=”_self” image=”4508″ img_size=”large” img_link_large=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Οι αναφορές για το μοναστηριακό αμπελώνα έχουν την αφετηρία τους στο 1550. Ωστόσο αυτός εγκαταλέιφθηκε τη δεκαετία του 1980 με την αποχώρηση των μοναχών κι επαναφυτεύτηκε μόλις το 1999.

Το συγκεκριμένο κρασί προέρχεται από γραμμικούς αμπελώνες σε επικλινές αμμοαργιλώδες έδαφος 780-880μ. Ζυμώνει σε μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές και παραμένει με τις φίνες οινολάσπες για 6ο ημέρες.

Χρώμα καθαρό, ωχρό λεμονοπράσινο.

Μύτη καθαρή, μέτριας έντασης, εξελισσόμενη, ανθική (άνθη εσπεριδοειδών, γιασεμί), με φυτικά στοιχεία (γρασίδι) και άγουρα πυρηνόκαρπα φρούτα (ροδάκινο). Νύξεις ορυκτότητας (καπνός) στο τελείωμα.

Στο στόμα είναι μέτριο, με μέτρια οξύτητα. Έντονο άρωμα τζίντζερ, πυρηνόκαρπων φρούτων (ροδάκινο, νεκταρίνι) και ορυκτότητας (καπνός). Μέτρια επίγευση.

Συμπερασματικά. Το ασύρτικο δίνει έναν άλλο χαρακτήρα στην ορεινή Αιγιαλεία. Στο συγκεκριμένο χαρμάνι, συμβάλλει με την οξύτητα του και το σώμα του ενώ το ντόπιο Λαγόρθι προσθέτει φινέτσα, ανθικό χαρακτήρα και ορυκτότητα. Ένα σπάνιο χαρμάνι που αξίζει να αναζητήσετε για το πρωτότυπο του ύφους αλλά και για τη καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Έτοιμο για κατανάλωση αλλά ίσως ξεδιπλώσει κάποιες κρυφές πτυχές του χαρακτήρα του την επόμενη διετία.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]