“Από Βαρέλι” Σαββατιανό Skin Contact 2012, Κτήμα Παπαγιαννάκου

[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image img_link_target=”_blank” image=”4946″ img_size=”large” img_link_large=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

Όνομα: “Από Βαρέλι” Σαββατιανό Skin Contact

Εσοδεία: 2102

Παραγωγός: Κτήμα Παπαγιαννάκου

Περιοχή: Μαρκόπουλο Αττικής

Κατηγορία: Τ.Ο Μαρκόπουλου

Χρώμα: Λευκό

Ποικιλίες: Σαββατιανό 100%

Abv: 12%

Τιμή: 9€

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image img_link_target=”_blank” image=”4945″ img_size=”large” img_link_large=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Από το πρώτο γιοματάρι ως το σύγχρονο προφίλ της ρετσίνας πέρασε πολύς καιρός. Το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο της Ελλάδας το ξέρει πολύ καλά αυτό καθώς η ιστορία του κρατάει από το 1919! Έχοντας πάντα ως όχημα το Σαββατιανό, έχουν ήδη αποκαταστήσει το όνομα του ανάμεσα στις γηγενείς ποικιλίες και βαδίζουν συνεχώς σε ένα μονοπάτι αυξημένης ποιότητας.

Το συγκεκριμένο κρασί προέρχεται από ασβεστολιθικά εδάφη και από κλήματα σαββατιανού 50 ετών. Ο τρύγος πραγματοποιείται τον Αύγουστο ενώ οι αποδόσεις είναι της τάξεως των 400kg ανά στρέμμα. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι το ντύσιμο με το βαρέλι (4-6 μήνες σε νέα δρύινα βαρέλια).

Στην όψη  είναι καθαρό μέτριο λεμονί.

Μύτη καθαρή, εξελισσόμενη μέτριας έντασης με τα αρώματα από το βαρέλι να κυριαρχούν (καπνός, βανίλια) και να συμπληρώνονται από μέλι και μαρμελαδενιες νύξεις από πορτοκάλι και περγαμόντο.  Αξιοσημείωτο ότι όλα δένουν πολύ ισορροπημένα μεταξύ τους.

Στόμα ξηρό με οξύτητα μέτρια. Το αλκοόλ είναι μέτριο και δίνει την αίσθηση του όγκου στο στόμα. Η αρωματική παλέτα στο στόμα ξεκινάει πάλι με το βαρέλι και τις νότες από μέλι, βανίλια, ώριμα εσπεριδοειδή, γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι και κλείνει με μια πολύ ωραία αίσθηση αποξηραμένου βερίκοκου.

Συμπεράσματα. Μια τολμηρή και αξιοζήλευτη προσέγγιση πάνω σε μια ποικιλία που στην Ελλάδα έχει παρεξηγηθεί όσο καμία άλλη. Φυσικά, ο ποικιλιακός χαρακτήρας δεν είναι τόσο ευδιάκριτος όσο στην εκδοχή χωρίς βαρέλι αλλά η μαεστρική δουλειά με το τελευταίο δείχνει πραγματικά ένα δείγμα από τις δυνατότητες του σαββατιανού. Εμείς το λατρέψαμε.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]