Κτημα Αλφα, One 2009 Negroamaro

[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image img_link_target=”_self” image=”7143″ img_size=”large” border_color=”grey” img_link_large=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]Όνομα: Alpha One

Εσοδεία: 2009

Παραγωγός: Κτήμα Άλφα

Περιοχή: Αμύνταιο, Φλώρινα Π.Γ.Ε.

Χρώμα: Ερυθρός

Ποικιλίες: Negroamaro

Abv: 14,5 %

Τιμή: 50,90 ευρώ

Νο ΦΛ 000390/09 από σύνολο 4590 φιάλες[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image img_link_target=”_self” image=”7144″ img_size=”large” border_color=”grey” img_link_large=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Η ποικιλιακή σύνθεση του συγκεκριμένου οίνου, είναι κάθε σοδειά η επιλογή του οινοποιού. Τα πλέον «ιδιαίτερα» βαρέλια κάθε εσοδείας, τα οποία ο οινοποιός επιλέγει για να παρουσιάσει την απόλυτη έκφραση και δυναμική της αμπελουργικής ζώνης του Αμυνταίου. Για την σοδειά του 2009 ήταν η ποικιλία “Negroamaro“.

Το “Negroamaro” ή ορθότερα “Negro Amaro”, είναι μια τοπική, ενδημική ποικιλία του Ιταλικού νότου, που φιλοξενείται κυρίως στις περιοχές της Απουλίας και της Βασιλικάτας με την πρώτη να κατέχει την «μερίδα του λέοντος» στην καλλιέργεια της, με πιθανότητα να μεταφέρθηκε εκεί στην αρχαιότητα από τους Έλληνες που αποίκησαν την περιοχή.

Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η ποικιλία “Negroamaro”, σημαίνει «μαύρο» «πικρό» κρασί, από τα δύο συνθετικά στα λατινικά “Negro” & “Amaro”, στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον guru του Ιταλικού Αμπελώνα, Ian d’Agata, το δεύτερο συνθετικό δεν είναι παρά «εκλατινισμός» της ελληνικής λέξης «μαύρο», που εξελίσσεται σε “maru” και “amaro”, κατά αντίστοιχο τρόπο που στην χερσόνησο του Αίμου, το εθνωνύμιο «Ρωμάνος» των λατινόφωνων Ελλήνων (Βλαχών) εξελίχθηκε σε «Αρμάνος», και αναφέρεται στο «μαύρο» χρώμα των σταφυλιών της ποικιλίας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στην εγγύτερη περιοχή καλλιέργειας της ποικιλίας στην Απουλία, υπάρχει έως και σήμερα η «γκρεκόφωνη» περιοχή της “Grecia Salentina”.

Αλλά για ποιον λόγο, μια θερμή μεσογειακή σκουρόχρωμη ποικιλία σταφυλιού, έχει μετοικήσει στο ορεινό, ξερικό οροπέδιο του Αμυνταίου;

Σύμφωνα με τον κ. Άγγελο Ιατρίδη, οινολόγο και ιθύνων νου του Κτήματος Άλφα, η ποικιλία “Negro Amaro” επιλέχθηκε διότι τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της – ισορροπημένη δομή, φρουτώδης χαρακτήρας, δροσερή οξύτητα και δυναμικό παλαίωσης – ταίριαζαν στην φιλοσοφία κρασιών που το Κτήμα ήθελε να δημιουργήσει. Στα παραπάνω, συντέλεσαν και το γεγονός ότι η ποικιλία προσαρμόστηκε στο οικοσύστημα της περιοχής, που σε συνδυασμό με τα αργιλώδη υπεδάφη της περιοχής Αμυνταίου,  υπήρξαν βάσιμες προσδοκίες για μια σπουδαία επίδοση της τυπικότητας της στην ορεινή περιοχή του Αμυνταίου. Μετά από μια σειρά πειραματικών οινοποιήσεων σε σχέση με τις αμπελουργικές και οινοποιητικές τεχνικές που αποδίδουν καλύτερα τον χαρακτήρα της ποικιλίας, το αποτέλεσμα ήταν η κορυφαία χρονιά  2009 , για την ποικιλία που εκφράζεται μέσα από το Α1.

Το “Alpha One” παλαιώνει για 36 μήνες σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια (προέλευσης, Allier, Troncais & Jupille), σε δύο στάδια, πρώτα για 18 μήνες σε νέα βαρέλια και μετά κατόπιν μετάγγισης σε άλλα νέα δρύινα βαρέλια για άλλους 18 μήνες. Ακολουθεί εμφιάλωση χωρίς κατεργασία και φιλτράρισμα και παλαίωση στις φιάλες για άλλους 24 μήνες.

.and time for wine:

Χρώμα καθαρό βαθύ ρουμπινί με κάποιες ιώδεις ανταύγειες. Μύτη καθαρή, υψηλής αρωματικής έντασης, νεαρή. Το κρασί είναι σχετικά «κλειστό» και χρειάζεται αερισμό προκειμένου να ξεδιπλώσει με την ώρα τα αρωματικά του χαρίσματα. Αρχικά διακρίνουμε νότες μελανιού μαζί με «βανιλίνη» δρυός, ενώ με τον αερισμό διαχέεται ένας ατελείωτος «ποταμός» από αρώματα κόκκινων φρέσκων φρούτων (κεράσια, βατόμουρα), “cheese cake cherry”,  μαζί με δαμάσκηνα και ερυθρά εσπεριδοειδή (σαγκουίνι) που συνδυάζονται αρμονικά με γλυκά μπαχαρικά όπως κανέλλα, γαρύφαλλο, αστεροειδή γλυκάνισο, νότες bitter σοκολάτας, νύξεις δέρματος και πολτό μαύρης ελιάς. Ακολουθούν αμυδρές βοτανικές νύξεις που θυμίζουν δενδρολίβανο, δαφνόφυλλα και λεβάντα, ενώ στο τελείωμα διακρίνουμε κάποιες νύξεις «ψημένης σάρκας» και καπνιστού χαρακτήρα ταμπάκο.

Στο στόμα είναι ξηρό, με οξύτητα υψηλή, αλκοόλ υψηλό, που παρά τους 14,5% abv, παρουσιάζεται πλήρως ενσωματωμένο, όπως και οι υψηλής έντασης τανίνες, με πουδράτο χαρακτήρα, στο μέτριο (+) σώμα του κρασιού. Στο στόμα κυριαρχούν και εδώ τα ερυθρά φρούτα, με περισσότερο βάθος έντασης, που θυμίζει ερυθρό εσπεριδοειδές – αλλά μπορούμε να διακρίνουμε και κάποιες νότες μαύρου φρούτου, όπως μούρου -και συνδυάζονται αρμονικά με νότες γλυκών μπαχαρικών, γλυκάνισου, bitter σοκολάτας καθώς και γήινων στοιχείων που θυμίζουν «δασικό τάπητα». Η επίγευση είναι μακράς διάρκειας.

Έχοντας διαπράξει μια «απαράδεκτη βρεφοκτονία», σε ένα κρασί που θα εξελίσσεται για τα επόμενα 15 με 20 τουλάχιστον χρόνια, θα επιθυμούσαμε να το επαναπροσεγγίσουμε σε μια 10ετία, προκειμένου να δούμε τον βαθμό εξέλιξης του.

Για τους μη έχοντες τόση υπομονή, μια μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα rare στα κάρβουνα,  θα ήταν ιδανική.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]