Κτήμα Τάτση… Οριζοντίως & Καθέτως στο Wine House.

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Κατά τη διάρκεια των προ-ΒορΟινών (όπως ονομάστηκαν ανεπίσημα οι εκδηλώσεις που προηγήθηκαν των ΒορΟινών), είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κρασιά από το βορειοελλαδίτικο αμπελώνα σε ξεχωριστούς χώρους σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Ένα από αυτά τα ξεχωριστά ομολογουμένως event, διοργανώθηκε στο Wine-House στην Καλαμαριά. Το Wine-House δεν είναι άλλη μια κάβα, αλλά από πολλούς θεωρείται, όχι άδικα, ο ναός του κρασιού στη Θεσσαλονίκη, μιας και το έχει υπηρετήσει όσο λίγοι. Ιδιοκτήτης ο Ανέστης Χαϊτίδης, ο οποίος έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στο χώρο του κρασιού και μάλιστα σε περιόδους που δεν ήταν και οι πιο ευοίωνες για το χώρο. Εδώ και χρόνια στο συγκεκριμένο χώρο διοργανώνονται τα λεγόμενα «WineDezvous», τα οποία αρχικά αποσκοπούν στο να σου μάθουν τα βασικά γύρω από το κρασί, αλλά και να σε βαφτίσουν στα μυστικά του αργότερα. Συνταξιδιώτης του Ανέστη, σε αυτά τα γεμάτα κρασί ραντεβού, είναι ο Βασίλης Γαλανός, γνωστός δημοσιογράφος οίνου.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”5881,5882,5883,5884,5885,5886,5887,5888,5889,5890″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Το συγκεκριμένο WineDezvous ήταν ένα από αυτά που κάθε οινόφιλος θα ήθελε να παραστεί, καθώς δοκιμάσαμε τα κρασιά από το Κτήμα Τάτση – Οριζοντίως & Καθέτως. Και πριν πάει ο νους σας στο πονηρό, σας εξηγούμε ότι,  πολύ απλά, είχαμε τη σπάνια ευκαιρία πρώτον, να δοκιμάσουμε πολλά από τα κρασιά των αδερφών Τάτση (Στέργιος & Περικλής), αλλά και δεύτερον, να γίνουμε κοινωνοί μιας κάθετης γευστικής δοκιμής της «Γουμένισσας» του Κτήματος, που ξεκινούσε από το 2007 και πήγαινε πίσω στο μακρινό 1998! Καταλαβαίνετε όσο να ‘ναι, ότι τέτοιες ευκαιρίες δε χάνονται με τίποτα.

Στο καλωσόρισμα της βραδιάς ήταν φυσικά ο Ανέστης, ο οποίος με το γνωστό του χιούμορ, μας καλωσόρισε στην δοκιμή. Παράλληλα, είχαμε την τύχη, την καθοδήγηση της δοκιμής να έχει ο ίδιος ο Στέργιος Τάτσης, ο οποίος μας είπε και δυο λόγια για το Κτήμα.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”5891,5892,5893,5894,5895,5896,5897,5898,5899,5900″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Κατ’ αρχήν, Κτήμα Τάτση θα πει Γουμένισσα, όπου Γουμένισσα θα πει οίνοι ΠΟΠ από ξινόμαυρο και νεγκόσκα (η νεγκόσκα προστίθεται για να προσδώσει χρώμα και αρωματική ένταση στο χαρμάνι). Η ζώνη της Γουμένισσας είναι η πιο καινούργια από τις ζώνες που καλλιεργείται το ξινόμαυρο, ενώ αξίζει να πούμε ότι οι Γουμενισσιώτες είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένοι με τον οίνο, κάτι που καθρεφτίζεται στα παραδοσιακά τους δρώμενα, με αποκορύφωμα τον ιδιαίτερο εορτασμό του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών, η γιορτή του οποίου σπάνια τυγχάνει τέτοιας έντασης σε άλλο μέρος στην Ελλάδα.

Η οικογένεια Τάτση κατάγεται από την Ανατολική Ρωμυλία. Το 1924 αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στη Γουμένισσα, όπου συνέχισαν την αμπελουργική παράδοση του τόπου τους. Το 1996 το Κτήμα βγάζει την πρώτη ετικέτα. ενώ από το 1998 εφαρμόζονται παντού οι πρακτικές της βιολογικής καλλιέργειας (πλέον έχουν μπει και πολλά στοιχεία της βιοδυναμικής). Από το 2007 έχουν μπει στο καινούργιο οινοποιείο, στο οποίο υπερηφανεύονται ότι δεν έχει μπει κανένα τεχνητό σκεύασμα (πχ τεχνητές ζύμες). Η συνολική έκταση των αμπελώνων αγγίζει τα 130στρ. Τα κρασιά των αδερφών Τάτση διακρίνονται για την ποιότητα και την ιδιαιτερότητά τους, ενώ οι πειραματισμοί δεν σταματούν ποτέ τόσο στην καλλιέργεια όσο και στην οινοποίηση (έχει γίνει πχ και χρήση βαρελιών ρώσικης δρυός 500kg).

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”5901,5902,5903,5904,5905,5906,5907,5908,5909,5910,5911″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Για πολλοστή φορά αυτό που θα θέλαμε να πούμε είναι ότι, λίγα πράγματα μπορούν να είναι τόσο διαφωτιστικά για έναν οινόφιλο, όσο το να δοκιμάζει τα κρασιά ενός παραγωγού με τον ίδιο τον παραγωγό. Έτσι, ο Στέργιος μας απάντησε σε πάρα πολλές ερωτήσεις που του τέθηκαν, ενώ διαρκώς επενέβαινε κατά τη διάρκεια της δοκιμής, για να μας δώσει διάφορες πληροφορίες για τη χρονιά, την ποικιλία κτλ.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Σαν wine geeks θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε πραγματικά για την ευκαιρία αυτή και να του ευχηθούμε τόσο αυτόν, όσο και τον αδερφό του, να συνεχίσουν στην ίδια πεπατημένη με τα κρασιά τους, η οποία ισορροπεί ακόπιαστα, κάπου ανάμεσα στο ρουστίκ χαρακτήρα της Γουμένισσας και στην ηρεμία που αποπνέουν τα αδέρφια Τάτση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Ανέστη, που είναι πραγματικά «μανούλα» στη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων και για άλλη μια φορά απέδειξε ότι κάποια πράγματα δεν είναι τυχαία.

Σε ότι αφορά τα κρασιά που δοκιμάσαμε σας έχουμε γράψει 2-3 πραγματάκια, κυρίως για να μη σας κουράσουμε. Αυτό που θα επισημάνουμε εμείς, είναι η αντοχή της Γουμένισσας στο χρόνο, αλλά και τα διαφορετικά γευστικά προφίλ της κάθε χρονιάς, τα οποία οφείλονται φυσικά στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στις αμπελουργικές και οινοποιητικές πρακτικές των αδερφών που δεν φοβούνται καθόλου τα πειράματα. Άλλες αποτυγχάνουν, αλλά (ευτυχώς για εμάς) οι περισσότερες είναι πετυχημένες. Άλλωστε, αν δεν υπήρχε η τόλμη, το κρασί ακόμα θα ήταν…σταφυλοχυμός.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”5915,5916,5917,5918,5925,5926,5927,5928″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Η δοκιμή χωρίστηκε σε 4 σταδια:

ΚΟΡΥΦΗ ΑΓΓΕΛΩΝ 2013,

ΠΓΕ Μακεδονία, Ποικιλία: Chardonnay-Μαλαγουζιά

Ζωηρό λεμονοπράσινο χρώμα. Στη μύτη άγουρα εσπεριδοειδή ενώ στο στόμα χαρακτηρίζεται από μέτρια οξύτητα κι επίσης αρώματα εσπεριδοειδών

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ BLANC DE NOIR 2012

ΠΓΕ Μακεδονία, Ποικιλία: Ξινόμαυρο

Λευκό κρασί από μαύρα σταφύλια. Πάντα αποτελεί μια πρόκληση. Κάποια γκρι ίχνη μέσα στο ανοιχτό λεμονί χρώμα. Αρωματικά μια έκπληξη με ώριμα εσπεριδοειδή, γλυκά του κουταλιού και νότες από ασπροπίπερο. Στο στόμα μια ωραία λιπαρότητα με μια υφάλμυρη αίσθηση. Αρκετά υψηλή και η οξύτητα του αν και ένα κλικ παραπάνω θα το έκανε συναρπαστικό. Το συγκεκριμένο κρασί κυκλοφορεί πάντα την επόμενη χρονιά της εμφιάλωσης ενώ έχει σίγουρα καλή δυναμική παλαίωσης.

ANGELS HEART ROSE 2013

ΠΓΕ Μακεδονία, Ποικιλία: Νεγκόσκα

Το όνομα προέρχεται από το αμπελοτόπι «Λιμπάσκεριτ» που θα πει «ο λόφος που μένουν οι άγγελοι». Ροζέ που φτιάχνεται με τη μέθοδο της αφαίμαξης. Μύτη που πλημμυρίζει από γλυκό κουταλιού φράουλα, μικρά κόκκινα φρούτα του δάσους και νότες βοτανικότητας. Πολύ ωραία αίσθηση στο στόμα με υψηλή οξύτητα και τανίνες που προσφέρουν στη δομή του κρασιού.

ΡΟΔΙΤΗΣ 2012

ΠΓΕ Μακεδονία, Ποικιλία: Ροδίτης

Τα orange wine είναι πλέον γεγονός. Ζυμωμένο με τα στέμφυλα για ένα μήνα και με παραμονή για ένα χρόνο σε παλιά βαρέλια, δεν έχει ίχνος θειώδους. Μύτη από ώριμο περγαμόντο και κουμ-κουάτ ενώ, αν και υστερεί σχετικά σε οξύτητα, έχει πλούσιο όγκο και τανίνες που κλέβουν την παράσταση.

————————————————————————————————————-

ΝΕΚΟΣΚΑ 2011

ΠΓΕ Μακεδονία, Ποικιλία: Νεγκόσκα

Εδώ τα πράγματα αρχίζουν και «χοντραίνουν». Από τις ελάχιστες μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις νεγκόσκας στην Ελλάδα. Κυριολεκτικά. Χρήση μόνο γαλλικού βαρελιού τη συγκεκριμένη χρονιά που κάπως γλυκαίνει τον πολύ ρουστίκ χαρακτήρα του κρασιού. Χαρακτηριστική η κουβερτούρα, το φραμπουάζ και το πιπέρι στη μύτη, ενώ στο στόμα έχει πλούτο και μακρά διάρκεια. Οι τανίνες αρκετά πιο μαλακές από των προηγούμενων ετών που έχουμε δοκιμάσει, δείχνουν ότι έχει βρεθεί το κλειδί των μυστικών τους.

OLD ROOTS 2011

ΠΓΕ Μακεδονία, Ποικιλία: Ξινόμαυρο

Ότι λέει ο τίτλος. Ξινόμαυρο 100% από παλιά κλήματα. Το νεαρότερο είναι φυτεμένο τη δεκαετία του 1970! Ένα κρασί που ξεχώρισε κατά τη δοκιμή κι έκανε εντύπωση σε όλους μας. Συναρπαστικά ατίθασο στη μύτη με ρουστίκ χαρακτήρα. Δέρμα, λιαστή ντομάτα, ελιά, γλυκό κόκκινο φρούτο και αρκετά βοτανικό. Στο στόμα είναι γεμάτο με υψηλή οξύτητα και αυτό που σου μένει είναι η εξαιρετική δουλειά στο βαρέλι, καθώς γίνεται χρήση μόνο παλιού αμερικάνικου που απλά “βοηθάει” όσο πρέπει το κρασί χωρίς να το επισκιάζει, δίνοντας γήπεδο στην πλούσια αρωματική του παλέτα.

————————————————————————————————————-

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2007

ΠΟΠ Γουμένισσα, Ποικιλίες: Ξινόμαυρο – Νεγκόσκα

Από αυτή τη χρονιά ξεκίνησε το ταξίδι μας πίσω στο χρόνο. Οι δυο ποικιλίες μοιράζονται ισόποσα για να μην υπάρχουν γκρίνιες. Φοβερά συμπυκνωμένη μύτη με συνδυασμό κόκκινων & μαύρων φρούτων μαζί με γλυκά μπαχαρικά. Γεμάτο σώμα και υψηλή οξύτητα. Χρήση τόσο ,όσο και παλιών βαρελιών. Η συγκεκριμένη χρονιά είναι η πρώτη οινοποίηση στο νέο οινοποιείο. Σημειώνουμε ότι το χαρμάνιασμα γίνεται μετά την ωρίμαση στα βαρέλια, όπου και μπαίνει χωριστά κάθε ποικιλία.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2006

Πιο εξελιγμένο σε σχέση με το 2007 και λιγότερα «ορμητικό» με τάση περισσότερο στη φινέτσα παρά στον όγκο. Υψηλή οξύτητα και μπαχαρένια επίγευση.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2005

Σπουδαία χρόνια τόσο για τη Γουμένισσα, όσο και για το Κτήμα Τάτση. Εδώ έχουμε ένα κρασί που χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα στη μύτη (έντονη φυτικότητα, μαύρα φρούτα, γήινα αρώματα), στιβαρότητα στο στόμα αλλά και με οξύτητα που δίνει πολλούς πόντους στην κομψότητα του κρασιού. Μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2004

Ορατά τα σημάδια του χρόνου σε μια χρονιά με ένα πολύ βροχερό καλοκαίρι. Το κρασί δεν είναι κουρασμένο, αλλά στη φάση που τα αρώματα της εξέλιξης κάνουν ένα βήμα παραπάνω την εμφάνιση τους. Γλυκά μπαχαρικά, καπνός και ξύλο πρωτίστως, και ώριμα μαύρα φρούτα δευτερευόντως. Πιο μαλακό και πιο αδύνατο αφήνει μια αίσθηση βοτανικότητας στην επίγευση,

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2003

Στα σίγουρα η πιο ανθική από τις χρονιές, με τις βιολέτες να πρωτοχαρακτηρίζουν τη μύτη. Εκπληκτικό στόμα, γεμάτο με υψηλή οξύτητα, με τα ανθικά αρώματα να συνδυάζονται με τα γλυκά μπαχαρικά. Μακριά επίγευση.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2003 MAGNUM

Η προηγούμενη χρονιά σε φιάλη 1,5 lt απλά για να επιβεβαιωθεί ο κανόνας της πιο ήπιας παλαίωσης σε μεγαλύτερη χωρητικότητα. Πιο στρόγγυλο στο στόμα με περισσότερο φρούτο κι ένταση. Σημειώστε ότι παρέμεινε, μόνο για την εμφιάλωση του magnum, για 2 χρόνια στο βαρέλι ενώ το μπουκάλι δεν έχει ετικέτα, αλλά μια ζωγραφιά φιλοτεχνημένη στο χέρι από τη σύζυγο του Περικλή.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2003

Δυστυχώς μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά που είχε ως συνέπεια μια πολύ εξελιγμένη φιάλη.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2001

Γουμένισσα με ωρίμαση μόνο σε ρώσικη δρυ και με 70% ξινόμαυρο. Άρα μπροστά σας έχετε ένα μεγαθήριο από ρουστίκ αρώματα, δέρμα, ντομάτα και μαυροπίπερο. Εξαιρετική ισορροπία στο στόμα με μαλακότατες τανίνες, με γλυκά μπαχαρικά και αποξηραμένο δαμάσκηνο στην επίγευση.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 1998

Ένα πράγμα μας ήρθε στο μυαλό μυρίζοντας αυτό κρασί: τσηζ κέικ. Μαλακά και γλυκά αρώματα βύσσινου, κερασιού και ίσως μπισκότου (δεν ξέρω αν το επέβαλα στον εαυτό μου λόγω του γλυκού). Γεμάτο στόμα με ασυνήθιστη για τα χρόνια του φρεσκάδα, φυσικά με κάποια αρώματα γλυκών μπαχαρικών να μένουν στην επίγευση.

————————————————————————————————————-

SWEET & BOTRYTIS 2011

ΠΓΕ Μακεδονία, Ποικιλίες: Ξινόμαυρο – Νεγκόσκα

Εδώ έχουμε ένα γλυκό κρασί από ένα αμπελοτόπι 45 στρεμμάτων που εκείνη τη χρονιά είχε όλο βοτρύτη. Αποτέλεσμα μόνο 2200lt κρασί, έντονα αρωματικό, με αποξηραμένα φρούτα, κανέλα κι ένα στόμα γεμάτο με μια ωραία ξηροκαρπάτη επίγευ

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”5912,5913,5914″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Το Wine House βρίσκεται στην Κ. Κακουλίδη 3, Καλαμαριά,

τηλ: 2310 454 187,

email: wine@wine-house.gr

ή επισκεφθείτε και το αντίστοιχο γκουπ στο facebook:

https://www.facebook.com/AnestisWineHouse[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]