Κτήμα Γαίας – Ερυθρός 2005, Γαία Οινοποιητική

[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”3537″ img_link_target=”_self” img_size=”large” img_link_large=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]Όνομα: Κτήμα Γαίας – Ερυθρός

Εσοδεία: 2005

Παραγωγός: Γαία Οινοποιητική

Περιοχή: Νεμέα

Κατηγορία: ΟΠΑΠ Νεμέα

Χρώμα: Ερυθρό

Ποικιλίες: Αγιωργίτικο 100%

Abv13,5%

Τιμή: 22€[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Η Γαία Οινοποιητική ιδρύθηκε το 1994 ενώ το 1997 ιδρύθηκε το ομώνυμο οινοποιείο στη Νεμέα το οποίο κι επεκτάθηκε το 2005. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες βρίσκονται στην περιοχή Κούτσι της Νεμέας.

Η χρονιά του 2005 για τη Νεμέα είχε εξαιρετική εξέλιξη ωστόσο, θεωρείται αμφιλεγόμενη λόγω των βροχών που έπεσαν στο τέλος της, κατά την περίοδο του τρύγου. Ορισμένοι την χαρακτηρίζουν καλή ενώ άλλοι τη θεωρούν έως κι εξαιρετική, θεωρώντας ότι οι βροχές δεν επηρέασαν το φρούτο το οποίο είχε καλή φαινολική ωρίμαση, με εξαιρετικό χρώμα, καλή συμπύκνωση και μέτρια έως υψηλή οξύτητα. Ευνοημένοι ήταν σίγουρα αυτοί που τρύγησαν πριν τις βροχές ειδικά σε περιοχές που το αγιωργίτικο ωρίμασε πρώιμα.

Η Γαία Οινοποιητική  παράγει τρεις διαφορετικές ετικέτες στην περιοχή της Νεμέας. Η συγκεκριμένη, θεωρείται η premium σε σχέση με τις άλλες δύο. Στόχος του οινοποιείου είναι να χαρακτηριστεί ως εξαιρετικής ποιότητας και βαθιάς παλαίωσης. Η χρονιά του 2005 είναι άξια μνείας και για άλλον ένα λόγο καθώς ήταν η πρώτη ετικέτα ελληνικού ερυθρού οίνου που κέρδισε την απόλυτη προσοχή του γνωστού οινοκριτικού Robert Parker ο οποίος και τη βαθμολόγησε με 90 βαθμούς.

Kατά την οινοποίηση ακολουθείται  μακρά μεταζυμωτική εκχύλιση και ωρίμαση για ένα χρόνο σε βαρέλια των 225lt.

Χρώμα καθαρό, μέτριο ρουμπίνι με στενό μηνίσκο.

Μύτη εξαιρετικής συμπύκνωσης, καθαρή, μέτριας έντασης, νεαρή αν και μιλάμε για ένα κρασί 9 ετών. Έντονα φρουτώδης με μαύρα ώριμα φρούτα, κυρίως βύσσινο και αποξηραμένο δαμάσκηνο. Μια ωραία βοτανική φρεσκάδα κυρίως μέντας ακολουθεί. Το βαρέλι κάνει την εμφάνιση του με νότες καπνού και βανίλιας χωρίς να αλλοιώνει τον φρουτώδη αρωματικό χαρακτήρα.

Στόμα ξηρό με πλούσιο σώμα και μέτριο αλκοόλ. Υψηλή οξύτητα και υψηλές αλλά ολοστρόγγυλες τανίνες. Μακριά επίγευση στην οποία διακρίνεται η μαύρη σοκολάτα και τα μαύρα ώριμα φρούτα.

Συμπερασματικά μιλάμε για ένα κρασί που όταν δοκιμάστηκε κατά την τυφλή δοκιμή, θεωρήθηκε αρκετά νέο, παρά το γεγονός ότι είχαμε να κάνουμε με μια φιάλη εννέα ετών. Εντυπωσιακά χαρακτηριστικά που επιβεβαιώνουν και τις δυνατότητες παλαίωσης του αγιωργίτικου στα σωστά χέρια. Έντονα πληθωρικό, στιβαρό είναι έτοιμο να σας σαγηνεύσει αλλά από την άλλη σίγουρα θα εξελιχθεί τα επόμενα πέντε χρόνια.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][/vc_column][/vc_row]