Γιαννακοχωρι, Κυρ Γιαννη 1993

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_link_target=”_self” image=”7268″ img_size=”large” border_color=”grey” img_link_large=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Όνομα: Γιαννακοχώρι

Εσοδεία: 1993

Παραγωγός: Κυρ Γιάννη

Περιοχή: Νάουσα

Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Ημαθίας

Χρώμα: Ερυθρό

Ποικιλίες: Ξινόμαυρο 70%, Merlot 30%

Abv: 13%

Τιμή: 45€

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Every beauty needs a beast. Η μάλλον every beast needs a beauty. Σε αυτή την αδόκιμη εξίσωση βάλτε ως beauty το μαλακόπιοτο Merlot και ως beast το ρωμαλέο Ξινόμαυρο και θα δείτε τι ακριβώς έχω στη βάση του συλλογισμού μου.

«Γιαννακοχώρι 1993». Όταν έπιασα στα χέρια μου τη σκονισμένη φιάλη, ξεροκατάπια ενστικτωδώς. Αυτό το παθαίνω σχεδόν άθελα με όλες τις φιάλες που έχουν αυτή τη μορφή. Δηλαδή, ετικέτα ψιλοφθαρμένη από το χρόνο και μπουκάλι μέσα στη σκόνη, αμφότερα δείκτες του αμείλικτου περάσματος του χρόνου. «Μισό λεπτό να σας καθαρίσω τη φιάλη» είπε ο συμπαθέστατος καβίστας «όχι, όχι προς Θεού του απάντησα» και του άρπαξα τη φιάλη από τα χέρια, όπως αρπάζουν τα αιλουροειδή αρπακτικά της σαβάνας τα θηράματά τους, για να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους. Ο καβίστας σχεδόν τρόμαξε, αλλά έπειτα χαμογέλασε και είπε με συγκατάβαση: «Α! Κατάλαβα. Είστε κι εσείς από αυτούς». Ναι λοιπόν, το παραδέχομαι είμαι από αυτούς. Από αυτούς, που όταν αγοράζουν μια φιάλη κρασί κοιτάνε λίγο πιο πέρα από τα γευστικά χαρακτηριστικά και δίνουν την πρέπουσα σημασία στην ιστορία πίσω από την ετικέτα και στο χρόνο που περιβάλλει με την μυσταγωγική του σκόνη τη φιάλη. Βλέπεις αυτή η σκόνη μου θυμίζει μια απαλή χνουδωτή μοκέτα, που μέσα της κρύβονται σφιχταγκαλιασμένα κόποι, μόχθος, αγωνία, απόλαυση μα κυρίως… μια γενναία ιστορία.

Το «Γιανναχοχώρι» είναι το κρασί που πρωτοπόρησε για την εποχή του, καθώς καθιέρωσε το σύγχρονο blend του ξινόμαυρου με άλλες ποικιλίες μόλις το 1992. Σκοπός του «αιρετικού» blend ήταν να μαλακώσει το επιθετικό και ατίθασο ξινόμαυρο και συνεπώς να το φέρει πιο κοντά στη γευστική παλέτα του Έλληνα. Επιπλέον, ακολούθησε τα γνωστά πετυχημένα πρότυπα γνωστών οινοπαραγωγικών περιοχών του εξωτερικού, που στην προσπάθειά τους να κάνουν γνωστές τις ντόπιες ποικιλίες, τις αναμείγνυαν με τις γαλλικές, που ήταν ευρύτερα γνωστές στο διεθνές οινικό στερέωμα. Ο θαρραλέος παρτενέρ βρέθηκε στο γλυκόπιοτο merlot, που ανέλαβε το δύσκολο ρόλο του να περάσει χαλινάρια (μόνο εν μέρει φυσικά) στο άγριο ναουσέικο άτι και να το μαλακώσει όσο ακριβώς χρειάζεται, ώστε να γίνει πιο προσιτό.

Το συγκεκριμένο κρασί ανήκει σε μια ομάδα ελληνικών κρασιών,

που μέσα μας γεννάει συναισθηματισμούς

Το 1993 είναι μόλις η δεύτερη χρονιά που οινοποιήθηκε στο κοινό ακόμα οινοποιείο της «Μπουτάρη Οινοποιητική», με το σταφύλι να προέρχεται εξ ολοκλήρου από την περιοχή του Γιαννακοχωρίου. Μοιραία, ανήκει ακόμα στην εποχή της παραδοσιακής οινοποίησης, με όλα τα ρομαντικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει αυτή. Η αναλογία των ποικιλιών είναι 70% ξινόμαυρο με 30% merlot, ακριβώς για το σκοπό που αναφέραμε πιο πάνω ενώ στα ενδιαφέροντα των geeks είναι η μπλε, καλλιγραφική γραμματοσειρά που το αναφέρει αυτό, αμέσως κάτω από τον τίτλο. Η αναλογία παρέμεινε αμετάβλητη μέχρι το 2003 όπου το merlot ανέβηκε αισθητά σε ποσοστό.

Στην όψη φαίνεται ωχρό γκρενά, δείγμα και του χρόνου που έχει αφήσει το αμείλικτο άγγιγμα του αλλά και της παραδοσιακής οινοποίησης του ξινόμαυρου που την χαρακτήριζαν οι μικρότερες εκχυλίσεις.

Στη μύτη οι εκπλήξεις που κρύβει αυτό το κρασί είναι αμέτρητες και ενδεικτικές των προσδοκιών που υπάρχουν όταν εν μέρει ρισκάρεις με ένα μεγάλο σε ηλικία κρασί, αλλά παίζεις τα ρέστα σου λόγω της άψογης συντήρησης. Το ξινόμαυρο έχει κυριαρχήσει καθολικά εις βάρος του merlot. Αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό των χαρμανιών που περιέχουν έστω και 10% ξινόμαυρο, καθώς το μακεδονίτικο σταφύλι καταβροχθίζει με αδηφάγο κι εγωιστικό τρόπο οποιαδήποτε άλλη ποικιλία που τόλμησε να μοιραστεί το στενό χώρο του μπουκαλιού μαζί της. Μέτριας έντασης αρώματα εξελιγμένου χαρακτήρα, χωρίς ίχνος κούρασης, με το ρουστίκ χαρακτήρα του ξινόμαυρου να είναι εμφανής από την αρχή. Πάστα μαύρης ελιάς, λιαστή ντομάτα και παράλληλα γλυκό κράνο, ντοματάκι, σταφίδα, γλυκά μπαχαρικά (κανέλα), παράλληλα με μια πληθώρα γλυκών βοτανικών στοιχείων όπως μαύρο τσάι και αποξηραμένος ιβίσκος.

Στο στόμα έχει εκπληκτική δομή και όχι μόνο έχει σφυγμό, αλλά εμφανίζει χαρακτηριστικά της νιότης του, καθώς παρουσιάζεται με μέτριο σώμα, υψηλή αλλά δεμένη οξύτητα και με υψηλές, ελάχιστα επιθετικές τανίνες. Γλυκά του κουταλιού στο στόμα (κράνο, ντοματάκι), γλυκά μπαχαρικά, αποξηραμένα βότανα και φυσικά πάστα ελιάς αφήνουν το αποτύπωμά τους σε ένα μεγαλειώδες κρασί. Η επίγευση είναι μέτρια.

Συμπερασματικά, όταν προσεγγίζεις ένα κρασί, ο λόγος σου οφείλει να διέπεται πρωτίστως από την αρχή της αντικειμενικότητας. Ωστόσο, για εμένα προσωπικά, αλλά και για πολύ κόσμο, το συγκεκριμένο κρασί ανήκει σε μια ομάδα ελληνικών κρασιών που γεννάει μέσα μας συναισθηματισμούς και συγκινήσεις, καθώς δεν πρόκειται απλά για ένα κρασί, αλλά (όπως λέει ο Robert Louis Stevenson) για “εμφιαλωμένη ποίηση”. Γι’ αυτό το λόγο οφείλουμε να προσεγγίζουμε με το δέοντα σεβασμό κρασιά σαν το «Γιαννακοχώρι», που γιγάντωσαν μέσα μας το οινικό μας «εγώ» και έβαλαν το εμφιαλωμένο κρασί στο σπίτι του Έλληνα.

Πλέον, το «Γιαννακοχώρι», μετά από 20 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, για νομοθετικούς κυρίως λόγους αποσύρθηκε ως ονομασία και αναγράφεται στην ετικέτα ως «Κτημα Κυρ-Γιάννη». Όπως λένε πετυχημένα στην Κυρ-Γιάννη «κρεμάσαμε τη φανέλα», αλλά όπως ένας καλός αθλητής δεν βγαίνει ποτέ από τις καρδιές όσων τον είδαν στα γήπεδα. Οι 34800 φιάλες της χρονιάς έδωσαν ένα κρασί συναρπαστικό, που πραγματικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, (μετά από 23 χρόνια!!!) βρίσκεται γευστικά στο απόγειο του. Δεν εμφανίζει καθόλου σημάδια κόπωσης, έχει έναν απίστευτα φρέσκο χαρακτήρα και δεν ρισκάρεις αν το κρατήσεις κανά δυο χρόνια ακόμα, ωστόσο πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να του αντιστέκεσαι και να μην το πιεις άμεσα. Ένα κρασί, που αναλογιζόμενοι την πρωτοπορία που κρύβει πίσω του, την ποιότητά του και την χρηματική του αξία, μόνο με μία λέξη θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε, έστω και αν το μέγεθος της υπερβολής είναι λάθος: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΤΑΤΟ!

[/vc_column_text][vc_single_image image=”7272″ border_color=”grey” img_link_large=”yes” img_link_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]