Αδάμαστο 2013, TSANTALI

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_link_target=”_self” image=”6170″ img_size=”large” border_color=”grey” img_link_large=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Όνομα: Αδάμαστο

Εσοδεία: 2013

Παραγωγός: TSANTALI

Κατηγορία: Ποικιλιακός Οίνος (Συλλογή Γηγενείς Ποικιλίες)

Χρώμα: Ερυθρό

Ποικιλίες: Μαυρούδι 100%

Abv: 13,3%

Τιμή: 9,5€

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Το Μαυρούδι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες. Το όνομά του αναδεικνύει το χαρακτηριστικό γνώρισμα των σταφυλιών, δηλαδή το σχεδόν μαύρο χρώμα των ρωγών. Η εμφιάλωση σε μονοποικιλιακό οίνο παραμένει σπάνια.
Η παραγωγή παραμένει πάντα χαμηλή και δεν ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 700-800 κιλά ανά στρέμμα. Μια ποικιλία με ιδιαίτερους δεσμούς με την οινοποιία TSANTALI, καθώς η αναβίωσή της ξεκίνησε από την οικογένεια με την ανασύσταση του αμπελώνα της Μαρώνειας στη Θράκη το 1995.

Σήμερα, το Μαυρούδι καλλιεργείται σε πολλές περιοχές, η εμφιάλωσή του όμως σε μονοποικιλιακό οίνο καταγράφεται ως εξαιρετικά σπάνια. Στην TSANTALI ξεκινήσαν τις πειραματικές οινοποιήσεις με Μαυρούδι το 2003. Οι πρώτες ερυθρές μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις πήραν το δρόμο των εξαγωγών, ενώ από το 2005 συμμετέχουν σε διεθνείς οινικούς διαγωνισμούς, με σημαντικές διακρίσεις στο ενεργητικό τους. Οινοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες και ωριμάζει σε βαρέλια 300Lt από γαλλική δρυ για 6-8 μήνες. Στη συνέχεια παραμένει για αναγωγική παλαίωση στη φιάλη.

Το όνομα προέρχεται από την προσπάθεια που γίνεται να δαμαστεί στο Μαυρούδι η τάση για βλαστομανία, ενώ χρειάζεται ειδικός τύπος κλαδέματος με συνδυασμό καρποφόρων κεφαλών και «αμολυτών».

Χρώμα βαθύ ερυθρό.
Αρωματικό προφίλ που αποτελείται από φυτικά αρώματα και ώριμα σκουρόχρωμα φρούτα βατόμουρο και το φραγκοστάφυλο και νότες μπαχαρικών  και  αρώματα δαμάσκηνου και ευκαλύπτου.
Στο στόμα ξηρό, με στιβαρές τανίνες και χαρακτηριστική οξύτητα που ισορροπεί με τα φρουτώδη αρώματα.

Συπερασματικά και μόνο που έχουμε να κάνουμε με ένα κρασί από μια σπάνια ελληνική ποικιλία αυτό λέει πολλά. Ωστόσο δεν θα μέναμε μόνο σε αυτό καθώς η αναβίωση μιας γηγενούς ποικιλίας ακολουθείται από ένα εντυπωσιακό όνομα (Αδάμαστος!) και η σχέση τιμής και ποιότητας είναι εξίσου εντυπωσιακή. Ένα τρίπτυχο που αν μη τι άλλο μόνο να σε εντυπωσιάσει θετικότατα μπορεί.

Ανυπομονούμε να δούμε την  εξέλιξη του στο χρόνο αν και είμαστε σίγουροι για ένα πράγμα 100%: θα παραμείνει αδάμαστο.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]