VILLA WOLF, Pinot Noir 2012, Ernst Loosen

VillaWolfPinotNoir2012_wine geeks

VillaWolfPinotNoir_Wine Geeks (2)

Όνομα: Pinot Noir

Εσοδεία: 2012

Παραγωγός: Villa Wolf, (J.P. Wolf)-Ernst Loosen

Περιοχή: Pfalz Γερμανία

Χρώμα: Ερυθρός

Ποικιλίες: Pinot Noir

Abv: 12,5% vol

Τιμή: 12€

VillaWolfPinotNoir_Wine Geeks (1)

Το οινοποιείο “J.P. Wolf” ιδρύθηκε το 1756, ενώ από το 1996 έχει αναλάβει τον έλεγχο των αμπελώνων ο διάσημος Γερμανός παραγωγός Ernst Loosen, με την διοίκηση και την οινοποίηση να γίνεται από το αφοσιωμένο στο κτήμα, νεαρό ζεύγος των Patrick Moellendorf και Sumi Gebauer, οι οποίοι και γνωρίστηκαν όταν δούλευαν στο οινοποιείο του Dr Loosen.
Το κτήμα, βρίσκεται στην περιοχή του Παλατινάτου, η οποία ορίζεται μεταξύ της οροσειράς Haardt και του ποταμού Ρήνου στην νοτιοδυτική Γερμανία, ακριβώς βορείως της περιοχής της Αλσατίας στην Γαλλία. Όπως και στην Αλσατία, οι ορεινοί όγκοι προστατεύουν την περιοχή από τους ψυχρούς ανέμους του Ατλαντικού, κάνοντας την έτσι μια από τις θερμότερες και ξηρότερες της Γερμανίας. Λόγω αυτού του ασυνήθιστου για την περιοχή, κλίματος, η περιοχή ενδείκνυται για τις καλλιέργειες, αμυγδαλιών, σύκων καθώς και λεμονιών. Η αμπελοκαλλιέργεια ευνοείται με τα σταφύλια να μπορούν να ωριμάσουν πλήρως σχεδόν σε κάθε τρύγο, παράγοντας φρουτώδη κρασιά, από τις ποικιλίες, Riesling, Pinot Noir, Pinot Gris, Gewurtraminer, Dornfelder κ.α, που αναπτύσσονται ιδιαίτερα στα καλά αποστραγγιζόμενα αμμολιθικά εδάφη της περιοχής.
Χρώμα καθαρό ωχρό γκρενά.
Μύτη καθαρή, υψηλής αρωματικής έντασης, εξελισσόμενη, με χαρακτήρα από ώριμα κόκκινα κεράσια μαζί με γήινες νότες που φέρνουν στην μνήμη «δασικό έδαφος», μανιτάρια σε συνδυασμό με νύξεις βανίλιας, και αποξηραμένης πιπερόριζας. Με τον αερισμό το φρούτο αποκτάει μια πιο φρέσκια διάσταση με νότες φράουλας, κράνα, που συνοδεύονται από έντονες ανθικές νύξεις βιολέτας, ενώ στο τελείωμα βρίσκουμε υπενθυμίσεις δέρματος.
Στο στόμα είναι ξηρό, με οξύτητα υψηλή, τανίνες μέτριες με γήινο χαρακτήρα, αλκοόλ μέτριο, σώμα μέτριο, και ένταση γεύσης μέτρια (+). Το στόμα χαρακτηρίζεται και κυριαρχείται από τα κόκκινα φρούτα, με προεξάρχοντα το κεράσι, την φράουλα και τα κράνα που συνδυάζονται αρμονικά με τα γήινα δασικά αρώματα μανιταριών, πάνω σε ένα καπνιστό φόντο ταμπάκου. Η επίγευση είναι μέτριας διάρκειας.
Συμπεράσματα: Η υψηλή οξύτητα του κρασιού σε συνδυασμό με το μέτριο σώμα και τις μέτριες βελούδινες τανίνες συνδυάζονται αρμονικά με λευκά κρέατα, ενώ η οξύτητα αντισταθμίζει την λιπαρή φύση του πιάτου, με τα γήινα αρώματα του κρασιού να συνδυάζονται εξίσου αρμονικά με τον γήινο χαρακτήρα του κρεμμυδιού, των μανιταριών και των μπαχαρικών. Το κρασί θα συνεχίσει να εξελίσσεται για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια.