Shiraz – Viognier, 2005, Yalumba

P11911181

P1191118

Όνομα: Shiraz – Viognier

Εσοδεία: 2005

Παραγωγός: Yalumba

Περιοχή: Barossa Valley / Eden Valley

Αυστραλία

Χρώμα: Ερυθρό

Ποικιλίες: Shiraz 92% / Viognier 8%

Abv14, 5%

Τιμή: 18€

P1191120

Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1849 στη νότια Αυστραλία από τον Samuel Smith, Άγγλο έμπορο και πραματευτή. Ακόμα και τώρα παραμένει ένα οινοποιείο πρωτοπόρο και καινοτόμο σε όλα τα επίπεδα με ευρεία γκάμα κρασιών διεθνούς προφίλ. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο σεβασμό του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων.

Το συγκεκριμένο κρασί αποτελείται από ένα χαρμάνι της ερυθρής ποικιλίας Shiraz και της λευκής Viognier. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός χρησιμοποιείται από τους Γάλλους παραγωγούς στην περιοχή του Ροδανού και ιδίως στην Cotie Rotie, όπου το Viognier δεν χρησιμοποιείται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% (σπάνια βέβαια ξεπερνάει το 10%). Οι δυο ποικιλίες συνοινοποιούνται ενώ το Viognier χρησιμοποιείται για να προσδώσει αρωματική φινέτσα και να βελτιώσει το χρωματικό βάθος του Syrah. To συγκεκριμένο blend μεταλαμπαδεύτηκε επιτυχώς στην Αυστραλία όπου και δίνει εξαιρετικά δείγματα γραφής με στιλ που ποικίλουν ανάλογα την περιοχή. Ωστόσο κάποια κοινά χαρακτηριστικά είναι το πλούσιο σώμα και τα αρώματα σοκολάτας, γλυκόριζας αλλά και φρούτων όπως το αχλάδι και το ροδάκινο. Σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο, προέρχεται από τις περιοχές Barossa Valley και την Eden Valley στη Ν.Α Αυστραλία ενώ, το ποσοστό του Viognier δεν ξεπερνάει το 5%.

Χρώμα καθαρό, μέτριο ρουμπινί με γκρενά ανταύγειες.

Μύτη καθαρή, μέτριας έντασης, εξελισσόμενη. Αρώματα κόκκινων φρούτων (κεράσι, φραόυλα) και μαύρων (δαμάσκηνο, βύσσινο) με ένα τελείωμα βανίλιας και γλυκόριζας. Ωραία αίσθηση του βαρελιού και γλυκιά αίσθηση της αλκοόλης.

Στο στόμα εμφανίζεται με πλούσιο σώμα, μέτρια οξύτητα αλλά και μέτριες τανίνες. Το αλκοόλ αν και σε υψηλά επίπεδα όχι μόνο δεν ενοχλεί αλλά είναι μαεστρικά δεμένο με το υπόλοιπο σώμα. Ισορροπημένο με μέτρια επίγευση στην οποία διακρίνονται εύκολα τα κόκκινα φρούτα όπως η φράουλα αλλά και η μαύρη σοκολάτα.

Συμπερασματικά έχουμε ένα κρασί στο απόγειο του που ίσως κάνα 2 χρόνια να προσέθεταν κάτι ακόμα (δύσκολα βέβαια). Ωστόσο δεν θα θέλαμε να το ρισκάρουμε γι’ αυτό και προτείνουμε την κατανάλωσή του. Εξαιρετικής ποιότητας, αξίζει να σημειωθεί ότι η εμφιάλωση του 2005 είχε ακόμα φελλό αντί για stelvin που πλέον έχει κυριαρχήσει.

Comments

  1. […] 9. Yalumba, Aυστραλία 2005 – διαβάζετε αναλυτικά για το χαρμάνι των ποικιλιών Viognier και Shiraz  […]