Riesling vs Thai Food WineMates review

riesling vs thai_wine geeksex

Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο winemates το περιμέναμε καιρό. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο ένας είναι η αγάπη που έχει όλη η παρέα για το λευκό σταφύλι με καταγωγή από την Γερμανία (ανήκουμε κι εμείς σε αυτό το κομμάτι που τη θεωρεί ως την κορυφαία λευκή ποικιλία του κόσμου). Ο άλλος λόγος είναι σίγουρα οι παροιμιώδεις ικανότητες του… αγαπημένου μας φίλου Δ.Α που τυγχάνει να είναι εξαιρετικός μάγειρας. Και φυσικά, τέλος, το ιδιότροπο ταϋλανδέζικο που λόγω του εξωτικού του χαρακτήρα όσο να ΄ναι, είναι φαγητό που “παίζει” με το μυαλό.

Ξαναλέμε. Το περιμέναμε πάρα πολύ καιρό. Από την πρώτη στιγμή όταν πέρυσι, κάπου ανάμεσα στα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια, προμηθευτήκαμε τα αγαπημένα μας riesling. Κάτι τα πρώτα κρύα τότε, κάτι ότι βγαίναμε από ένα καυτό καλοκαίρι που καταναλώσαμε άφθονες ποσότητες λευκού οίνου και αδημονούσαμε πλέον για τανίνες και στιβαρές δομές, μας έκαναν να το αφήσουμε για μια άλλη στιγμή, απροσδιόριστη, ίσως όταν το οινικό μας ego θα ήταν πλέον έτοιμο να αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στις απολαύσεις ενός γευστικού ταιριάσματος σαν και το παραπάνω.

Πώς αποφασίσαμε όμως ότι έφτασε η πολυπόθητη στιγμή αλλά και με τι φαγητό θα συνοδεύσουμε τα riesling; Είτε από τις αναγνώσεις βιβλίων οινικού περιεχομένου είτε από συζητήσεις ή το διαδίκτυο ένα από τα πράγματα που μαθαίνεις είναι ότι το σταφύλι που λέγεται riesling είναι το λεγόμενο πασπαρτού σε ότι αφορά το ταίριασμα με το φαγητό. Ιδιαίτερα όταν αυτό είναι “δύσκολο” φαγητό όπως τα μεξικάνικα, τα ταϋλανδέζικα, το σούσι… Καυτερές και πλούσιες σάλτσες, πικάντικα εδέσματα,, κάθε λογής μπαχαρικά και “περίεργες” πρώτες ύλες μπορούν να γονατίσουν κάθε επίδοξο οινικό παρτενέρ και να τον μετατρέψουν σε “σκλάβο” τους. Όλοι αυτοί λοιπόν οι γευστικοί πρωταγωνιστές ξεχνάνε το bullying με τα άλλα κρασιά και βρίσκουν τον μάστορά τους όταν αναμετρηθούν με το μάγκα που λέγεται riesling. Μάγκας βέβαια μόνο κατά μια έννοια καθώς όλα τα λοιπά του χαρακτηριστικά είναι η φινέτσα, η κομψότητα και η ευγένεια. Οπότε, μπορούμε να πούμε άνετα ότι είναι και του σαλονιού αλλά και του λιμανιού.

Γιατί μπορεί τα κρασιά μας να ήταν γερμανικά, τα πιάτα μας ασιάτικα αλλά η διάθεση μας ήταν “ακραία” ελληνική.

Γιατί λοιπόν ταιριάζει τόσο πολύ το riesling με το thai; Κάτι η οξύτητά του που είναι στα ύψη ακόμα και στις απλές του εμφιαλώσεις (ξέχνα oτιδήποτε αναφέρεται σε μηλογαλακτική ζύμωση), κάτι το άφθονο του φρούτο που δεν φοβάται τα πικάντικα και καυτερά μπαχαρικά και κάτι τα υπολειπόμενα σάκχαρα που ανιχνεύουμε σε αυτό, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά το κάνουν ιδανικό ταίρι για τις δύσκολες πρώτες ύλες όπως το λεμονόχορτο, το τσίλι και τις γλυκόξινες σάλτσες. Επιπλέον, το ταϋλανδέζικο έχει αυτό που λέμε ορμητικό και δυνατό χαρακτήρα που εύκολα κυριαρχεί στο στόμα. Εκεί λοιπόν έρχεται το riesling να αναζωογονήσει το στόμα με τη φρεσκάδα του και να συμπληρώσει τα πιάτα με την πληρότητα του φρούτου του και την πολυπλοκότητά του. Σχεδόν μαγικά κουμπώνει κι εναρμονίζεται απόλυτα με τον πολύπλοκο χαρακτήρα του ταϋλανδέζικου.

Στη δική μας συνάντηση αποφασίσαμε να φέρουμε αρχικά κάποια riesling από τη φημισμένη κοιλάδα του Mosel στη Γερμανία (οκ κάναμε μια ζαβολιά με λίγη Αλσατία και Αυστρία αλλά είχαμε τους λόγους μας). Μία από τις περιοχές (λίγες ομολογουμένως) που διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία σε ότι αφορά στα ποιοτικά riesling. Η κοιλάδα του Mosel δίνει αν όχι τα καλύτερα, σίγουρα από τα καλύτερα riesling του κόσμου. Θεωρείται όχι άδικα από τις πιο δύστροπες αμπελουργικά περιοχές του κόσμου. Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί χαρακτηρίζεται από απότομες, κακοτράχαλες πλαγιές στις οποίες η καλλιέργεια του σταφυλιού είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Έχετε στο νου σας ότι οι πιο απότομοι αμπελώνες του κόσμου βρίσκονται εκεί και μάλιστα ένας εξ αυτών είναι ο πιο δύσβατος σε όλο τον κόσμο. Περιττό να πούμε ότι ο τρύγος γίνεται αποκλειστικά και μόνο χειρωνακτικά (κάτι που σημαίνει και αύξηση κόστους) στις απότομες σχιστολιθικές πλαγιές. Ο δε σχιστόλιθος συμβάλλει στην αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας κάτι που βοηθάει το φυτό να ωριμάσει καλύτερα ενώ επιτρέπει μαζί με την κλίση των εδαφών την πλήρη αποστράγγιση των υδάτων. και από το ότι είναι κοντά στα αμπελουργικά όρια του βορρά. Δεύτερον, η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στα αμπελουργικά όρια, καθώς βρίσκεται πολύ βόρεια. Αυτό έχει ως συνέπεια τη μειωμένη ηλιοφάνεια, κάτι που δυσκολεύει το σταφύλι στην ωρίμαση του με αποτέλεσμα την υψηλότατη οξύτητα του παράλληλα με τα αρώματα έντονου πράσινου και άγουρου φρούτου. Αναλογιζόμενοι λοιπόν τις παραπάνω δυσκολίες σκεφτείτε σε τι κόπο μπαίνουν οι Γερμανοί αμπελουργοί και οινοποιοί που έχουν μάθει να παλεύουν σε τόσες αντίξοες συνθήκες και στο τέλος να φέρουν ένα απίστευτο ποιοτικά αποτέλεσμα. Αυτό είναι που κάνει αυτά τα κρασιά μοναδικά στον κόσμο: μεγάλο εύρος στυλ (από αυστηρά ξηρά μέχρι πλούσια γλυκά), ποιότητας και φυσικά τιμής. Μαγική περιοχή ο Μοζέλας για όποιον τον επισκεφτεί είτε είναι οινόφιλος είτε όχι…

Σε ότι αφορά στο μενού τώρα. Οι δυσκολίες που παρουσιάζει η απόπειρα ενός τέτοιου γεύματος είναι προφανείς και ξεκινάνε από τη συγκέντρωση των υλικών, το συνδυασμό τους και φυσικά το τελικό αποτέλεσμα που δεν πρέπει να είναι άλλο από την πλήρη ισορροπία με τα κρασιά και ποτέ μα ποτέ η υπεροχή του ενός ή του άλλου. Γι’ αυτό λοιπόν θα μας επιτρέψετε να κάνουμε ειδική μνεία στο φίλο μας. Δ.Α ο οποίος για πολλοστή φορά μεγαλούργησε και για να είμαστε πιο σαφείς μάλλον ήταν η πιο εμπνευσμένη του φορά. Από την πικάντικη σούπα Tom Yam, τις σαλάτες τριμμένων λαχανικών με τα πικάντικα μπαχαρικά μέχρι τις τραγανές γαρίδες, τα ιδιαίτερα γευστικά μύδια, τα φρέσκα spring rolls λαχανικών και το ζουμερό γλυκόξινο κοτόπουλο….όλα ήταν υπέροχα.

Κάτω λοιπόν από την πανσέληνο του καλοκαιριού και ανάμεσα σε γλυκές μουσικές που περιφέρονταν στον αέρα μαζί με τις μυρωδιές από τα γιασεμιά, οι wine geeks έστρωσαν ένα εξωτικό τραπέζι. Όπως ξέρουν αυτοί. Με άφθονο κρασί και γέλιο, καλούς φίλους και με ένα ύποπτο κλείσιμο του μαιτιού που έμοιαζε με αισιοδοξία. Γιατί μπορεί τα κρασιά μας να ήταν γερμανικά, τα πιάτα μας ασιάτικα αλλά η διάθεση μας ήταν “ακραία” ελληνική. Καλή όρεξη, στην υγειά σας και μην ξεχνάτε… καλοκαίρι είναι!!! Μιλήστε με ανθρώπους που αγαπάτε, στροβιλίστε μαζί τους ένα ποτήρι κρασί, γελάστε άφοβα και ξαφνικά θα δείτε να μεταμορφώνεται ακόμα και μια ταράτσα στο κέντρο της πόλης στην πιο “ελληνική παραλία”.

Τα Riesling των Wine Mates

Loosen Bros "Dr. L" 2013 Riesling

Loosen Bros “Dr. L” 2013 Riesling

Χρώμα καθαρό λεμονί.  Στη μέτρια έντασης μύτη κυριαρχεί το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι και το μάνγκο. Ίχνη ορυκτότητας. Στο στόμα ειναι ξηρό με υψηλή οξύτητα κι ελαφρύ σώμα. Επίσης βρίσκουμε το μοσχολέμονο, το γκρέιπφρουτ και το μάνγκο. Μέτρια επίγευση. Πολύ καλή εισαγωγή κι εξαιρετική value for money επιλογή.

Weingut von Othegraven, Max Riesling 2011, Trocken

Weingut von Othegraven, Max Riesling 2011, Trocken

Χρώμα καθαρό χρυσό. Στη μύτη λευκά άνθη (μαργαρίτα), λεμόνι, μέλι κι έντονη αίσθηση του πετρόλ. Στόμα ξηρό, με υψηλή οξύτητα και μέτριο σώμα. Ορυκτότητα (καπνός) κι εσπεριδοειδή. Μέτρια επίγευση.

Fritz HaagBrauneberger 2012, Riesling Kabinett

Fritz Haag Brauneberger 2012, Riesling Kabinett

Χρώμα καθαρό λεμονοπράσινο. Μύτη έντονη, νεαρότατη με ένα πάρτυ εσπεριδοειδών (λεμόνι, λάιμ, γκρέιπφρουτ) και ορυκτότητας (τσακμακόπετρα). Στο στόμα είναι ξηρό με υψηλή οξύτητα και μέτριο σώμα. Αρωματικά τα εσπεριδοειδή κυριαρχούν με ίσως πιο ώριμο χαρακτήρα (νεραντζάκι) και μια αίσθηση από πετρόλ. Μακρά επίγευση. Αντιπροσωπευτικότατο δείγμα και βουτιά στα βαθιά σιγά σιγά.

Forstmeister Geltz Zilliken, Rausch 2012 Kabinett

Forstmeister Geltz Zilliken, Rausch 2012, Kabinett

Χρώμα καθαρό λεμονί. Μύτη έντονη, πολύ νεαρή με αρώματα εξωτικών φρούτων (μάνγκο, λίτσι). Στο στόμα είναι ξηρό με υψηλή οξύτητα, μέτριο σώμα. Αρωματικά το μοσχολέμονο, το λίτσι, το τριαντάφυλλο και τα γλυκά μπαχαρικά πρωταγωνιστούν. Μακριά επίγευση.

Rudi Pichler, Riesling Federspiel 2012, Wachau Austria

Rudi Pichler, Riesling Federspiel 2012, Wachau Austria

Χρώμα καθαρό λεμονοπράσινο. Μύτη νεαρή, μέτριας+ έντασης με πολλά άγουρα φρούτα κυρίως εσπεριδοειδή (λάιμ, λεμόνι). Στο στόμα είναι ξηρό, με μέτρια+ οξύτητα, πιο σωματώδες από τα προηγούμενα ενώ αρωματικά κινείται κάπου ανάμεσα στα εσπεριδοειδή και το αχλάδι με νότες ορυκτότητας (σχιστόλιθος). Μεσαία ποιοτικά (θεωρητικά πάντα) Αυστρία ωστόσο αρκετά εκφραστική.

Weinguter Wegeler, Bernkasteler Doctor Kabinett 2001

Weinguter Wegeler, Bernkasteler Doctor Kabinett 2001

Στην όψη είναι καθαρό χρυσό. Η μύτη καθαρή, εξελισσόμενη με υψηλής έντασης αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών (περγαμόντου, πορτοκαλιού), ανθόμελου, λευκών ανθών (αγιόκλημα, γιασεμί, νυχτολούλουδο) και νύξεις ορυκότητας. Στο στόμα σαφώς ξηρό, με υψηλή οξύτητα και μέτριο+ σωμα. Υψηλής έντασης τα αρώματα στόματος κινούνται στο ίδιο προφίλ των ώριμων εσπεριδοειδών, του μελιού, των λευκών ανθών αλλά και του πετρόλ χαρακτήρα. Η επίγευση…στο  Θεό. Ένα κρασί πραγματική απόλαυση 13 ετών που φανερώνει δείγματα της πολυπλοκότητας αλλά και τις δυνατότητες εξέλιξης της ποικιλίας.

Weinguter Wegeler, Mosel Riesling 2011, Feinherb

Weinguter Wegeler, Mosel Riesling 2011, Feinherb

Χρώμα μέτριο λεμονί. Μύτη μέτριας+ έντασης με ανθόμελο, πολλά βοτανικά στοιχεία που λεμονοφέρουν (μελισσόχορτο, λουίζα, τσάι, χαμομήλι), πετρόλ και νότες ορυκότητας (τσακμακόπετρα). Στο στόμα είναι ημίξηρο με υψηλή οξύτητα, μέτριο σώμα και μέτριας έντασης βοτανικά αρώματα, ώριμων εσπεριδοειδων με μια μέτρια επίγευση αλλά και μια ωραία αίσθηση φρεσκάδας να απομένει στον ουρανίσκο.

Markus Molitor, Zeltinger Sonnenuhr 2011, Spatlese

Markus Molitor, Zeltinger Sonnenuhr 2011, Spatlese

Χρώμα ωχρό λεμονί. Μύτη εξελισσόμενη, μέτριας+ έντασης με αρώματα μελιού, ώριμων εσπεριδοειδών και αποξηραμένων φρούτων (βερίκοκο). Στόμα ημίγλυκο, υψηλής οξύτητας μετρίου+ σώματος. Αρώματα από νέκταρ λουλουδιών, γλυκών εσπεριδοειδών και τριαντάφυλλου. Μακριά επίγευση.

Markus Molitor, Zeltinger Sonnenuhr 2008, Spatlese Dry

Markus Molitor, Zeltinger Sonnenuhr 2008, Spatlese Dry

Χρώμα μέτριο χρυσό. Μύτη σαφώς πιο εξελιγμένη αλλά ακόμα μέσα στα όρια της εξελισσόμενης. Μέτριας+ έντασης αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών (λάιμ, λεμόνι), ανθόμελου και νότες ορυκτότητας. Στο στόμα η οξύτητα παραμένει υψηλή με μέτριο+ σώμα και μακριά επίγευση που αφήνει αίσθηση απο αποξηραμένα φρούτα και μέλι.

Domaine Ostertag, Muenchberg 2011, Alsace Grand Cru, France

Domaine Ostertag, Muenchberg 2011, Alsace Grand Cru, France

Ένα αλσατικό Grand Cru από ηφαιστιογενή εδάφη όπως ακριβώς το περιμέναμε. Ωχρό χρυσό και πολύ εκφραστικό στη μύτη με αρώματα ανανά, ροδάκινου, βερίκοκου, μελιού και υψηλή αίσθηση ορυκτότητας. Στο στόμα είναι ξηρό, η οξύτητα υψηλή αλλά πιο σωματώδες από τα αντίστοιχα του Mosel. Τα πυρηνόκαρπα κάνουν κι εδ΄ωτην εμφάνιση τους όπως και ο ανανάς και η ορυκτότητα. Μακριά επίγευση.

Domaine Zind Humbrecht Grand Cru Brand 2010, Alsace, France

Domaine Zind-Humbrecht, Grand Cru “Brand” Riesling Vieilles Vignes 2010

Μια υπέροχη Αλσατία από τον μετρ του είδους.

Διαβάστε περισσότερα εδω:

Geheimrat Wegeler, Auslese 1992, Winkeler Hasensprung

Geheimrat Wegeler, Auslese 1992, Winkeler Hasensprung

Ένα Auslese 22 ετών από την πιο “θερμή” περιοχή του Rheingau. Εδώ δεν χωράνε πολλά λόγια καθώς το κρασί παραήταν γοητευτικό. Μέτριο χρυσό στο χρώμα και πολύ εκφραστικό στη μύτη με αρώματα εξωτικών φρούτων (μάνγκο, ανανάς), μελιού, αποξηραμένων φρούτων (παπάγια, βερίκοκου) και υψηλή αίσθηση ορυκτότητας. Στο στόμα είναι εντυπωσιακό με τα σάκχαρα να αντισταθμίζονται υπέροχα από την υψηλότατη οξύτητα. Σώμα πλούσιο και με εκφραστικότητα. Αρώματα εξωτικών φρούτων, μελιού και ορυκτότητας. Εξαιρετικό.

Albert Boxler, Gewurztraminer Brand Vendanges Tardives 2008, Alsace Grand Cru, France

Albert Boxler, Gewurztraminer Brand Vendanges Tardives 2008, Alsace Grand Cru, France

Achaia Clause, Muscat de Patras

Achaia Clause, Muscat de Patras