Purple Angel 2011, Montes

Purple Angel 2011, Montes

Purple Angel 2011 Montes

Όνομα: Purple Angel

Εσοδεία: 2011

Παραγωγός: Aurelio Montes

Περιοχή: Colchagua Valley, Chile

Κατηγορία: D.O Valle de Colchagua

Χρώμα: Ερυθρό

Ποικιλίες: Carmenere 92%, Petit Verdot 8%

Abv: 14,5%

Τιμή: 38€

Purple Angel 2011 Montes

To Purple Angel αποτελεί το επιστέγασμα της υπομονής του Aurelio Montes να πάρει ένα εξαιρετικό κρασί από την ποικιλία Carmenere, την ποικιλία σύμβολο της Χιλής (παρά τις αδιαμφισβήτητες μπορντολέζικές της ρίζες).

Η πρώτη ύλη προέρχεται από δυο ανερχόμενες υποπεριοχές της Colchagua Valley (την Apalta και το Marchigue), η οποία φημίζεται για τα πληθωρικά της κρασιά. Στο χαρμάνι συμμετέχει κι ένα 8% Petit Verdot που συμβάλλει στη δομή και στη συμπύκνωση. Παλαίωση για 18 μήνες σε γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια ενώ εμφιαλώνεται αφιλτράριστο.

Το χρώμα του είναι βαθύ ρουμπινί με μωβ ανταύγειες.

Η μύτη είναι πάρα πολύ νεαρή, ήδη όμως αρκετά πολύπλοκη, με έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά μαύρης σοκολάτας, κόκκινων και μαύρων φρούτων (βατόμουρα, κεράσια, δαμάσκηνα, μύρτιλα), φύλλων καπνού, γλυκόριζας και ίχνη από βοτανικές νότες.

Στο στόμα είναι ισοπεδωτικό. Γεμάτο σώμα, υψηλό αλκοόλ και αρκετά υψηλή οξύτητα. Οι τανίνες του είναι υψηλές, συγχρόνως όμως μαλακές και τέλεια ενσωματωμένες στη δομή του κρασιού. Αρωματικά ξεχωρίζουν τα κόκκινα και μαύρα φρούτα, με την μαύρη σοκολάτα και τα ζουμερά φρούτα να παραμένουν για πολύ ώρα στην, έτσι κι αλλιώς, μακριά επίγευση.

Συμπερασματικά μιλάμε για ένα από τα καλύτερα δείγματα Carmenere της Χιλής. Ο ορισμός της συμπύκνωσης, που εκφράζεται καλά από ένα νεοκοσμίτικο κρασί αυτού του στυλ, που όμως δεν κουράζει το στόμα, καθώς οι εναλλαγές στο αρωματικό του δυναμικό (φρέσκα και ώριμα φρούτα) και η χαρακτηριστική του οξύτητα αναζωογονούν το στόμα. Χαρακτηριστική επίσης η πολύ μεγάλη διάρκεια. Αν μπορούσα να καταχραστώ μια λέξη αυτή θα ήταν «ζουμερό» απ’ όλες τις απόψεις. Προσφέρει από τώρα πολύ μεγάλες συγκινήσεις αλλά σίγουρα θα βελτιώνεται για τα επόμενα τουλάχιστον 10 χρόνια. Αερίστε το μια δυο ώρες πριν το σερβίρετε.