Pinot Noir 2011, Cloudy Bay

Cloudy Bay Pinot Noir 2011 ex_Wine Geeks

Cloudy Bay Pinot Noir 2011 front_Wine Geeks

Όνομα: Pinot Noir

Εσοδεία: 2011

Παραγωγός: Cloudy Bay

Περιοχή: Marlborough

Κατηγορία: Wine of N.Z

Χρώμα: Ερυθρό

Ποικιλίες: Pinot Noir 100%

Abv: 14,5%

Τιμή: 26€

Cloudy Bay Pinot Noir 2011 back_Wine Geeks

Το οινοποιείο Cloudy Bay δε μετράει πολλά χρόνια ζωής (μόλις από το 1985) ωστόσο είναι αυτό το οποίο ίσως επέφερε το μεγάλυτερο κρότο με την παραγωγή του, πλέον πασίγνωστου,  Saunignon Blanc, νεοζηλανδέζικου προφίλ. Εκμεταλλεύεται άριστα τις ευνοϊκές-δροσερές συνθήκες του βορειότερου άκρου του νότιου νησιού της Ν. Ζηλανδίας όπως και τις πολλές ώρες ηλιοφάνειας που είναι και οι περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο μέρος στο νησί. Χαρακτηριστικά των κρασιών του είναι η τυπικότητα της ποικιλίας, η ανάδειξη του φρουτώδους χαρακτήρα αλλά και η ανάδειξη του τόπου παραγωγής.

Τα σταφύλια συλλέγονται με το χέρι από 6 διαφορετικούς κλώνους της ποικιλίας στη Wairau Valley (μία από τις 2 πιο γνωστές περιοχές του Marlborough)  και πιο συγκεκριμένα από τα αμπελοτόπια Mustang and Barracks (ονόματα κι αυτά…). Τα εδάφη είναι αλουβιακά με εξαιρετική αποστράγγιση.

Χρώμα καθαρό, μέτριο ρουμπινί με έντονες γκρενά ανταύγειες.

Μύτη καθαρή, έντονη, εξελισσόμενη με αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων (cranberries, κεράσια), γλυκών μπαχαρικών (γλυκάνισος, μοσχοκάρυδο), πικάντικων (μαυροπίπερο), καπνού και νότες βοτανικότητας (τσάι).

Στο στόμα είναι μέτριο με υψηλή οξύτητα και μέτριες μαλακές τανίνες. Το υψηλό του αλκοόλ ενισχύει απλά το σώμα χωρίς να υπερκαλύπτει καμία πτυχή του φρούτου ή της φινέτσας. Μέτρια αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών όπως και μια αίσθηση βανίλιας από ένα  βαρέλι που παραδίδει σεμινάρια ενσωμάτωσης (που λέει και ο teacher). Μέτρια επίγευση.

Συμπεράσματα. Εξόχως δουλέμενο Pinot Noir από μια περιοχή που φημίζεται πρωτίστως για τα Sauvignon blanc. Εντυπωσιάζει με ένα συνδυασμό φινέτσας και όγκου ενώ άνετα μπορεί να θεωρηθεί ολόφρεσκο και να παλαιωθεί για αρκετούτσικα χρονάκια. Στα + του για εμάς η χρήση βιδωτού πώματος και η μαστοριά στην ενσωμάτωση του βαρελιού. Τι Νέα Ζηλανδία είσαι άλλωστε;