Le Clos 2005, Vacqueyras, Domaine Montirius,

DSC_01291

DSC_0129

Όνομα: Le Clos

Εσοδεία: 2005

Παραγωγός: Domaine Montirius

Περιοχή: Νότιος Ροδανός, Vacqueyras

Κατηγορία: AOC Vacqueyras

Χρώμα: Ερυθρό

Ποικιλίες: Granache 50% / Syrah 50%

Abv14%

Τιμή: 19€

DSC_0128

Η περιοχή του Vacqueyras είναι μία από τις υποπεριοχές του Νοτίου Ροδανού της Γαλλίας. Είναι μάλιστα η δεύτερη περιοχή από την AOC Cotes du Rhone Villages που αναβαθμίστηκε σε ξεχωριστή AOC (Ονομασία Προέλευσης). Είναι γνωστή κυρίως για τα πληθωρικά της ερυθρά που βασίζονται πρωτίστως στο Grenache και δευτερευόντως στο Syrah (χωρίς βέβαια να απουσιάζουν και οι άλλες ποικιλίες όπως το Mourverde).

Το Domaine Montirius είναι ένα οινοποιείο πέμπτης γενιάς που από το 1996 έχει κάνει στροφή σε κρασιά καθαρά βιοδυναμικού προσανατολισμού. Μάλιστα, το 1999 έγινε το πρώτο οινοποιείο της περιοχής που πήρε και την πιστοποίηση της βιοδυναμικής καλλιέργειας.

Το Le Clos είναι ένα από τα εξαιρετικά κρασιά της περιοχής.

Χρώμα καθαρό, μέτριο ρουμπινί με μέτριο μηνίσκο.

Μύτη καθαρή, μέτριας έντασης. Φρουτώδης, με κυρίαρχα τα κόκκινα φρούτα (κεράσι, βατόμουρο) και τα αποξηραμένα όπως το δαμάσκηνο. Πολύ βοτανική, με αρώματα ευκαλύπτου και μέντας να ξεχωρίζουν σε δεύτερο φόντο.

Στο στόμα, το γεμάτο σώμα ακολουθείται από υψηλή οξύτητα και υψηλές αλλά ώριμες τανίνες. Μακριά επίγευση στην οποία βλέπουμε μαύρη σοκολάτα και μαύρα ώριμα φρούτα.

Συμπερασματικά, μιλάμε για ένα κρασί πολύ καλής έως εξαιρετικής ποιότητας με πλούσια οργανοληπτικά στοιχεία κι εξαιρετική ισορροπία. Αξίζει να το δοκιμάσετε ειδικά αν δεν έχετε δοκιμάσει κάποιο κρασί βιοδυναμικής καλλιέργειας. Απολαύστε το τώρα αν και σίγουρα 2-3 χρονάκια δεν θα του κάνουν κακό.