GREYWACKE, PINOT GRIS 2011

Wine Geeks Greywacke Pinot Gris(3)

Wine Geeks Greywacke Pinot Gris(2)

Όνομα: Pinot Gris

Εσοδειά: 2011

Παραγωγός: Greywacke

Περιοχή: Marlborough, South Island, New Zealand

Χρώμα: Λευκός

Ποικιλίες: Pinot Gris

Πώμα: Stelvin

Abv: 14 %

Τιμή: 20,90 ευρώ

To Greywacke είναι το προσωπικό project του περίφημου για την δουλειά του στο “Cloudy Bay” Νεοζηλανδού οινολόγου Kevin Judd, στο Marlborough και εκπλήρωση ενός παλιού ονείρου.

Το όνομα “Greywacke” υιοθετήθηκε από τον Kevin και την σύζυγο του Kimberly για τον πρώτο τους αμπελώνα στο Marlborough, που βρίσκεται στην περιοχή Rapaura, οπού και παρατήρησαν την εκεί μεγάλη συγκέντρωση από «ποτάμιες» στρογγυλεμένες γκρι κροκάλες αμμοχάλικων, που συσσωρεύτηκαν με τους αιώνες από την ροή του ποταμού και βρίσκονται διασπαρμένες σε όλη την έκταση. Ο Kevin μάλιστα κατοχύρωσε το όνομα από το 1993, με την φιλοδοξία να το χρησιμοποιήσει σε κάποιο προσωπικό του project μελλοντικά, όπως και έκανε.

Οι τρεις κλώνοι συλλέγονται χειρωνακτικά
σε επίπεδα υψηλής ωρίμανσης.

Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται προέρχεται από επιλεγμένους, ώριμους αμπελώνες από την κεντρική πεδιάδα Wairau και τις νότιες κοιλάδες, ενώ τα κρασιά οινοποιούνται στις εγκαταστάσεις του επίσης φημισμένου, οινοποιείου “Dog Point” στην κοιλάδα Brancott.

Το φρούτο της ποικιλίας “Pinot Gris” προέρχεται από 3 διακριτούς κλώνους της ποικιλίας που καλλιεργούνται σε εδάφη που αποτελούνται από χαλικώδη πηλό και αμμώδη άργιλο, χαρακτηριστικά των νοτίων κοιλάδων της περιοχής καθώς και σε προσχωσιγενή εδάφη πλούσια σε ποτάμια αμμοχάλικα (Greywacke).

Οι τρεις κλώνοι συλλέγονται χειρωνακτικά σε επίπεδα υψηλής ωρίμανσης. Εφαρμόζονται «απαλές» πιέσεις, έτσι ώστε να παραλάβουν μόνο τον πρόρωγο, κατόπιν η μισή ποσότητα οινοποιείται με επιλεγμένες ζύμες σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ο υπόλοιπος σε παλιά δρύινα γαλλικά βαρέλια, όπου αφήνεται να υποστεί αυθόρμητη ζύμωση με αυτόχθονες ζύμες. Μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης το κρασί μεταφέρεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, διατηρώντας 10g/l υπολειμματικά σάκχαρα, όπου και χαρμανιάζεται, ενώ στην συνέχεια μεταγγίζεται σε παλιά δρύινα γαλλικά βαρέλια, όπου παλαιώνει με τις οινολάσπες του για ακόμα 5 μήνες, πριν εμφιαλωθεί.

Χρώμα καθαρό μέτριο λεμονί με πράσινες ανταύγειες.

Μύτη καθαρή μέτριας (+) αρωματικής έντασης, εξελισσόμενη. Εκκίνηση με αρώματα από πράσινα φρούτα (μήλα, αχλάδια), μαζί με ζουμερά ροδάκινα σε συνδυασμό με ανθικές νότες λευκών λουλουδιών όπως γιασεμί, φρέσκο χαμομήλι, μοσχομπίζελα. Έπονται νότες εσπεριδοειδών με κυρίαρχο το γκρέιπφρουτ, ενώ με τον αερισμό ξεδιπλώνεται η αρωματική πολυπλοκότητα του, με το κρασί να αναδύει, νότες από «ξύσμα πορτοκάλι», αποξηραμένα βερίκοκα, νότες βανίλιας (μπαχαρικό), ξηροκαρπάτες νότες (καβουρδισμένο αμύγδαλο) και στο τελείωμα υποψία κιμωλίας (ορυκτότητα).

Στο στόμα είναι σχεδόν ξηρό, με αισθητά τα υπολειπόμενα σάκχαρα (10g/l), οξύτητα μέτρια (+), αλκοόλ υψηλό, εξαιρετικά αφομοιωμένο στο πλούσιο, βουτυράτο σώμα του κρασιού και ένταση γεύσης μέτρια. Αρωματικά στο στόμα κυριαρχούν τα αρώματα εσπεριδοειδών με κυρίαρχο το λεμόνι σε όλες τις διαστάσεις του – φρούτο, τάρτα λεμονιού, καραμέλα λεμονιού – μαζί με ώριμα πράσινα φρούτα, κυδώνι, αχλάδι, νότες από αποξηραμένα βερίκοκα, νύξεις καπνού, νωπούς και καβουρδισμένους καρπούς αμυγδάλου καθώς και γήινη αίσθηση μανιταριών, με την ορυκτότητα σε μορφή ασβεστόλιθου να κυριαρχεί στο τελείωμα. Επίγευση μακράς διάρκειας.

Παρότι η περιοχή του Marlborough φημίζεται για εξαιρετικά αρωματικά Sauvignon Blanc και τα φινετσάτα Pinot Noir, η συγκεκριμένη προσπάθεια του Kevin Judd με την ποικιλία Pinot Gris, δεν περνά απαρατήρητη, εντυπωσιάζοντας με ένα αποτελέσματα εξωτικό, ένα λευκό μπαχαράρενιο κρασί με πληθωρικά αρώματα που συνδυάζουν μελωμένα φρούτα και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, πλούσια λιπαρή δομή και αρκετή οξύτητα έτσι ώστε να εξισορροπείται το γευστικό αποτέλεσμα με ένα δροσιστικό στόμα. Ένα κρασί που προσεγγίζει τα πρότυπα των αντίστοιχων Αλσατικών κρασιών, κλείνοντας το μάτι στην Κεντρική Ευρώπη. Παρότι έχουν περάσει 4 χρόνια από την παραγωγή του, διατηρείται φρέσκο και ακμαίο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες υποσχέσεις απόλαυσης την προσεχή τετραετία.