Cloudy Bay, Sauvignon blanc 2014

Cloudy Bay Sauvignon blanc 2014 Wine Geeks (2)

Cloudy Bay Sauvignon blanc 2014 Wine Geeks (1)

 Όνομα: Sauvignon Blanc

Εσοδεία: 2014

Παραγωγός: Cloudy Bay

Περιοχή: Marlborough, South Island, New Zealand

Χρώμα: Λευκός

Ποικιλίες: Sauvignon Blanc

Πώμα: Stelvin

Abv: 13,50%

Τιμή: 28,70  ευρώ

Το “Cloudy Bay Sauvignon Blanc”, δεν είναι απλά ένα ακόμα εισαγόμενο “κρασί πολυτελείας” (μια και αποτελεί μέρος τουportfolio της LVMH), αλλά ένα θεμελιώδες κομμάτι  του παγκόσμιου οινικού πάζλ. Εδώ και 30 plus χρόνια (1985), από τότε που ιδρύθηκε το οινοποιείο (ένα από τα πρώτα 5 στην περιοχή του Marlborough), χιλιάδες πιστοί φίλοι του “εν είδει” cult, αναμένουν να καταναλώσουν μια από τις 1.200.000 φιάλες, του κρασιού που στην διάρκεια του χρόνου, κατάφερε όχι μόνο εισάγει την Νέα Ζηλανδία στο παγκόσμιο οινικό γίγνεσθαι, αλλά δημιούργησε σαν “επιτομή” της ποικιλίας  “Sauvignon Blanc” μια νέα σχόλη που βρήκε εκατοντάδες μιμητές τόσο στην ίδια την χώρα προέλευσης του, όσο και σε άλλες οινικές χώρες του “Νέου Κόσμου”.
Χρώμα λεμονί ωχρό καθαρό. Μύτη καθαρή υψηλής αρωματικής έντασης, νεαρή. Αρχικά χαρακτηριστικά αρώματα από πράσινα φρούτα (gooseberries-φραγκοστάφυλα) μαζί με εσπεριδοειδή (γκρέιπφρουτ, μοσχολέμονο), άγουρα πυρηνόκαρπα φρούτα (βερίκοκο), τροπικό φρούτο (ακτινίδιο), ενώ ακολουθούν νότες από γρασίδι, πράσινη πιπεριά, βότανα (μάραθος, βασιλικός, δυόσμος), καθώς και ανθικές νότες κουφοξυλιάς, με το τελείωμα να κυριαρχείται από μια διάχυτη ορυκτότητα, που φέρνει την μνήμη ασβεστόλιθο λουσμένο με χυμό λεμονιού. Σταδιακά με την ώρα, στο κρασί επικρατούν τα αρώματα άγουρων τροπικών φρούτων, όπως μάνγκο και passion fruit καθώς και τα λευκά άνθη.
Στο στόμα είναι ξηρό, με οξύτητα υψηλή, αλκοόλ υψηλό εξαιρετικά  αφομοιωμένο  στο μέτριο σώμα του κρασιού και ένταση γεύσης υψηλή. Αρωματικά στο στόμα κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή με προεξάρχων το γκρέιπφρουτ, μαζί με κάποιες νύξεις μοσχολέμονου, αρωματικά βότανα (μάραθος, άνηθος, δυόσμος) και έντονη αλμυρή ορυκτότητα στο τελείωμα. Νότες από πράσινα φραγκοστάφυλα και άγουρα τροπικά φρούτα  συμπληρώνουν την γευστική παλέτα. Η επίγευση είναι μέτριας (+) διάρκειας.
“Dessert Island Wine”, με ανεπανάληπτο αναζωογονητικό “πράσινο” χαρακτήρα, προσδοκίες δεκαετούς βίου μπροστά του, εργονομία στο άνοιγμα λόγω stelvin, γεμάτο φρεσκάδα, ικανό να αντιμετωπίσει μια μεγάλη ποικιλία από εδέσματα, αλλά και εξαιρετική βάση για κοκτέιλ με βάση το λευκό κρασί και τα εσπεριδοειδή.
Ιδανικό να συνοδεύσει παντός είδους πράσινες σαλάτες με φρέσκα βότανα και σάλτσες γιαουρτιού, εξωτικές σαλάτες με βάση τραγανά ροδάκινα, το μάνγκο και τον κορίανδρο, του ταιριάζουν οι πράσινες πιπεριές, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με γιαούρτι, η φέτα, το ανθότυρο, το κατίκι Δομοκού, το “ανεβατό τυρί” Γρεβενών, το ξινοτύρι των Κυκλάδων, το μανούρι (φρέσκο) τα μαλακά κατσικίσια τυριά με επικάλυψη βοτάνων, καθώς και όλα τα “πέστο”, με βάση τον βασιλικό, τον δυόσμο και την πράσινη ελιά, καθώς και κρύες σούπες με βάση το αγγούρι, τον βασιλικό και την ντομάτα. Στην περίπτωσης μας διακρίθηκε δίπλα σε γεμιστό με “πέστο βασιλικού και λιαστής ντομάτας” σκουμπρί στην λαδόκολλα, συνοδευόμενο με ψητά σπαράγγια.

Η φωτογραφία στο εξώφυλλο προέρχεται από το επίσημο site της εταιρείας.