Chateau Pegasus 1997

DSC_01351

DSC_0135

Όνομα: Chateau Pegasus

Εσοδεία: 1997

Παραγωγός: Chateau Pegasus (Μαρκοβίτης)

Περιοχή: Νάουσα

Κατηγορία: ΟΠΑΠ Νάουσα

Χρώμα: Ερυθρό

Ποικιλίες: Ξινόμαυρο

Abv12,5%

Τιμή: 20€

Το Chateau Pegasus βρίσκεται στη σκιά του Βερμίου, στην τοποθεσία Πολλά Νερά 13 χλμ. περίπου από την πόλη της Νάουσας. Τα πρώτα κλήματα από ξινόμαυρο φυτεύτηκαν από τον παππού Μαρκοβίτη το 1970. Από τότε έχει κυλήσει πολύ κρασί στο αυλάκι και πλέον το οινοποιείο βρίσκεται στα χέρια του εγγονού του, Μάρκου. Πιστοί στη βιολογική καλλιέργεια (η χρονιά του 1992 δίνει το πρώτο ελληνικό κρασί από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας) και στην έννοια του terroir αφήνουν τη φύση να κάνει τη δουλειά της, μειώνοντας στο ελάχιστο την παρέμβαση τόσο στο αμπέλι όσο και στο κρασί. Το Chateau Pegasus παράγει σκόπιμα μόνο την ομώνυμη ετικέτα και αυτό γιατί πιστεύουν πραγματικά στην ποιοτική μοναδικότητα του ξινόμαυρου ενώ όπως λέει ο ίδιος ο Μάρκος, “επιδιώκουμε σε κάθε μας μπουκάλι να καθρεφτίζονται και να «εμφιαλώνονται» οι καιρικές συνθήκες ολόκληρης της περασμένης χρονιάς”.

Χρώμα καθαρό, ωχρό κεραμιδί.

Μύτη, καθαρή, έντονη που απαιτεί αερισμό 2 ωρών τουλάχιστον προκειμένου ν’ αρχίσει να σου ανοίγεται απλόχερα. Αρχικά φαίνονται αρώματα αποξηραμένων φρούτων (δαμάσκηνο) κι έπονται κάποια πιο γλυκά κόκκινα (κράνο, ώριμο κεράσι). Έπειτα κάνουν την εμφάνιση τους τα αρώματα της μαύρης ελιά, της λιαστής ντομάτας και του αποξηραμένου ιβίσκου. Ξύλο, ίχνη δέρματος και ωραίων γλυκών μπαχαρικών (γαρύφαλλο, κακάο) ολοκληρώνουν τέλεια την πολύπλοκη μύτη.

Στο στόμα εμφανίζεται με πλούσιο σώμα, υψηλή οξύτητα και ωραία μακριά επίγευση με αρώματα λιαστής ντομάτας, πάστας ελιάς και μαύρης σοκολάτας.

Συμπερασματικά. Αυτό που μας αρέσει στη Νάουσα είναι ότι αν γνωρίσεις τους παραγωγούς της είναι σαν να τους καταλαβαίνεις έπειτα, μέσα από τις φιάλες τους. Και αυτό γιατί ένα κομμάτι του χαρακτήρα τους ή ακόμα καλύτερα της ψυχής τους είναι σαν να τρυπώνει μυστικά μέσα σε κάθε τους κρασί και να βγαίνει κάθε φορά που γεμίζεις ένα ποτήρι από το κρασί τους. Θυμάμαι ότι από τότε που δοκίμασα για πρώτη φορά τη χρονιά του 1997 άκουγα απόψεις που έλεγαν ότι το κρασί ίσως να έχει περάσει τα καλύτερα του. Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε και όχι μόνο το κρασί δεν έχει περάσει τα καλύτερα του αλλά συνεχίζει να εξελίσσεται. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κρασιά του Chateau Pegasus είναι κρασιά υπομονής που ανταμείβουν όσους θαρραλέους έχουν την καρδιά να τα περιμένουν. Δεν είναι μια Ferrari όλο έκρηξη αλλά ένα στιβαρό αμερικάνικο muscle car η μηχανή του οποίου δεν θα σε αφήσει ποτέ στα μισά και θα την ακούς να βρυχάται…όταν η Ferrari θα έχει πάει για παλιοσίδερα. Απολαύστε το τώρα αλλά αν έχετε θάρρος φυλάξτε κάποιες φιάλες για το μέλλον…