Barolo 2010, Ceretto Monsordo Bernandina

Barolo Ceretto Monsordo Bernandina

Barolo Ceretto Monsordo Bernandina

Όνομα: Barolo

Εσοδεία: 2010

Παραγωγός: Ceretto Monsordo Bernandina

Περιοχή: Italy Piedmont

Κατηγορία: Barolo DOCG

Χρώμα: Ερυθρό

Ποικιλίες: Nebbiolo 100% 

Abv: 14%

Τιμή: 40€

Εκταρία: 8

Υψόμετρο: 230-270m

Προσανατολισμός: Nοτιο-Aνατολικός

Έδαφος: 53% άργιλος, 15% άμμος, 32% λάσπη

pH: 8,05

Κλώνοι: 420A, K5BB, 161-49 (berlandieri x Riparia)

Φυτά ανά εκτάριο: 4.300

Έτος φύτευσης: 1999

Πρώτη χρονιά παραγωγής: 1967

Φιάλες που παράγονται: 40.000

Ένα κλασικό Barolo με βελούδινη ισορροπία ανάμεσα στο αλκοόλ και την οξύτητα με κοινό παρονομαστή την τανίνη.

Tα στοιχεία που έχουμε για την οινοποίηση αναφέρουν χρηση αυτόχθονων ζύμων, σε ανοξείδωτες δεξαμενές με διαρκεία 14/15 ημέρες, ακολουθούμενη από διαβροχή 10/15 ημερών. Η θερμοκρασία ποικίλει ανάλογα με την πρόοδο της ζύμωσης.

Μετά την ολοκλήρωση της μηλογαλακτικής ζύμωσης (Δεκέμβριο), μεταφέρεται σε 300 L γαλλικά δρύινα βαρέλια (50% νέα 50%, μίας χρήσης) για παλαίωση 12 μηνών , και στη συνέχεια για ακόμη 12 μήνες σε 25 hL δρύινα βαρέλια. Το κρασί μεταγγίζεται δύο φορές το χρόνο.

Χρώμα: Στην όψη έντονο ρουμπινί χρώμα με βιολετί ανταύγειες.

Μύτη: Στη μύτη κάνουν την εμφάνιση τους ιδιαίτερα μαύρα φρούτα, όπως μούρο και μαύρο κεράσι. Στα αποξηραμένα φρούτα φαίνεται το δαμάσκηνο αλλά γίνονται αντιληπτά αρώματα μαρμελάδας με σοκολάτας. Τα βότανα κάνουν την εμφάνιση τους μαζί με φυτικότητα και μεταλλικότητα.

Στόμα: Το στόμα είναι γεμάτο και λίγο λιπαρό με έντονη οξύτητα και στρόγγυλες τανίνες χαρίζοντας ξεχωριστή μακριά επίγευση γλυκόριζας.

Σερβίρετε στους 16° με 18°C αφού το κρατήσετε σε παλαίωση τουλάχιστον 7 ετών.