Avantis Syrah Collection, 2005, Κτήμα Αβαντίς

P1191100

P1191100

Όνομα: Syrah Collection

Εσοδεία: 2005

Παραγωγός: Κτήμα Αβαντίς

Περιοχή: Εύβοια

Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Στερεάς Ελλάδας

Χρώμα: Ερυθρό

Ποικιλίες: Syrah

Abv14%

Τιμή: 50€

P1191126

Το Κτήμα Αβαντίς βρίσκεται 4 μόλις χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα της Εύβοιας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Λιλάντιου Πεδίου. Πρόκειται για ένα οινοποιείο που τα τελευταία χρόνια έχει δείξει κάτι παραπάνω από απλά δείγματα γραφής αφού η εμμονή στην ποιότητα διαφαίνεται σε κάθε του εμφιάλωση κι επιβραβεύεται με τα πολλά βραβεία που συνεχώς κατακτά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο κρασί μπορούμε να πούμε αναμφίβολα ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ελληνικό ερυθρό που μπορεί να τα “βάλει” άνετα με μεγάλα ερυθρά κρασιά του εξωτερικού και να διαπρέψει. Προέρχεται από ένα και μόνο συγκεκριμένο αμπελοτόπι που ονομάζεται “Πέτρα” κι επιλέχθηκε λόγω της υψηλής ποιότητας του φρούτου του. H στρεμματική απόδοση δεν ξεπερνάει τα 400 κιλά ανά στρέμμα. Ακολουθούν μακρές εκχυλίσεις 45 ημερών και ωρίμαση σε καινούργια γαλλικά, δρύινα βαρέλια 225 lt., τα οποία επιλέγονται ύστερα από τυφλή γευστική δοκιμή. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και μάλιστα σε πολύ μικρές ποσότητες οι οποίες ποικίλουν ανάλογα με τον τρύγο.

Στην όψη είναι έντονο ρουμπινί με κάποιες κεραμιδί ανταύγειες σημάδια της εξέλιξης που έχει επέλθει. Η παρουσία ιζήματος είναι φυσιολογική καθώς, μαρτυράει ότι έχει εμφιαλωθεί αφιλτράριστο.

Εντυπωσιακή και πολύπλοκη μύτη με ωραία συμπύκνωση. Καθαρή, εξελισσόμενη, φρουτώδης με ωραία κόκκινα και μαύρα φρούτα (βύσσινα, κεράσια και μούρα), αίσθηση μαρμελάδας δαμάσκηνου, και αποξηραμένου σύκου. Νότες καπνού και βανίλιας από την παρουσία της δρυός ολοκληρώνουν το πολύπλοκο μπουκέτο.

Στο στόμα είναι εξαιρετικά ισορροπημένο με πλούσιο σώμα που συνοδεύεται από υψηλή οξύτητα, και υψηλές αλλά μαλακές τανίνες. Το μαλακό αλκοόλ του είναι απόλυτα εναρμονισμένο στο σύνολο. Στο στόμα διαγράφεται η μαύρη σοκολάτα, και τα μαύρα φρούτα κυρίως σε μορφή μαρμελάδας με κάποιες νύξεις πικάντικων μπαχαρικών (μαυροπίπερο). Μακριά επίγευση.

Συμπερασματικά έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικά εξαιρετικό κρασί τόσο από άποψης των οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών όσο και από άποψης “οινοποιητικού κόπου” που καταβάλλεται. Αν όχι το καλύτερο ελληνικό syrah σίγουρα ένα από αυτά που θα ήθελε κάθε Έλληνας και ξένος παραγωγός να έχει στο οπλοστάσιο του. Σίγουρα έτοιμο να το απολαύσετε τώρα αλλά που δεν θα είχε πρόβλημα να μας δείξει τα προσόντα του σε 5 χρόνια από τώρα. Μικρό tip: οπωσδήποτε μια μετάγγιση σε καράφα τουλάχιστον για 2 ώρες κι έπειτα θα σας ανταμείψει με τα πλούσια χαρακτηριστικά του.