6th “Carnivorous” Wine Mates review.

CARNIVOROUS WINE MATES

CARNIVOROUS WINE MATES_WINE GEEKS (37)

Αν πληκτρολογήσεις στις πιο δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης τη λέξη carnivorous το σίγουρο είναι ότι μπορεί να τρομάξεις. Εικόνες άγριων σαρκοφάγων ζώων θα γεμίσουν την οθόνη σου, καρχαρίες, λιοντάρια, σαρκοφάγα φυτά να καταπίνουν έντομα ακόμα και δεινόσαυρους. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Αναφέρεται και σε είδος διατροφής του ανθρώπινου είδους ήδη από τα πρώτα χρόνια που βρέθηκε στον πλανήτη Γη. Η δε θρησκεία του Χριστιανισμού το θεωρεί ως την ύψιστη τροφή γι’ αυτό και οι μοναχοί νηστεύουν από αυτήν και την έχουν αφιερώσει στο Θεό. Αλλά και το αντίπαλο δέος, η επιστήμη θεωρεί το κρέας σαν την πιο πλήρη τροφή και τη θεωρεί απαραίτητη ακόμα και στα πιο απαιτητικά διαιτολόγια. Φυσικά, ανάλογα με την κουλτούρα του κάθε λαού μπορείς να το βρεις μαγειρεμένο με χιλιάδες τρόπους ανάλογα τις τοπικές ανάγκες αλλά και τα γηγενή υλικά.

Ωραία όλα τα παραπάνω, αλλά τι σχέση μπορεί να έχουν με ένα winemates; Η απάντηση είναι απλή. Αναρωτηθείτε τι μπορεί να συμβεί όταν ένας  γνωστός οινοποιός από τη Νάουσα συναντιέται με έναν παθιασμένο με τη δουλειά του, από τη κορυφή ως τα νύχια, κτηνοτρόφο από τη Βέροια. Μα τι άλλο, από ένα απέραντο γλέντι με κρασί, φίλους αλλά με  κέντρο αναφοράς το εξαιρετικής ποιότητας κρέας.

Κάπως έτσι ξεκίνησε το τελευταίο winemates στη Νάουσα με host τον Δημήτρη Bullfighter και τιμώμενο πρόσωπο τον Κώστα Δαλαμάρα, έκτης γενιάς οινοποιός με σπουδές στη Βουργουνδία κι ένα από τα ανερχόμενα ονόματα του παγκόσμιου αμπελώνα χωρίς υπερβολή. Και οι δύο ερωτευμένοι με τη δουλειά τους και οι δύο ποτέ δεν λένε όχι σε ένα μεγάλο φαγοπότι.

Τον Κώστα τον γνωρίζουμε χρόνια και θα φροντίσουμε επίσης να τον μάθετε κι εσείς καλύτερα σε λίγο καιρό. Γι’ αυτόν που δεν γνωρίζαμε αρκετά ήταν ο Δημήτρης με το χαρακτηριστικό nickname Bullfighter. Ο Δημήτρης λοιπόν δεν είναι ο κλασικός νέος του 21ου αιώνα που ζει στην Ελλάδα και δη στην επαρχία. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Μα πολύ απλά ότι είναι βασικός πολέμιος του συνδρόμου της καφετέριας που μαστίζει τη γενιά μας και θιασώτης της σκληρής δουλειάς και του κόπου. Αυτή του η τάση φαινόταν από μικρό παιδί. Γέννημα θρέμμα της ημαθιώτικης πεδιάδας και “γόνος” (!) κτηνοτροφικής οικογένειας από μικρός ήξερε τι θα γίνει. Και αν στα δικά μας παιδικά όνειρα κάπου ανάμεσα σε αλάνες στριμωγμένες στις πολυκατοικίες γινόμασταν αστροναύτες, ποδοσφαιριστές, πιλότοι και γιατροί (οκ αυτοί ήταν οι πιο πονηροί) ο Δημήτρης είχε αποφασίσει με πείσμα ότι ένα επάγγελμα θα έκανε όταν μεγαλώσει: κτηνοτρόφος. Και αν τα δικά μας όνειρα ήταν από κιμωλία που εύκολα σβήνονται και αλλάζουν, του Δημήτρη τα όνειρα ήταν από μπογιά ανεξίτηλη που έμεινε για χρόνια.

Ασχολείται με την κτηνοτροφία από μικρός ώσπου κλείνει τα 18 του χρόνια και αποφασίζει (παρά τις αντιρρήσεις των γονιών του που ήθελαν να κάνει μια πιο εύκολη δουλειά) να ταξιδέψει στο εξωτερικό, να δει, να ρωτήσει, να μάθει και να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στη Βέροια και σε αυτό που αγαπάει περισσότερο. Διψασμένος, γυρίζει πίσω και πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά. Στόχος του είναι να φέρει ράτσες βοοειδών που κάνουν τη διαφορά. Έτσι, φέρνει ζώα από Ιρλανδία και Γαλλία τα οποία τα μεγαλώνει σε μια έκταση 400 στρεμμάτων αποκλειστικά με πράσινη τροφή και σε ελεύθερες συνθήκες βοσκοτοπιού. Οι ράτσες limousin, aubrac και simmental είναι οι αγαπημένες του αν και δε σταματάει να αναζητάει συνεχώς το καινούργιο και το ποιοτικό. Αν μιλήσεις μαζί του θα εντυπωσιαστείς και από τις γνώσεις του αλλά από την αγάπη του για τη δουλειά. Και δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναρωτηθείς πότε κοιμάται και ξεκουράζεται.

Εδώ και καιρό μας τον είχε συστήσει ο Κώστας και από τότε λέγαμε ότι έπρεπε να φτιάξει ο καιρός για να κάνουμε ένα “κρεατοτσιμπούσι χωρίς αύριο”, που λέμε στα βόρεια. Η αφορμή βέβαια δόθηκε με την πρόσκληση του Κώστα, στο οινοποιείο του οποίου εκτός από κρασιά πάντα υπάρχουν κάρβουνα αναμμένα για ευνόητους λόγους.

Έτσι καταλήξαμε στη γνωστή Μέκκα των απανταχού κρεατόφιλων που λέγεται κιόσκι Δαλαμάρα. Εκεί, με θέα τους αμπελώνες στήθηκε το Carnivorous WineMates με host στην ουσία τον Δημήτρη Bullfighter αλλά παράλληλα και τον Κώστα Δαλαμάρα. Τα κρέατα φυσικά ήταν όλα από τα ζώα του Δημήτρη και μπαίνουμε πραγματικά στον πειρασμό να τα περιγράψουμε λεπτομερώς αλλά φοβόμαστε το ΕΣΡ των vegeterian. Αρκεί να σας πούμε ότι το ορεκτικό ήταν αρνίσια παϊδάκια…8,5 kg…Η ποιότητα όλων όπως αναμενόταν ήταν εξαιρετική. Τα υπόλοιπα στις φωτογραφίες.

Όσο για τα κρασιά είχαμε συμφωνήσει ότι θα είμαστε ιερόσυλοι και μέσα στο προπύργιο του ξινόμαυρου δεν θα πίναμε…νάουσες. ΟΚ το ξέρουμε ότι παραείναι αιρετικό αλλά το συμφωνήσαμε. Ωστόσο, τα κρασιά επιλέχτηκαν από όλους μας με σκοπό να ταιριάζουν με bbq. Έτσι, οι επιλογές μας περιελάμβαναν Γαλλία, Χιλή, Αμερική, Ν. Αφρική, Ελλάδα. Και όπως ήταν αναμενόμενο όλα ταίριαζαν γάντι και βρίσκονταν σε εξαιρετική κατάσταση. Και φυσικά δεν πρέπει να παραλειφθεί να αναφερθεί και η παρέα που πλαισίωσε το Carnivorous Winemates. Φίλοι του Δημήτρη, φίλοι του Κώστα και φίλοι δικοί μας. Σίγουρα βάζουν υποψηφιότητα για την πιο κεφάτη παρέα και τους ευχαριστούμε που αποτέλεσαν κομμάτι μιας υπέροχης ημέρας.

ΥΓ Αχ αυτή η πέργολα με την κληματαριά στου Δαλαμάρα αν είχε στόμα κι έλεγε αυτά που έχει δει κατά καιρούς….

Τα Κρεατοφαγικά μας κρασιά με εντυπώσεις

DSC_0011

Αυλοτόπι 2005, Κτήμα Τσέλεπου.

Ένα εξαιρετικό δείγμα ελληνικού Cabernet Sauvingon από το Γιάννη Τσέλεπο. Αρώματα βύσσινου και κερασιού στη μύτη με νότες βανίλιας. Στο στόμα εμφανίζεται πλούσιο και ισορροπημένο με μακριά επίγευση.

DSC_0012

Cordillera, Reserva Privada, 2005, Miguel Torres

Ένα χαρμάνι από Cariñena (Carignan), Shyraz & Merlot. Σκούρο ρουμπινί στο χρώμα ενώ στην μύτη κυριαρχούν τα ώριμα φρούτα όπως το δαμάσκηνο. Στο στόμα είναι εντυπωσιακά πληθωρικό με στρόγγυλες τανίνες και υψηλή οξύτητα. Μια απόλυτα “κρεατοφαγική” Χιλή στα καλύτερα της.

Syrah 2006, Κτήμα Αβαντίς

Syrah 2006, Κτήμα Αβαντίς.

Η χώρα μας, μας έβγαλε ασπροπρόσωπους με αυτό το Syrah από τον μετρ του είδους. Τα χρονάκια του το βοήθησαν να ωριμάσει κατάλληλα προσφέροντάς μας ένα πλήρες αρωματικό μπουκέτο από σοκολάτα και μαύρα φρούτα. Στο στόμα εμφανίστηκε ολοστρόγγυλο με καλοδουλεμένες τανίνες και αν αναλογιστούμε και την τιμη του πραγματικά εκπλήσσεσαι με την αρτιότητά του. Go Greece! ! !

Montes, Star Angel Syrah 2006

Star Angel Syrah 2007, Montes

Η Καλιφόρνια εκπροσωπήθηκε με ένα Syrah από την ανερχόμενη περιοχή του Paso Robles. Βαθύ ρουμπινί χρώμα και υπέροχη φρουτώδης μύτη στην οποία πρωταγωνιστές είναι τα πετροκέρασα, τα μύρτιλα και τα φραγκοστάφυλα. Στο στόμα παραμένει το ίδιο χυμώδες και γενναιόδωρο με τα γλυκά μπαχαρικά να συμπληρώνουν το καλαθάκι με τα αρώματα.

Jean Foillard Morgon Cuvee 3,14 2004

Domaine Jean Foillard Morgon Cote du Py Cuvee 3.14

π=3,14. Πόσες φορές άραγε το ακούσαμε στα σχολικά μας χρόνια…Οι Έλληνες “δανείζουν” τον ευρηματικό αν μη τι άλλο τίτλο σε ένα Gamay από ένα από τα καλύτερα Cru του Beaujolais, το Morgon. Φινετσάτο μέχρι εκεί που δεν παίρνει, με αρώματα φράουλας και αίσθηση από γλυκό κερασάκι. Γλυκά μπαχαρικά στο τέλος ενώ στο στόμα η οξύτητά του παραμένει κοφτερή συμβάλλοντας με το παραπάνω στην ήδη αξιοσημείωτη φινέτσα του.

Negoska 2007, Domaine Dalamara

Νεγκόσκα 2007, Κτήμα Δαλαμάρα.

Η Νεγκόσκα είναι άλλη μια γηγενής ποικιλία της Νάουσας με λίγες ωστόσο φυτεύσεις. Η ειδική εμφιάλωση του Κτήματος Δαλαμάρα μας έδωσε ένα κρασί με βαθύ ρουμπινί χρώμα, με αρώματα μούρων, βατόμουρου και σοκολάτας ενώ οι τανίνες στο στόμα έχουν στρογγυλέψει αρκετά μετά από 7 χρόνια. Η οξύτητα δίνει την απαραίτητη φινέτσα.

Cabernet Sauvingon 2007, Fleur du Cap

Cabernet Sauvignon 2007, Fleur du Cap

Το Stellenbosch της Ν. Αφρίκης φημίζεται για τα κρασιά τύπου Bordeaux. Το συγκεκριμένο είναι από 100% Cabernet Sauvignon. Το χρώμα του ήταν ρουμπινί σχεδόν αδιαπέραστο, στη μύτη είχε αρώματα μαύρης σοκολάτας, αποξηραμένου δαμάσκηνου και τελείωμα μέντας. Στο στόμα η μέτρια οξύτητα του θυσιάστηκε τιμής ένεκεν στο πλούσιο σώμα του.

Paradise Hills Vineyard, Blankiet Estate 2007

Cabernet Sauvignon Paradise Hills Vineyard 2007, Blankiet Estate

Ομολογουμένως κορυφαία στιγμή της βραδιάς. Ο ορισμός της πολυπλοκότητας τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα από αυτό το κορυφαίο Cabernet Sauvignon από την περιοχή της Napa Valley. Στη μύτη τα αρώματα διαδέχονταν το ένα το άλλο (μαύρα φρούτα, κόκκινα φρούτα, σοκολάτες, γλυκά και πικάντικα μπαχαρικά) ενώ στο στόμα μας μάγεψε με το πληθωρικό του σώμα, την υψηλή του οξύτητα και γενικά με την ισορροπημένη του προσωπικότητα. Απλά τέλειο.

Ένστικο 2013, Silva Daskalaki

Ένστικτο 2013, Silva Daskalaki

Η αρχή έγινε βέβαια με τα κλασικά λευκά που μας έβαλαν στο κλίμα. Το “Ένστικτο” είναι ένα χαρμάν από Chardonnay και το ντόπιο Βιδιανό με κυρίαρχο το πρώτο (80%).  Καθαρό κίτρινο χρώμα, με αρώματα μπανάνας, ανανά και ώριμων εσπεριδοειδών. Ωραία λιπαρότητα στο στόμα με μέτρια οξύτητα και ωραίο τελείωμα.

Domaine par Remy Nodin St. Péray la beylesse

La Beylesse 2010,  Saint Peray, Domaine Remy Nodin

Μια όχι τόσο γνωστή περιοχή του Β. Ροδανού που δίνει κυρίως αφρώδη κρασιά, μας δίνει αυτο το “όμορφο” βαρελάτο κρασί από 100% marsanne με ωραία μελωμένη μύτη από γλυκά εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα αλλά με τα αρώματα της εξέλιξης και του βαρελιού να ενισχύουν το μπουκέτο. Στο στόμο είναι αρκετά γεμάτο με μέτρια οξύτητα αλλά με πολύ ωραία φρουτώδη επίγευση.