4o WineMates Review. Host Cava Fiali. 10 τρόποι να συνδυάσεις sushi με ελληνικά κρασιά!

Untitled

Η νέα κάβα Φιάλη στην Καλαμαριά ευτυχώς μόνο ευγενικούς ιδιοκτήτες έχει γιατί υποπτεύομαι ότι κάποιος άλλος στη θέση τους θα μας είχε δώσει τα chopsticks στο χέρι. Ο βασικός λόγος είναι ότι τους παιδέψαμε αρκετά μέχρι να διαλέξουμε τα κρασιά που θα συνόδευαν τα πιάτα και το αντίστροφο. Σε κάποιες περιπτώσεις ρωτήσαμε ακόμη και παραγωγούς για να είμαστε σίγουροι. Βλέπετε οι winemates της παρέας ήταν Ιάπωνες οπότε έπρεπε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα φύγουν νηστικοί και δεν θα μας δώσουν καμιά καρατιά κατακούτελα.

Θα σας λέγαμε ψέμματα αν σας ισχυριζόμασταν ότι δεν είχαμε αγωνία γι’ αυτό το WineMates όταν μας το πρότειναν οι θεότρελοι ιδιοκτήτες της κάβας “Φιάλη”, ο Γιώργος και ο Μιχάλης. “Πώς θα σας φαινόταν αν δοκιμάζαμε σούσι με κρασί και δη ελληνικό κρασί παρέα με κάποιους φίλους από την Ιαπωνία” μας ρώτησαν καθώς δοκιμάζαμε μια νέα παραλαβή της κάβας.

Πολλά “ουάου” ενθουσιασμού αλλά και σίγουρα προβληματισμός: σε ποια γλώσσα θα συνεννοηθούμε, τι ξέρουν οι άνθρωποι από κρασί και ειδικά ελληνικό. Ακόμα χειρότερα, πόσο ξέρουμε εμείς από σούσι και από τους συνδυασμούς του; ΟΚ καλά μας τα έμαθαν αλλά εδώ μιλάμε για πράξη κύριοι και όχι θεωρία…Αλλά τι σόι Geeks είμαστε αν δεν ξέρουμε να ψάχνουμε, να ρωτάμε, να διαβάζουμε “φυτωδώς” και να προετοιμαζόμαστε για τα δύσκολα. Έτσι μετά από μια καταπληκτική βραδιά για την οποία μας έδωσε τα συγχαρητήρια της και η Ιαπωνική Πρεσβεία (ναι οκ λέμε και κάνα ψεματάκι) και παραμιλούσε ο “Οινοχόος” της Ιαπωνίας (άντε κι ένα δεύτερο αλλά τελευταίο ψεματάκι) καταλήξαμε σε 10 super κανόνες που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους σε παρόμοιες βραδιές που ειλικρινά ευχόμαστε κάποια στιγμή να τις ζήσετε. Εμείς πραγματικά περάσαμε υπέροχα…Το επιβεβαιώνουν οι νέοι μας φίλοι από την κάβα Φιάλη που αποδείχτηκαν εξαιρετικοί οικοδεσπότες αλλά και οι καλεσμένοι μας από την Ιαπωνία οι οποίοι έριξαν και μια ζεμπεκιά στο τέλος της βραδιάς ενώ εμείς μάθαμε (ναι καλά) κάποιους στίχους από δημοφιλή άσματα της πατρίδας τους.

φωτογραφία

Να πίνεις όταν είσαι ευτυχισμένος

και ποτέ

όταν είσαι δυστυχισμένος

Δέκα λοιπόν τρόποι-συμβουλές (όχι αμιγώς οινικού περιεχομένου) για να απολαύσεις ελληνικά κρασιά πλάι σε sushi και εάν είσαι τυχεράκιας όπως εμείς μαζί με Ιάπωνες.

1. Βεβαιώσου ότι ξέρεις να χρησιμοποιείς τα chopsticks. Δε φταίει κανείς να χάσει κανένα μάτι την ιερή ώρα του φαγητού. Εάν δεν μπορείς βλέπε φώτο 1. Η μητέρα της μικρής γιαπωνέζας έχει προβλέψει η κορή της να μπορεί να τηρήσει το σαβουάρ…βιβρ όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. Όπως διαβάζουμε ο κάθε πολιτισμός έχει και το δικό του στιλ οπότε εάν μπείτε στον κόπο να αγοράσετε να δείτε εάν είναι Κίνας, Κορέας, Ιαπωνίας ή Βιετνάμ. -Ναι, Βιετνάμ!-

2. Εάν είσαι Θεσσαλονίκη πήγαινε πρώτα στη κάβα φιάλη. Η ποικιλία είναι μεγάλη και θα βρεις αυτό που θέλεις. Κρασιά, grappa και αποστάγματα σε περιμένουν να τα δοκιμάσεις ενώ που ξέρεις… μπορεί να βρεις και κάποιο απόσταγμα πατάτας από την Ιαπωνία που να ταιριάζει υπέροχα με το sushi. Μην ξεχάσεις τη συλλογή από φρέσκες μπύρες που έχουν μόνο αυτοί και αποτελούν το πασπαρτού για δύσκολες ώρες. Μία ακόμη παρατήρηση: έχουν Ιάπωνες πελάτες και ή θα σας καλέσουν σε κανένα μενού από μόνοι τους ή θα στείλουν την σούπερ τριάδα του Hatori, του Mr. Nakamura και του ντροπαλού Kaz…Μην ρωτάτε επίθετα…Το κάταγμα στη γλώσσα το έχουμε εύκολο.

3. Διάβασε φίλε μου!!! Ενημερώσου. Άνοιξε κάνα βιβλίο για ταίριασμα φαγητού και κρασιού. Ρώτα κάνα sommelier και μάθε από το διαδίκτυο τις τάσεις. Ξεσκόνισε τα εγχειρίδια σου. Μιλάμε για πολύ umami, άρα θες πολύ φρούτο στο κρασί σου και ένα τσικ παραπάνω σε γλυκύτητα. Ενδεχομένως κάποιο καπνιστό χέλι ή σολομό άρα θες οξύτητες που θα σου δώσουν ώθηση όταν τη χρειαστείς και το αντίστοιχο σώμα για να δέσει το γλυκό. Δεν πρέπει να ξεχνάς φυσικά το σούσι λαχανικών και το αμυλούχο ρύζι…οπότε τσέκαρε ξανά για οξύτητες και αρωματική ένταση εφάμιλλη των επιλογών σου. Πολύ προσοχή στη wasabi….Δυνατός wine killer που μπορεί όμως να σε εκπλήξει με ένα αρωματικό Gewurztraminer. Μαζί κράτησε μπόλικο Aσύρτικο ή Μοσχάτο, ένα ροζέ ίσως και με κανένα βαρελάκι, ένα Chardonnay, κανένα αφρώδες και…καμιά ρετσίνα (!). Δεν φαντάζεσαι πόσο θα σε εκπλήξει ο συνδυασμός. Απέφυγε  (πλην σπανίων περιπτώσεων) τις τανίνες ότι και να σου πουν. Παραδείγματα στις παρακάτω φώτο.

4. Βεβαιώσου ότι ξέρεις καλά τον κατάλογο πριν παραγγείλεις ….κανένα από τα πιάτα δεν περιέχει τυρί. Φέτα ας πούμε! Επίσης μάθε το φαί σου. Τι είναι το sushi. Από που προέρχεται και τι περιέχει. Τι είναι το nigiri τόνου ή χελιού; Αμ το maki θαλασσινών (γαρίδα, καβούρι κτλ) και το gunkan με αυγά σολωμου!!!  Ή μήπως το sashimi σολωμού; Σε κάθε περίπτωση μάθε τι είναι το καθένα γιατί αλλιώς λυπούμαστε, αλλά… θα τα βρεις σκούρα στο συνδυασμό.

5. Ελληνικά κρασιά είπαμε ντε… Οποτε ψιλοξέχνα τα Riesling και τα Pinot Gris. Γιατί όχι όμως ένα αρωματικό Gewurztraminer ή ένα μοσχάτο που όσο να ναι έχουμε καλά δείγματα….

6. Πάρε και κανένα σάκε μαζί σου. Θα σε βγάλει ασπροσπρόσωπο εκεί που δεν το περιμένεις. Εμάς μας τα κέρασαν και ο συνδυασμός ήταν απίθανος.

7. Αν υποθέσουμε ότι κάναμε πολεμική τέχνη, αυτή δεν θα ήταν το καράτε ή το σούμο λόγω κοινής καταβολής με τους host μας. Θα ήταν σίγουρα mma και μάλιστα ολντσκουλάδικο σε κλουβί και φυσικά χωρίς κανόνες. Οπότε ξέχνα την φανατική προσκόλληση στους κανόνες, πειραματίσου, γιατί μόνο έτσι μπορείς να βρεις τον απόλυτο συνδυασμό. Το πεδίο ενός food and wine pairing θα έμενε στάσιμο αν δεν υπήρχαν οι τολμηροί.

8. Άκου τους ειδικούς. Εμπιστεύσου τους. Μπορεί στο μυαλό σου όλα να μοιάζουν ιδανικά ταιριασμένα αλλά έχε στην άκρη του μυαλού σου ότι στον ύπνο σου εσύ μπορεί να είσαι ένας world class sommelier που να κάνει παπάδες με τους συνδυασμούς αλλά εδώ τα πράγματα είναι κομματάκι πιο δύσκολα. Οπότε, άραξε στον καναπέ και άκου τους φίλους από την Ιαπωνία. Το έχουν σπουδάσει το θέμα. Πώς λέμε εμείς φασολάδα με τουρσί; Κάπως έτσι…

9. Μάθε καμιά λεξούλα στα γιαπωνέζικα. Πόσος κόπος είναι? Κάνε τους συνδαιτυμόνες να νιώσουν πιο οικεία. Οπότε κάθε φορά που θα τσουγκρίζετε τα ποτήρια σας να φωνάζετε “Kanpai” που θα πει στην υγειά μας, ασχέτα εάν η απευθείας του μετάφραση θα πει…άσπρος πάτος. “Dο itashimashite” θα πει “παρακαλώ” και σου είναι χρήσιμο αν σερβίρεις συνεχώς ενώ το “Arigatou gozaimasu” θα πει ευχαριστώ πολύ και είναι χρήσιμο όταν τα πράγματα λειτουργούν ανάποδα δηλαδή…όταν σου σερβίρουν.

10. Μουσική ιαπωνική για να ζήσεις τη στιγμή. Τράβηξε και καμιά φωτογραφία για να σου μείνει. Έχε πάντα στο νου σου ότι δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα στον κόσμο από το να συναναστρέφεσαι, να σέβεσαι και να μαθαίνεις την κουλτούρα άλλων λαών. Κι επειδή είμαστε ότι τρώμε δεν υπάρχει πιο πρόσφορος τρόπος και καλύτερη ευκαιρία από το να γνωρίσεις τον άλλον μέσα από το φαγητό του. Και ειδικά άμα έχει ζαλιστεί και λίγο από το  κρασί. Μπορεί η κάβα “Φιάλη” στη Θεσσαλονίκη να απέχει 5813 μίλια ή 9355.12 χλμ ή 5051.36 ναυτικά μίλια από παράρτημα της στο Τόκυο αλλά γι’ αυτό το λόγο φρόντισε  να μηδενίσεις την απόσταση ανάμεσα σε σένα και τους φίλους σου που είναι τόσο μακριά από την πατρίδα τους.

Το καλοκαίρι ο Hatori φεύγει από τη χώρα μας κι επιστρέφει στην πατρίδα του έπειτα από πολλά χρόνια. Ευχόμαστε να πάρει μαζί του αυτές τις εικόνες και να θυμάται με αγάπη τη χώρα μας και να μας θεωρεί για πάντα φίλους του. Εμείς το μόνο που μας απομένει να κάνουμε είναι να τον ευχαριστήσουμε κι αυτόν και τους φίλους του και να του υποσχεθούμε ότι μέχρι να φύγει θα του δώσουμε κι άλλες στιγμές να τις βάλει στο άλμπουμ με τις φωτόγραφίες και τις αναμνήσεις.

Μιχάλη και Γιώργο θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη φιλοξενία. Ήσαστε υπέροχοι οικοδεσπότες και ζητάμε συγγνώμη αν το “κάψαμε” το μαγαζί. Καλές δουλειές να έχετε και πολλές ευχές στο νέο σας ξεκίνημα. Οι Wine Geeks θεωρούν δεδομένη την επιτυχία σας και σας εύχονται

KANPAI

Τα κρασιά και τα σάκε της δοκιμής

963081_10203389041505790_1971290933_n

H “Φιάλη” βρίσκεται στην οδό Αιγαίου 68 στην Καλαμαριά.

Μπορείτε να δείτε και το αντίστοιχο γκρουπάκι στο facebook:

https://www.facebook.com/fiali.spirits?fref=ts