3rd WineMates Review. Valentine’s Day. Cava Abatzis. Chocolate & Dessert Wines

DSC_0006

14 Φλεβάρη… Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, Ημέρα των Ερωτευμένων. Υπάρχουν εκατοντάδες λόγοι να αγαπήσεις αυτή τη γιορτή και άλλοι τόσοι (φετιχιστικοί κυρίως) να την μισήσεις. Εμείς διαλέξαμε να την αγαπήσουμε μιας και η ατμόσφαιρα γενικά γύρω μας παλεύει να νικήσει τον πεσιμισμό, ανάμεσα σε μπαλόνια, λουλούδια, δώρα αγκαλιές και φιλιά. Σύμμαχος μας πάντα η καλή διάθεση και η έμπνευση να γλυκάνουμε λιγάκι τις ζωές μας αλλά και τις ζωές των άλλων στο μέτρο του δυνατού.

Έτσι, από εδώ το πήγαμε, από εκεί το πήγαμε βρήκαμε κι εμείς τον πιο κατάλληλο τρόπο να μην «μείνουμε μπουκάλα» την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Φανταστήκαμε λοιπόν, τη διάθεση για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως…ένα πιάτο φαγητό. Ναι καλά διαβάζετε, ένα φαγητό και μάλιστα αδιάφορο, ψιλοάνοστο που του λείπουν πολλά συστατικά για να γίνει νόστιμο και θελκτικό. Ως Wine Geeks κάναμε τους απαραίτητους υπολογισμούς, χρησιμοποιήσαμε δεδάδες μαθηματικούς τύπους και γενικά λιώσαμε ατελείωτες κιμωλίες στον μαυροπίνακα μέχρι να σας προτείνουμε (διά της λογικής βεβαίως βεβαίως) τον μαγικό τρόπο που θα μεταμόρφωνε το φαγητό μας σε κάτι ξεχωριστό, γλυκό σχεδόν μαγικό.

Μετά από αλλεπάλληλες σπαζοκεφαλιές καταλήξαμε ότι τρία ήταν αυτά τα στοιχεία που θα προσέδιδαν τα παραπάνω και θα έβαζαν την ερωτική αυτή ημέρα στη νέα της διάσταση. Το πρώτο ήταν τα χαμόγελα μιας γλυκιάς παρέας. Αυτά αποφασίσαμε να τα πάρουνε από τα χαρούμενα πρόσωπα που θα αποτελούσαν τους WineMates της ημέρας. Το δεύτερο ήταν…η σοκολάτα. Γιατί, όχι πείτε να ξέρετε ποιον ωραίο τρόπο να γλυκάνει κάποιος την καρδούλα του από τη σοκολάτα,  η οποία από μόνη της σου ανεβάζει την ερωτική σου διάθεση. Και τρίτον, τι στο καλό… WineGeeks είμαστε. Χωρίς κρασί θα τη βγάζαμε; Ε, όχι. Αυτό δεν θα το αντέχαμε με τίποτα. Οπότε διαλέξαμε για σας, ωραιότατα γλυκά κρασιά να αυξήσουν τη γλύκα της ημέρας αλλά και να πιάσουν αγκαζέ μια απαιτητική συνοδό όπως τη σοκολάτα Valrhona και κάποιες ελληνίδες φίλες της. Η σοκολάτα Valrhona θεωρείται από πολλούς ως η «βασίλισσα» της σοκολάτας. Καταγωγή της είναι ο Ροδανός της Γαλλίας και ήδη μετράει…90 χρόνια ζωής, παραμένει όμως πάντα κομψή και γευστικά αξεπέραστη.

Η σοκολάτα μεταφέρει τη λεγόμενη φαινεθυλαμίνη ή ΡΕΑ η οποία μαζί με την ντοπαμίνη (επίσης αυξάνεται με τη σοκολάτα) προκαλούν το αίσθημα της ψυχικής ευεξίας και (γκούχου γκούχου) το αίσθημα του οργασμού.

Όσο για τα γλυκά κρασιά της ημέρας τι να πρωτοπείς. Οίνοι ενισχυμένοι, φυσικώς γλυκοί όλοι τους υπέροχοι! Από τη Σαντορίνη, τη Σάμο, τη Νεμέα, τη Δράμα, την Αυστρία ποικιλίες όπως το μοσχάτο, το αγιωργίτικο, το merlot, το ασύρτικο κ.α, «κούμπωσαν» με τις σοκολάτες και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Ξηροί καρποί, ώριμα φρούτα, αρώματα φρεσκοκαβουρδιμένου καφέ και νότες μελιού είναι μερικά από τα αρώματα των γλυκών κρασιών που δοκιμάσαμε και συνόδευσαν άριστα τις γεύσεις της πραλίνας, του κακάο, του μύρτιλου, της φράουλας των αποξηραμένων εσπεριδοειδών και τόσων άλλων που γευτήκαμε στις υπέροχες σοκολάτες. Άλλες με 40% κακάο, άλλε με 60 και 70 όλες τους ήταν σαγηνευτικές.

Μαζί μας δοκίμασε η Αλεξάνδρα Ανθίδου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων των Οίνων Βορείου Ελλάδος. Εξαιρετική σε αυτό που κάνει και ακόμα πιο εξαιρετική ως άνθρωπος και ως φίλη. Επίσης, ο Νίκος Χατζηανδρέου ιδιοκτήτης του Marvel Wine Bar στην Καλαμαριά και του γνωστού σε όλους τους λάτρεις του malt whiskey Spinte Bar στην πλατεία Αριστοτέλους που μπορεί να περηφανεύεται για τις 180 ετικέτες malt whiskey.

Και δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον υπέροχο host μας, την κάβα Αμπατζή η οποία βρίσκεται σε έναν καλαίσθητο χώρο στον Εύοσμο από το 1995 και η οποία μας φιλοξένησε και μας προσέφερε απλόχερα όλα τα παραπάνω. Ανάμεσα σε εκατοντάδες φιάλες κρασιού, σπάνιες συλλογές αποσταγμάτων και λικέρ στήσαμε το τραπέζι του Αγίου Βαλεντίνου, απλώσαμε τις σοκολάτες μας, ανοίξαμε τα κρασιά μας και  «ακονίσαμε» τα ποτήρια μας. Το ταίριασμα αποδείχτηκε ιδανικό για την ημέρα. Η διάθεση μας λεπτό με το λεπτό ανέβαινε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, το γλυκόπιοτα κρασί έρεε ασταμάτητα και με όπλα τα χαμόγελα των καλεσμένων μας και την ανεβασμένη ατμόσφαιρα περάσαμε μια βραδιά όλα γλύκα και φαντασία.

DSC_0406

Όνομα: Μελικός, Χρώμα: Λευκό, Παραγωγός: Απόστολος Λύκος, Περιοχή: Εύβοια, Ποικιλία: Μοσχάτο Αλεξανδρείας & Μοσχάτο Αμβούργου, Κατηγορία: Επιτραπέζιος Οίνος Φυσικός Γλυκός, Abv:15%, Τιμή: 12€

Χρώμα κεχριμπαρί. Μύτη μέτριας έντασης με αποξηραμένα φρούτα (βερύκοκο), γλυκά εσπεριδοειδή (μανταρίνι) και γλυκά του κουταλιού (νεραντζάκι). Στόμα: Μέτριο σώμα, μικρή οξύτητα με έντονη την αίσθηση του αλκοόλ. Μέτρια επίγευση αποξηραμένων φρούτων.

DSC_0398

Όνομα: Prestige, Χρώμα: Λευκό, Παραγωγός: Lenz Moser, Χρονιά: 2005, Περιοχή: Burgenland (Αυστρία), Κατηγορία: Pradikatswein, Abv: 12%, Τιμή: 13€

Χρώμα κεχριμπαρί: Μέτριας έντασης μύτη αποξηραμένων φρούτων (σταφίδα, βερίκοκο) σχετικά μονοδιάστατη. Στόμα: Μέτριο σώμα, μέτρια οξύτητα και μέτρια επίγευση που αφήνει άρωμα από πετιμέζι, εσπεριδοειδή (λεμόνι) και αποξηραμένο βερίκοκο.

DSC_0387

Όνομα: Μελισσουργός, Χρώμα: Ερυθρό, Παραγωγός: Νίκος Λαζαρίδης, Χρονιά: 2007, Περιοχή: Δράμα, Κατηγορία: Επιτραπέζιος Οίνος Φυσικώς Γλυκύς, Ποικιλία: Abv: 12,5%, Τιμή: 17€

Χρώμα ρουμπινί με έντονες κεραμιδί ανταύγειες. Μύτη μέτριας έντασης με κόκκινα φρούτα (βύσσινο), αποξηραμένα φρούτα (σταφίδα) και βοτανικές νύξεις. Στόμα: Ελαφρύ σώμα, μικρή οξύτητα, με μέτρια επίγευση που αφήνει αρώματα καφέ και αποξηραμένου δαμάσκηνου.

DSC_0393

Όνομα: Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Χρώμα: Λευκό, Παραγωγός: Νίκος Λαζαρίδης, Χρονιά: 2007, Περιοχή: Κατηγορία: Επιτραπέζιος Οίνος Φυσικώς Γλυκύς, Ποικιλία: Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Abv: 13% Τιμή: 17€

Χρώμα καθαρό καφέ. Μύτη μέτριας έντασης με αρώματα σταφίδας, καραμέλας, γλυκού καρυδάκι και καβουρδισμένα ξηρών καρπών. Στόμα: Μέτριο σώμα, μέτρια οξύτητα, με ξηροκαρπάτα αρώματα στόματος και σταφίδας. Το αλκοόλ προεξέχει ελαφρώς.

DSC_0407

Όνομα: Vinsanto 4 Ετών, Χρώμα: Λευκό, Παραγωγός: Κτήμα Αργυρού, Χρονιά: 2006, Περιοχή: Σαντορίνη, Κατηγορία: Φυσικώς Γλυκύς ΠΟΠ Σαντορίνη, Ποικιλία: Ασύρτικο 80%, Αηδάνι 10%, Αθήρι 10%, Abv: 14%, Τιμή: 23€

Χρώμα κεχριμπαρί. Μύτη μέτριας έντασης, φρουτώδης (ξύσμα πορτοκαλιού), αρώματα αποξηραμένων φρούτων (βερίκοκο, σταφίδα), μαρμελάδες εσπεριδοειδών και γλυκά του κουταλιού. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, μέτρια οξύτητα και μέτρια επίγευση.

DSC_0418

Όνομα: Anthemis, Χρώμα: Λευκό, Παραγωγός: ΕΟΣ Σάμου, Χρονιά: 2004, Περιοχή: Σάμος, Κατηγορία: Οίνος Γλυκύς ΠΟΠ Σάμος, Ποικιλία: Μοσχάτο Σάμου, Abv: 15%, Τιμή: 10€

Χρώμα καθαρό κεχριμπαρι με καφέ ανταύγειες. Μύτη έντονη, χαρακτηριστικά αρώματα κερύθρας, μελιού, αρκετά ανθική (άνθη εσπεριδοειδών), ξηρών καρπών (καρύδι) και αποξηραμένων φρούτων. Φοβερή εξέλιξη της μύτης στο ποτήρι έπειτα από λίγα λεπτά όταν κι έγινε έντονα εκφραστική. Στο στόμα έχει πλούσιο σώμα, μέτρια οξύτητα και τέλεια ισορροπία. Μακριά επίγευση με αρώματα ξύλου, καραμέλας βουτύρου, μελιού και ξηρών καρπών. Εξαιρετικό κρασί.

DSC_0402

Όνομα: Ανατολικός, Χρώμα: Κόκκινο, Παραγωγός: Γαία Οινοποιητική, Χρονιά: 2000, Περιοχή: Νεμέα, Κατηγορία: Νεμέα ΠΟΠ Οίνος Φυσικώς Γλυκύς,  Ποικιλία: Αγιωργίτικο Abv: 13,5%, Τιμή: 20€

Χρώμα ρουμπινί με κεραμιδί ανταύγειες. Μύτη μέτριας έντασης, εξελισσόμενη, με ωραία αρώματα μαύρης ελιάς, μαύρου φρούτου και μαύρου πιπεριού. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, μέτριες τανίνες και μέτρια οξύτητα. Αρώματα καφέ στο στόμα και μέτρια επίγευση.

DSC_0002

Όνομα: 10 Years Old Madeira, Χρώμα: Λευκός, Παραγωγός: Henriques & Henriques, Χρονιά: NV, Περιοχή: Madeira Πορτογαλία, Κατηγορία: Οίνος Ενισχυμένος DOC Madeira, Ποικιλία: Bual, Abv: 20% Τιμή: 22€

Χρώμα βαθύ κεχριμπαρί με βαθιές καφέ ανταύγειες. Πολύ γλυκιά μύτη, ωραίας συμπύκνωσης με αρώματα σταφίδας, κακάο, καφέ, μόκας και καραμέλας. Στο στόμα έχει πλούσιο σώμα, έντονο αλκοόλ αλλά ωραία ενσωματωμένο. Μέτριες τανίνες και υψηλή οξύτητα. Μακρά σοκολατένια επίγευση

DSC_0385

Όνομα: Β&Β, Χρώμα: Λευκό, Παραγωγός: Βιβλία Χώρα, Περιοχή: Παγγαίο, Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Παγγαίο Φυσικώς Γλυκύς, Ποικιλία: Gewurztraminer, Abv: 12,5%, Τιμή: 9€

Χρώμα καθαρό χρυσό. Μύτη μέτριας έντασης, φρουτώδης (φλούδες εσπεριδοειδών), νότες καπνού και με το αλκοόλ να προεξέχει ελαφρώς. Στο στόμα έχει ελαφρύ σώμα, μικρή οξύτητα και μέτρια επίγευση στην οποιά παραμένει επίμονα το άρωμα από περγαμόντο, κυδώνι και τα εσπερδοειδή.

DSC_0381

Όνομα: Μαλαγουζιά Όψιμου Τρύγου, Χρώμα: Λευκό, Παραγωγός: Κτήμα Γεροβασιλείου, Χρονιά: 2004, Περιοχή: Επανωμή, Κατηγορία: Οίνος Φυσικώς Γλυκύς ΠΓΕ Επανωμή, Ποικιλία: Μαλαγουζιά, Abv: 13%, Τιμή: 23€

Χρώμα καθαρό χρυσό με κεχριμπαρί ανταύγειες. Μύτη καθαρή, μέτριας έντασης με αρώματα μελιού, αποξηραμένων εσπεριδοειδών (πορτοκάλι), βερίκοκου και καραμέλας βουτύρου. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, μέτρια οξύτητα με αρώματα καραμέλας, κομπόστας και αποξηραμένου βερίκοκου.

DSC_0413

Όνομα: Ωμέγα Late Harvest, Χρώμα: Λευκό, Παραγωγός: Κτήμα Άλφα, Χρονιά: 2009, Περιοχή: Αμύνται,ο Κατηγορία: Φυσικώς Γλυκύς ΠΓΕ Φλώρινας, Ποικιλία: Gewürztraminer 85%, Μαλαγουζιά 15%, Abv: 12%, Τιμή: 15€

Χρώμα κίτρινο με χρυσές ανταύγειες. Μύτη καθαρή μέτριας έντασης, με ώριμα πυρηνόκαρπα (ροδάκινο, πεπόνι) φρούτα και εξωτικά όπως ανανάς. Νύξεις ορυκτότητας στο τέλος. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, μέτρια οξύτητα. Ισορροπημένο στο στόμα, αρώματα εσπεριδοειδών, ανανά και πεπονιού.

Περισσότερες πληροφορίες για την Κάβα Αμπατζής θα βρείτε στην ιστοσελίδα:

http://www.cava-abatzis.com/

και στην αντίστοιχη σελίδα στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/Cava-Abatzis/337177136292823?fref=ts