ΜΠΟΣΙΝΑΚΗΣ, ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ 2014

Bosinakis Mantineia 2014_Wine Geeks Exofyllo

Bosinakis Mantineia 2014_Wine Geeks 1

Όνομα: Μαντίνεια Μποσινάκη

Εσοδεία: 2014

Παραγωγός: Οικογένεια Μποσινάκη

Περιοχή: Εντός της ζώνης ΠΟΠ Μαντίνεια στην Αρκαδία και στην περιοχή του Στενού

Κατηγορία: ΠΟΠ Μαντίνεια

Χρώμα: Λευκό

Ποικιλίες: Moσχοφίλερο 100%

Abv: 13,2%

Τιμή: 9,0 – 10,0 €.

Bosinakis Mantineia 2014_Wine Geeks 2

Μία οικογένεια πίσω από το Μοσχοφίλερο! Πολυδυναμικοί επί 2! Ποικιλία και άνθρωποι!‏

Μαντίνεια ή Μαντινεία… χρόνια ρωτάω αλλά κανείς δεν με πείθει. Οπότε σταμάτησα να διυλίζω τον κώνωπα και έμεινα στην δοκιμή. Η ποικιλία του Μοσχοφίλερου αποτελεί ένα μεγάλο best seller για το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό. Το οροπέδιο της Μαντινείας, στην καρδιά της πελοποννησιακής γης, περιβάλλεται από βουνά, με το γαλήνιο τοπίο να απολαμβάνει συναρπαστικούς χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Τα καλά παραδείγματα όμως είναι αυτά που συνεχίζουν να την κάνουν πιο δυνατή.

Γνώρισα την Κατερίνα και τον Σωτήρη πέρσι στο Οινόραμα. Μόνο η καλή τους αύρα έφτανε για να καταλάβω και τη διάθεση τους να κάνουν ένα μεγάλο κρασί. Αυτοί είναι η νέα εικόνα των ανθρώπων που φτιάχνουν το ελληνικό κρασί. Εάν δεν μου έφτανε η ποιότητα του κρασιού, ο τρόπος που επικοινωνούσαν τη δουλειά τους με έπεισε. 

Η Οικογένεια Μποσινάκη έχει καταφέρει στην πορεία του χρόνου να εξελίξει την ποικιλία του Μοσχοφίλερου ξεκινώντας περίπου στο 1979. Το Οινοποιείο βρίσκεται μέσα στην ζώνη ΠΟΠ Μαντίνεια στην Αρκαδία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Στενού. Αν και η δυναμική του Οινοποιείου αγγίζει τους 600 τόνους, η Οικογένεια Μποσινάκη δίνοντας έμφαση στην ποιότητα, παράγει μόνο 25.000 φιάλες ετησίως εμφιαλωμένου κρασιού. Οι αμπελώνες βρίσκονται γύρω από τα χωριά Στενό, Αγιωργίτικα (όνομα περιοχής…τυχαίο το όνομα; δεν νομίζω) και Λιθοβούνια, σε υψόμετρο 650 μέτρων. Τα εδάφη είναι αργιλοπηλώδη, ενώ η στρεμματική απόδοση των αμπελώνων δεν ξεπερνά τα 900 κιλά το στρέμμα και το κρασί προέρχεται από πολύ επιλεκτικό τρύγο. Μετά την συλλογή των σταφυλιών ακολουθεί προζυμωτική εκχύλιση για περίπου 8-12 ώρες (skin contact) ανάλογα με την χρονιά και στη συνέχεια ζύμωση σε χαμηλές, ελεγχόμενες θερμοκρασίες. Η όλη διαδικασία χαρίζει στο κρασί τις παιχνιδιάρικες και χαρακτηριστικές του σομόν ανταύγειες.

Το 2014 ήταν η έκτη χρονιά παραγωγής του κρασιού. Σε μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά για όλη την Ελλάδα, που αποτέλεσε μια πραγματική πρόκληση για όλη τη ζώνη της Μαντίνειας. Ωστόσο, η δουλειά και η επιμονή που επέδειξε η Οικογένεια Μποσινάκη οδήγησε σε ένα εξαιρετικό ποιοτικά κρασί, αποδεικνύοντας ότι και οι πιο μεγάλες δυσκολίες είναι απλά για να ξεπερνιούνται.

Όψη: Κρυστάλλινο λεμονί με χάλκινες ανταύγειες

Μύτη: Γιασεμί, τριαντάφυλλο και μανόλια μαζί με παρουσία πυρηνόκαρπων φρούτων αλλά και λίγη φυτικότητα από λεμονοκυπάρισσο.

Στόμα: Φρέσκο, ελαφρύ και κομψό με λιπαρότητα και τραγανή οξύτητα που περιβάλλονται από περγαμόντο, πυρηνόκαρπα φρούτα και πεπόνι

Δροσερό και τραγανό, είναι σίγουρα το κρασί του καλοκαιριού, ιδανικό ως απεριτίφ και εξαιρετικό με θαλασσινά και ψάρια. Καλαμάρια, μύδια, οστρακοειδή και ψάρια το καλωσορίζουν ως ιδανικό συνοδό. Κάνει καλή παρέα με τα φρέσκα λευκά τυριά, αλλά και με ένα πιάτο κοτόπουλο με μπάμιες ή με μια πληθωρική αστακομακαρονάδα.

Εάν κάποιοι προλάβαιναν να πουν ότι το 2013 ήταν καλύτερο από το 2014….δώστε τους μία φιάλη σήμερα. Τουλάχιστον, θα το δοκιμάσουν ξανά ή θα το παλαιώσουν. Τα Μοσχοφίλερα έχουν και αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό.