Markovitis Winery 2013

Ktima Markoviti 2013 Wine Geeks Labels xe (1)

Ktima Markoviti 2013 Wine Geeks Labels (3)

Όνομα: Markovitis Winery

Εσοδεία: 2013

Παραγωγός: Οινοποιείο Μαρκοβίτη (πρώην Πήγασος)

Περιοχή: Πολλά Νερά, Νάουσα

Κατηγορία: ΠΟΠ Νάουσα

Χρώμα: Ερυθρό

Ποικιλίες: Ξινόμαυρο 100%

Abv: 13,5%

Τιμή: 12€

Ktima Markoviti 2013 Wine Geeks Labels (2)

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή: η σημειολογία και η επιστήμη της εραλδικής λατρεύουν τον Πήγασο!

Το φτερωτό λευκό άτι αποτελεί διαχρονικό σύμβολο, που έχει εμπνεύσει συγγραφείς, γλύπτες, ζωγράφους μέχρι και… δημιουργούς animation. «Ιστορικά» τον εντοπίζουμε πρώτη φορά στο μύθο του Βελλεροφόντη με τη Χίμαιρα, όπου συμβολίζει την ομορφιά, την ισχύ και την αθανασία, μα περισσότερο την αχαλίνωτη δράση πέρα από κάθε λογής συμβατικότητα. Δεν έπαψε ποτέ να σημαίνει και το αυτονόητο που απορρέει από την ίδια του την ύπαρξη: το ατέρμονο ταξίδι και την περιπέτεια προς το άγνωστο.

Και αν νομίζατε ότι τον λάτρεψαν μόνο όσοι ασχολούνται με τη σημειολογία, την εραλδική, την ιστορία ή την μυθολογία κάνετε λάθος, καθώς τον Πήγασο λάτρεψε και η οινολογία και τουλάχιστον στο ελληνικό της κομμάτι έχει ένα όνομα υπεύθυνο γι’ αυτό: Chateau Πήγασος ή, όπως ορθά πρέπει να αποκαλείται πλέον, «Οινοποιείο Μαρκοβίτη», καθώς έτσι έχει «μετονομαστεί» ώστε να αποφευχθούν παρεξηγήσεις με άλλες φίρμες που διαθέτουν το παγκοσμίως εγνωσμένο όνομα του Πήγασου. Μπορεί λοιπόν ο Πήγασος να μην υπάρχει σαν όνομα πάνω στην κομψή λευκή ετικέτα του οινοποιείου, υπάρχει ακόμα όμως ως logo, μιας και απoτελεί πλέον αναγνωρίσιμο έμβλημα, αλλά, πρώτον εξυπηρετεί και τη ρομαντική σύνδεση με το παρελθόν και δεύτερον, σηματοδοτεί πάντα την έναρξη ενός νέου ταξιδιού.

Ktima Markoviti 2013_Wine Geeks (9)

To Οινοποιείο Μαρκοβίτη βρίσκεται από το 1972 στην περιοχή Πολλά Νερά στην αμπελουργική ζώνη της Νάουσας και μάλιστα οριοθετεί και ένα από τα γεωγραφικά της όρια. Είναι μάλιστα το πρώτο πιστοποιημένο οινοποιείο βιολογικής καλλιέργειας στην Ελλάδα! Το υψόμετρο είναι περίπου 200-250 μέτρα, ενώ κλιματολογικά η περιοχή είναι η δεύτερη πιο ψυχρή της ζώνης μετά τη Φυτειά. Τα εδάφη είναι κατά κύριο λόγο αργιλώδη, αλλά μετά από ένα μέτρο στο υπέδαφος βρίσκεται μία συμπαγής πέτρα που δίνει δομή και χαρακτήρα στο κρασί, λόγω της βαθειά εισχώρησης του ριζικού συστήματος μέσα σε αυτήν. Οι στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται από 500 έως 700 κιλά ανά στρέμμα χωρίς καμιά επέμβαση (πχ. πράσινος τρύγος). Το κρασί παρέμεινε για 12 μήνες σε παλιά βαρέλια. Τέλος, το 2013 μπορεί να θεωρηθεί μια αρκετά έως πολύ καλή χρονιά για τη Νάουσα και το Οινοποείο Μαρκοβίτη, καθώς όλα κύλισαν ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι και τον τρύγο.

Το «Markovitis Winery 2013» είναι η παράλληλη σύνδεση του παραδοσιακού στοιχείου της Νάουσας με την μοντέρνα προοπτική που καταφέρνει και μπολιάζει ο οινοποιός. Μια γεφυρωμένη σχέση ανάμεσα σε δύναμη και φινέτσα.

Πάμε να δούμε τώρα τι εντυπώσεις μας άφησε το κρασί.

Στην όψη είναι εντυπωσιακό, μέτριο ρουμπινί και δείχνει με την πρώτη ματιά τη νεότητά του.

Τα αρώματα στη μύτη είναι εκρηκτικά και υψηλής έντασης. Φοβερά φρέσκια μύτη, όπως ήταν αναμενόμενο, που δεν σου αποτρέπει έναν υπέρμετρο ενθουσιασμό με την πρώτη επαφή. Συμπύκνωση, παράλληλα με δροσιά, αρχικά από ώριμα κόκκινα φρούτα όπως φράουλες και κεράσια. Έπονται κάποια αρώματα δαμάσκηνου, σύκου και στη συνέχεια αυτά που κλέβουν την παράσταση είναι τα κομψά αρώματα της βιολέτας και του ιβίσκου. Στο τέλος, ίχνη από σοκολάτα γάλακτος και επικουρικά τα γνωστά αρώματα της λιαστής ντομάτας και της μαύρης ελιάς δίνουν την χαρακτηριστική νότα του ξινόμαυρου και πλέκουν ένα πολύπλοκο υφαντό. Και όλα αυτά σε ένα κρασί… τριών ετών.

Στο στόμα όμως, εμφανίζεται όπως ένας κλασικός «Πήγασος»: ρωμαλέος και με σφρίγος, ωστόσο και με μια δωρική φινέτσα. Γεμάτο σώμα, υψηλή οξύτητα, που είναι όμορφα κουμπωμένη στο σώμα του κρασιού και συμπλέει με το εκπληκτικό σε ποσότητα φρούτο, ενώ αναζωογονεί το στόμα την κατάλληλη στιγμή. Οι τανίνες είναι υψηλές, τόσο ποσοτικά, αλλά κυρίως ποιοτικά, μιας και δεν είναι καθόλου ξεκομμένες από τη ραχοκοκαλιά του κρασιού. Αρωματικά τα κόκκινα φρούτα είναι αυτά που κυριαρχούν με πολύ χαρακτηριστική τη δροσερή φράουλα. Ωστόσο και τα πιο παραδοσιακά στοιχεία φαίνονται περισσότερο στο στόμα όπως και κάποια γλυκά μπαχαρικά και ίχνη δέρματος.

Ktima Markoviti 2013_Wine Geeks (10)

Συμπερασματικά.

Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες (γευστικές και γραπτές) από τη μεγάλη έκπληξη όλων όσων δοκίμασαν τη χρονιά του 2012, με την οποία ο Μάρκος Μαρκοβίτης ολοκλήρωσε τη στροφή στο νέο στυλ κρασιών που παράγει πλέον το «Οινοποιείο Μαρκοβίτη». Ομολογώ ότι ήμουν από τους φαν του «ρουστίκ» χαρακτήρα του Πήγασου, αλλά από τη στιγμή που δοκίμασα κι εγώ τη χρονιά σταθμό του 2012, δεν μπορούσα παρά να εντυπωσιαστώ με τις προοπτικές που ανοίγει η φαντασία και το όραμα του Μάρκου. «Res, non verba» από το Μάρκο Μαρκοβίτη. Μια φοβερή απόδειξη του τι γίνεται όταν δεν επαναπαύεσαι και δε σταματάς να αναζητάς και να πειραματίζεσαι, ακόμα και με πράγματα που έχουν φτιάξει το δικό τους ποιοτικό στάτους. Το «Markovitis Winery 2013» είναι η παράλληλη σύνδεση του παραδοσιακού στοιχείου της Νάουσας με την μοντέρνα προοπτική που καταφέρνει και μπολιάζει ο οινοποιός. Μια γεφυρωμένη σχέση ανάμεσα σε δύναμη και φινέτσα. Αν λοιπόν στο 2012 δεχτούμε ότι Μάρκος έβαλε πλέον την ταυτότητά του στο κρασί που, τότε με το 2013 μπήκε φαρδιά πλατιά και η υπογραφή του.

Εκπληκτικά προσιτό για κατανάλωση από τώρα, θα αρχίσει να απογειώνεται σε 3-4 χρόνια και φυσικά θα φτάσει άνετα τη 15ετία. Όπως μαρτυρούν άλλωστε και παλιότερες εσοδείες, όπως η εκπληκτική του 1997, η ικανότητα παλαίωσης των κρασιών του οινοποιείου είναι παροιμιώδης.

Εις το επανιδείν Wine Geeks

Δημήτρης Μότσος

Ktima Markoviti 2013_Wine Geeks (2)