Κάθετη δοκιμή “Μετόχι” Τσάνταλη 1999-2004

Katheti Metoxi Tsantali

Μια σπάνια ευκαιρία είχαμε όσοι βρεθήκαμε στην κάβα Depot des Vins της οικογένειας Δημητριάδη την Παρασκευή 27 του Μάρτη. Στον καλαίσθητο χώρο της κάβας και στο φημισμένο πλέον υπόγειο έλαβε χώρα μια κάθετη δοκιμή 6 εσοδειών της εμβληματικής ετικέτας της Τσάνταλη Οινοποιητική, «Μετόχι». Οι χρονιές που δοκιμάστηκαν ήταν από το 1999 έως και το 2004 και έγινε από τον επικεφαλής του οινολογικού τμήματος της εταιρείας Παναγιώτη Κυριακίδη και με τη βοήθεια της Κυριακής Παναγιώτου, μέλους του τμήματος επικοινωνίας της TSANTALI.

Όλα τα όμορφα πράγματα κρύβουν μια υπέροχη ιστορία που με τα χρόνια αγγίζει τη διάσταση του θρύλου. Κάπως έτσι πίσω στα βάθη των προηγούμενων δεκαετιών και πιο συγκεκριμένα το 1969-1970, ο Ευάγγελος Τσάνταλης βρέθηκε αποκαμωμένος και μουσκεμένος από τη βροχή στο Άγιο Όρος και αναζητώντας καταφύγιο στο κοντινό Μετόχι της Χρωμίτσας (Μοναστήρι Αγίου Παντελεήμονα), παρατήρησε μετά το τέλος της καταιγίδας ότι εκεί υπήρχε ένας παλιός αναξιοποίητος αμπελώνας ο οποίος βρισκόταν σχεδόν σε πλήρη εγκατάλειψη.

Katheti Metoxi Wine Geeks Collage

Όταν ρώτησε τους μοναχούς τι ήταν αυτά τα αμπέλια, αυτοί του απάντησαν ότι παλιά τα καλλιεργούσαν οι προηγούμενοι Ρώσοι μοναχοί οι οποίοι και τα εγκατέλειψαν λόγω των καταστροφών που επέφερε η φυλλοξήρας. Ένας άνθρωπος με τη διορατικότητα του Ευάγγελου Τσάνταλη δεν θα μπορούσε παρά να διαγνώσει αμέσως τη δυναμική που μπορούσε να κρύβει ο συγκεκριμένος αμπελώνας. Τίποτα δεν στάθηκε εμπόδιο στα σχέδιά του, ούτε το ανύπαρκτο οδικό και ηλεκτρικό δίκτυο, ούτε οι αποστάσεις αλλά και ούτε οι αναρίθμητες καθημερινές δυσκολίες. Αρκούσε το πείσμα και η σιγουριά του πολυμήχανου ανατολικοθρακιώτη, για να πέσουν κάποιες σταγόνες πραγματικότητας στο υπερφιλόδοξο σχέδιό του και να απολαμβάνουμε χρόνια μετά τους καρπούς του οράματός του.

Ο αμπελώνας βρίσκεται περίπου στα 250μ. από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ απέχει σε μήκος άλλα τόσα περίπου από την ακτή. Αυτό έχει ως συνέπεια να χαίρει υψηλής ηλιοφάνειας αλλά ταυτόχρονα να απολαμβάνει την ευεργετική δράση της δροσερής, θαλασσινής αύρας που αποτελεί κατεξοχή ρυθμιστικό παράγοντα στην ωρίμαση των σταφυλιών. Τα αμπέλια αποτελούνται από τα παλιά κλήματα, αλλά και από καινούργιες αναμπελωμένες εκτάσεις. Τα εδάφη έχουν εξαιρετική στράγγιση λόγω της αμμώδους σύστασής στα πρώτα 50 με 60 εκατοστά, ενώ κάτω από αυτή τη στρώση υπάρχουν στρώματα συμπαγούς γρανίτη Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές.

Το ερυθρό «Μετόχι» προέρχεται από 80% Cabernet sauvignon και 20% Λημνιό (η αναλογία μπορεί ανάλογα με τη χρονιά να έχει κάποιες μικρές διακυμάνσεις). Ακολουθούν ξεχωριστές οινοποιήσεις και παραμονή ένα με ενάμιση χρόνο σε δρύινα βαρέλια 300 λίτρων.

KATHETI GEUSTIKI  METOXI TSANTALI_WINE GEEKS (3)

1999

Εξελιγμένο αρκετά στο χρώμα αλλά ακόμα την έχει την σπιρτάδα του. Μύτη έντονη και πολύπλοκη με μπόλικο μαύρο φρούτο να κυριαρχεί, γλυκά μπαχαρικά (καφές, σκόνη κακάο) και ελαφριά ζωικότητα (δέρμα) που όμως υποχωρεί αισθητά έναντι του φρούτου καθώς περνάει η ώρα και το κρασί αερίζεται περισσότερο στο ποτήρι. Γήινες νότες (βρεγμένο χώμα), ενώ έπειτα από ώρα η μύτη βγάζει τη φινέτσα των μικρών κόκκινων φρούτων και του σύκου. Στο στόμα είναι βελούδινο και με μέτριο προς γεμάτο σώμα. Τέλεια ενσωματωμένες τανίνες με υψηλή οξύτητα που βοηθάει στη φρεσκάδα του κρασιού. Μακριά ντελικάτη επίγευση. Αλκοόλ 13%

KATHETI GEUSTIKI  METOXI TSANTALI_WINE GEEKS (4)

2000.

Πιο εξελιγμένο από το 1999 με νότες μανιταριών και τρούφας, αρκετά λιγότερο φρούτο με αποξηραμένα δαμάσκηνα, γήινα αρώματα και μπαχαρικά (γαρύφαλλο, κανέλλα). Ο αερισμός «βοήθησε» και αυτό το κρασί με το ώριμα μαύρο φρούτο να ξεπροβάλει. Στο στόμα όμως το φρούτο είναι πιο πρόδηλο από τη μύτη δημιουργώντας μια ευχάριστη αναντιστοιχία. Ωραίο μαύρο φρούτο (φραγκοστάφυλο), πιπέρι και βελούδινες τανίνες, πιο χαρακτηριστικές που ισορροπούν περίφημα με το αλκοόλ. Αλκοόλ 13%

KATHETI GEUSTIKI  METOXI TSANTALI_WINE GEEKS (5)

2001

Το 2001 ήταν αναντίρρητα μια εξαιρετική χρονιά. Το πιο τυπικό Cabernet της δοκιμής. Πολύπλοκη μύτη με υψηλής έντασης αρώματα και χαρακτηριστική συμπύκνωση. Μαύρα ώριμα φρούτα (μύρτιλο, φραγκοστάφυλο), πράσινη πιπεριά, βοτανικές νότες (ευκάλυπτος) και μαύρο πιπέρι. Εξαιρετική παλέτα και στο στόμα με υψηλή οξύτητα, ολοζώντανες τανίνες κι εξαιρετική ισορροπία. Επίμονη επίγευση. Αλκοόλ 13%

KATHETI GEUSTIKI  METOXI TSANTALI_WINE GEEKS (6)

2002

Στον αντίποδα του εξαιρετικού 2001 είχαμε τη χρονιά 2002, τη χρονιά Γολγοθά για τον ελληνικό αμπελώνα αφού ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Το Cabernet ωστόσο δεν επηρεάστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Καθαρά εξελιγμένο τόσο στο χρώμα όσο και στη μύτη. Πολύ κλειστό με μέτριας έντασης αρώματα ώριμου φρούτου και γήινες νότες. Στο στόμα το μαύρο φρούτο έχει υποχωρήσει αισθητά, με αποτέλεσμα να προεξέχει το αλκοόλ και οι επιθετικές τανίνες. Αλκοόλ 14%

KATHETI GEUSTIKI  METOXI TSANTALI_WINE GEEKS (7)

2003.

Το 2003 ήταν αυτό που λέμε «φυσιολογική» χρονιά. Πολύ ζωντανά αρώματα στη μύτη η οποία χαρακτηρίζεται και από την υψηλή συμπύκνωση. Κόκκινο και μαύρο φρούτο, μαύρο πιπέρι, ταμπάκο και πράσινη πιπεριά. Αρκετά πιο προφανές το ξύλο του βαρελιού, υψηλές τανίνες και έντονα τα χαρακτηριστικά του μαύρου φρούτου και της πιπεριάς στην επίγευση. Αλκοόλ 14%

KATHETI GEUSTIKI  METOXI TSANTALI_WINE GEEKS (8)

2004

Χρώμα αδιαπέραστο, σχεδόν «συμπαγές». Αυτή τη χρονιά πιθανολογείται ότι άλλαξε η σύσταση του ξύλου στο βαρέλι. Στη μύτη το ξύλο φαίνεται λίγο παραπάνω (λογικό), με πολύ φρέσκα αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων κι εξαιρετική ισορροπία ανάμεσα σε φρούτο και αλκοόλ. Γεμάτο σώμα, υψηλές τανίνες και υψηλή οξύτητα. Μαύρο φρούτο (φραγκοστάφυλο, δαμάσκηνο), βοτανικά αρώματα (ευκάλυπτος, μέντα), μαύρο πιπέρι και βανίλια. Αρκετά αισθητό κι εδώ το βαρέλι που θέλει χρόνο να ενσωματωθεί απόλυτα. Αλκοόλ 13,5%. Γενικά οι δύο τελευταίες χρονιές ήταν οι πιο στιβαρές που όμως είναι και de facto μεγάλα κρασιά παλαίωσης.

KATHETI GEUSTIKI  METOXI TSANTALI_WINE GEEKS (19)

Κλείνοντας θα θέλαμε να σταθούμε σε κάποιες μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά αυτές έχουν να κάνουν πρώτο με το Στέλιο Δημητριάδη και τον κ. Μάκη Δημητριάδη (πατέρα του Στέλιου). Με τον επαγγελματισμό τους, το χαμόγελο και τη γνωστή φιλοξενία τους αποδεικνύουν έμπρακτα ότι κάποια πράγματα δεν είναι καθόλου τυχαία. Από το μυσταγωγικό τους υπόγειο μέχρι την πλήρη γκάμα των κρασιών τους τα πάντα προάγουν αυτό που λέγεται κουλτούρα του κρασιού με τον καλύτερο τρόπο. Επισκεφθείτε την μοντέρνα κι εύχρηστη ιστοσελίδα τους στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.mycava.gr/%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1

Δεύτερον η μέριμνα των παιδιών από την TSANTALIS να ανοίξουν τα μπουκάλια της δοκιμής αρκετή ώρα πιο πριν. Αυτό επέτρεψε τον ήπιο αερισμό των κρασιών και τα έφερε στο σωστό σημείο για να δοκιμαστούν τη στιγμή που έπρεπε κι έτσι δεν δοκιμάστηκαν απλά για να δοκιμαστούν. Και μπορεί αυτό να φαίνεται αυτονόητο αλλά πιστέψτε με …δεν είναι. Στα συν και η προθυμία με την οποία εξήγησαν οποιαδήποτε απορία είχε ο κοσμος. Και ναι. Ήταν αρκετές και οι απορίες και το ενδιαφέρον αλλά οι απαντήσεις θεωρώ ότι κάλυψαν και τον πιο απαιτητικό. Εμάς πάντως μας κάλυψαν.

Τρίτον και τελευταίον είναι ένα συμπέρασμα που το έχουμε πολλές φορές όταν δοκιμάζουμε ελληνικά κρασιά που είναι αποτέλεσμα έμπνευσης, στοχοθεσίας και επιστημονικής προσέγγισης. Δεν υπάρχουν πολλά κρασιά στον κόσμο που να έχουν τέτοια αντοχή στο χρόνο (και σαν ετικέτα αλλά και σαν οργανοληπτικά χαρακτηριστικά), σε αυτές τις τιμές και μάλιστα να είναι και ντυμένα με ένα εξαιρετικό storytelling. Το «Μετόχι» τα έχει όλα αυτά και περιμένει με καρτερία και τόλμη, να αποδείξει ότι δεν φοβάται και κάτι ακόμα: την εξέλιξη.

KATHETI GEUSTIKI  METOXI TSANTALI_WINE GEEKS (1)
Οι φωτογραφίες με τους αμπελώνες είναι από την ιστοσελίδα της TSANTALI.